Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Kādas zāļu tējas dzert rudenī?

Redakcija
Redakcija

Vēsākam laikam iestājoties, arvien labprātāk baudām sildošas zāļu tējas, kas ir būtisks palīgs gan imunitātes stiprināšanā, gan arī tad, kad jau ir manāmas pirmās saaukstēšanās pazīmes. Dažādu simptomu ārstēšanai piemērotas dažādas drogas, taču, lai tās nevajadzētu gatavot katru atsevišķi, var dzert arī augu tēju maisījumus. Kā pareizi pagatavot zāļu tējas un kādām reizēm kāda droga ir piemērota, stāsta Ivanda Krastiņa, Apotheka sertificētā farmaceite.

Zāļu tējas rudens sezonā ir ieteicamas ne vien augiem piemītošo ārstējošo īpašību dēļ, bet arī tāpēc, ka, dzerot tējas, mēs uzņemam papildu šķidrumu, kas palīdz izvadīt no organisma vīrusu un baktēriju radītos toksīnus.

Kādas tējas dzert, parādoties dažādiem saaukstēšanās simptomiem

Imunitātes stiprināšanai lieliski piemērota ehinacejas tēja, kurai piemīt spēcīga pretvīrusu, pretmikrobu un pretiekaisuma iedarbība.

Kad parādās saaukstēšanās simptomi, ieteicams dzert vīgriežu, liepziedu, salvijas, aveņu lapu, kumelīšu un kliņģerīšu ziedu tējas. Tām piemīt antibakteriālas, pretiekaisuma un sviedrējošas īpašības. Tieši laikā būs arī upeņu augļu un lapu, aroniju augļu un rožu augļu tējas, kas bagātīgi satur vitamīnus un līdz ar to paaugstina organisma aizsargspējas pret vīrusiem.

Pret sāpēm kaklā un iesnām iesaka salvijas, eikaliptu lapu, kliņģerīšu un kumelīšu tēju. Šīs tējas var lietot arī kakla skalošanai un inhalācijām.

Ja ir klepus, vajadzētu dzert mārsila Īslandes ķērpja un priežu pumpuru tējas, kas palīdz sašķidrināt krēpas un izvadīt tās no organisma.

Kā pareizi pagatavot zāļu tējas

Augu tēju pagatavošana ir atkarīga no to sastāva.

Ja tās ir lapas, ziedi vai laksti, tad tos aplej ar verdošu ūdeni, nostādina 5-15 min, nokāš un dzer siltu.
Ja tēja sastāv no augļiem (mežrozīšu, upeņu, aroniju) vai pumpuriem (priežu), tad to pagatavo, aplejot drogu ar aukstu ūdeni, tad to uzvāra un pavāra vēl 2-5 min uz mazas uguns, pēc tam nostādina 5-10 min un nokāš.

Kā pareizi dzert zāļu tējas

Zāļu tējas var droši lietot pa tasei trīs reizes dienā. Ieteicams katru reizi pagatavot jaunu, svaigu tēju, taču var vienā reizē pagatavot arī lielāku daudzumu uz visu dienu. Ilgāk par vienu dienu gan augu tēju nevajadzētu uzglabāt, jo aktīvo vielu saturs tējā būtiski samazināsies.

Pēc vēlēšanās augu tējas var saldināt ar medu vai cukuru un pievienot citronu. Liekot klāt medu vai citronu gan jāskatās, lai tēja nav pārāk karsta, jo temperatūrā virs 60°C mazinās medus ārstnieciskās īpašības. Augu tēju garšas uzlabošanai varam pievienot arī pašu gatavotos upeņu un aveņu ievārījumus, bet arī tos vitamīnu saglabāšanai pievienojam tikai tad, kad tēja jau ir padzisusi.

Ieskaties! Tas var noderēt!

Šajā Apgādā Zvaigzne ABC izdotajā meditāciju krājumā "Dieva spēks tev un Latvijai. Meditācijas enerģijai, harmonijai, veselībai" apkopotas ārsta un ciguna skolotāja Igora Kudrjavceva meditācijas, kuras pārbaudītas ilggadējā praksē. Katra no tām ir kā lūgšana, kas paver ceļu pie Dzīvības enerģijas un palīdz ikvienam nonākt pašam savā iekšējā centrā, kur mājo miers.

Autors uzsver – nav jācenšas mākslīgi radīt garīgas izjūtas, vienkārši jāļaujas Gaismai, kas plūst no sirds centra. Lai šīs grāmatiņas vārdi jūs vada, un jūs nonāksiet pie veseluma. Jūsu vēlmes, domas, vārdi un darbi būs vienoti. Sirds un ķermeņa intuīcija darbosies saskaņoti, sniedzot enerģiju, iekšējo harmoniju un veselību.

“Ļaujiet savai iekšējai Saulītei smaidīt! Lai jūsu ķermeni piepilda mīlestība! Ļaujiet Saulītei smaidīt pār visu Latviju! Lai Dievs svētī mūsu zemi, tautu un dabu!”
Igors Kudrjavcevs