Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Grūtniecība COVID-19 laikā un gripa – kā pasargāties?

Redakcija
Redakcija

Sievietēm, kuras savus mazuļus gaida COVID-19 pandēmijas un gripas sezonas laikā, rodas jautājumi par infekcijas slimību ietekmi uz savu un gaidāmā bērna veselību. Kā pasargāties, iesaka ginekoloģe reproduktoloģe, Klīnikas EGV vadītāja Dr. Zane Vītiņa.

Ar gripu vissmagāk slimo grūtnieces ar bronhiālo astmu, lieko svaru, kā arī smēķējošas sievietes gaidībās. Gripa mazuļa gaidīšanas laikā var izraisīt dažādus sarežģījumus - grūtnieces hospitalizē ievērojami biežāk nekā tā paša vecuma sievietes, kuras nav gaidībās. “Tādēļ šogad vairāk nekā citus gadus mūs - ārstu uzdevums ir rekomendēt pacientēm vakcinēties pret gripu. Vakcinācija ir droša jebkura grūtniecības trimestra laikā un pasargās jaundzimušo no saslimšanas ar gripu arī bērna pirmajos dzīves mēnešos, “ uzsver dr. Zane Vītiņa. Vakcīna rada aizsardzību aptuveni divu nedēļu laikā un samazinās iespēju, ka pacientei rodas smagas komplikācijas, kas prasa pievienošanu mākslīgai plaušu ventilācijai. Grūtniecēm tas ir īpaši nozīmīgi.

Sievietēm gaidībās ieteicams izvairīties no sabiedrisku pasākumu apmeklēšanas, kuros pulcējas liels skaits cilvēku. Ja tomēr tas nav iespējams, nēsāt sejas masku, kā arī ievērot divu metru distanci no citiem. Noteikti vērts atcerēties par pamata ieteikumiem COVID-19 laikā - biežāk nekā parasti mazgāt rokas un neaiztikt seju ar nemazgātām rokām.

Topošajām māmiņām noteikti jārūpējas ne tikai par savu fizisko, bet arī emocionālo veselību – pēc iespējas vairāk jāuzturas svaigā gaisā ārpus telpām. Jāatceras par ūdens dzeršanu arī ziemā, jācenšas lietot veselīgu un sabalansētu uzturu, ēdienkartē iekļaujot Latvijas dabas veltes, kas stiprina imunitāti - smiltsērkšķus, dzērvenes, upenes, ķiplokus, medu.

Ja tomēr gadās saslimt un grūtniecei parādās gripas simptomi, rekomendējams nekavējoties vērsties pie ārsta. Speciālists nozīmēs pretgripas medikamentus, kuru iedarbība ir visefektīvākā, ja zāles sāk lietot 48 stundu laikā pēc gripas simptomu parādīšanās. Šādu medikamentu lietošana jebkurā grūtniecības trimestrī ir drošāka nekā iespējamās sekas, zāles nelietojot. Placenta aizsargā mazuli un bērniņa veselību slimība tieši neietekmē. Mazulis var ciest mammas elpošanas mazspējas un slimības izraisīto komplikāciju dēļ.

Neatliekamā medicīniskā palīdzība jāizsauc, ja topošajai māmiņai, kura sirgst ar gripu, rodas elpas trūkums, spēcīgas sāpes krūškurvī vai vēderā, samaņas zudums, vemšana, ilgstoša augsta temperatūra, kuru nav iespējams samazināt, lietojot medikamentus. Tūlītēja palīdzība jāmeklē, ja vairs nejūt augļa kustības.