Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Informācija iedzīvotājiem par COVID-19 infekcijas uzliesmojumu

Redakcija
Redakcija

Aktualizēts 01.03.2020 plkst 07:25. AVOTS: Slimību profilakses un kontroles centrs. Lai izmeklētu saslimstību uz COVID-19, no 29.01. kopā veikti 97 laboratoriski izmeklējumi. Iepriekšējā diennaktī 10, visi ir negatīvi. Slimību profilakses un kontroles centrs turpina sekot epidemioloģiskās situācijas attīstībai un veiktajiem pasākumiem saistībā ar jaunā koronavīrusa (COVID-19) izraisīto uzliesmojumu. Šobrīd Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu.

Klīniskie kritēriji

Jebkura persona ar akūtu elpceļu infekciju neatkarīgi no smaguma pakāpes: pēkšņs slimības sākums un vismaz viens no šādiem simptomiem: paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums

UN

Epidemioloģiskie kritēriji

Pirms simptomu parādīšanās 14 dienu laikā pacients:

− bija ciešā kontaktā ar COVID-19 infekcijas slimnieku

VAI

− ceļoja vai uzturējās COVID-19 infekcijas skartajās teritorijās*

VAI

− strādāja vai apmeklēja veselības aprūpes iestādi, kur tika ārstēti pacienti ar COVID-19 infekciju.

Šobrīd situācija Pasaulē un Eiropā strauji mainās un ir paplašināts COVID - 19 infekcijas skarto teritoriju saraksts. SPKC kā pagaidu ieteikumu - aicina ceļotājus, kuri atgriežas Latvijā no COVID - 19 skartajām teritorijām, turpmākās 14 dienas sekot savam veselības stāvoklim, un ja parādās kādi no elpceļu infekcijas simptomiem (paaugstinātā ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana u. c.), nekavējoties zvanīt 113 un informēt par simptomiem un ceļojumu.

SPKC informēs, ja Eiropas Savienībā tiks noteikti citi pasākumi.

Braucot uz COVID - 19 skartajām teritorijām, stingri ievērot šādus piesardzības pasākumus:

- Bieži mazgājiet rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi;

- Ievērojiet distanci vismaz 2 metri no cilvēkiem ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem;

- Klepojot un šķaudot, izmantojiet vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgājiet rokas;

- Sekojiet vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Viens no galvenajiem ieteikumiem - ja cilvēks ir bijis skartajā teritorijā, kopš atgriešanās turpmākās 14 dienas ir ieteicams novērot savu veselības stāvokli. Tāpat ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, lai konsultētos par turpmāko rīcību.

Savukārt, ja parādās saslimšanas simptomi, nepieciešams zvanīt 113.

Speciālisti rekomendē arī izglītības iestādēm vērsties SPKC, ja rodas jautājumi par rīcību gadījumos, ja COVID - 19 skartajās teritorijās ir bijuši bērni.

Ja nepieciešamas individuālas konsultācijas par jaunā koronavīrusa izraisītu uzliesmojumu, tad darba dienās, laikā no 08:30 līdz 17:00 aicinām izmantot zemāk redzamos tālruņa numurus, lai kontaktētos ar SPKC pārstāvjiem:

67501590
67387661

Avots: https://spkc.gov.lv