Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:330, Did:0, useCase: 3


Vai samazinot stresu, samazinām arī svaru un ko mums var sniegt sportiskas aktivitātes

Redakcija
Redakcija

Ārstēšanas metode ar nosaukumu „apzinātībā balstīta stresa mazināšana” (ABSM) var uzlabot dzīves kvalitāti cilvēkiem ar lieko svaru – īpaši, sievietēm, – tā lasāms pētījuma aprakstā, kas tika prezentēts Endokrīna biedrības ikgadējā kongresā Santjago

ABSM ir apzinātības meditācija, kuru attīstījis Džons Kabots – Zinns (Jon Kabat-Zinn), Masačūsetsas Universitātes pētnieks un praktiķis. ABSM uzlabo uzmanības noturību, domu plūdumu, emocionālo stāvokli un ķermeniskās izjūtas. Tās pamats – nenosodīšana un pieņemšana attieksme, elpas vingrinājumi un apzinātība no mirkļa uz mirkli. ABSM palīdz pārstrādāt glikozi, tādēļ sievietēm ar lieko svaru tā var būt palīglīdzeklis svara mazināšanā.

Tā kā liekais svars var izraisīt diabētu un kardiovaskulāras slimības, pētnieki uzskata, ka ABSM ir ļoti ieteicama metode šo risku novēršanai. Tā palīdz līdzsvarot CNS darbību, veicina asinsriti un pētījumā konstatēts, ka astoņu nedēļu laikā sievietēm kļūst vieglāk kontrolēt ēšanas vēlmi.

Zinātnieki ir pārliecināti, ka tieši fiziskās aktivitātes ir stresa mazināšanas atslēga. Neskaitāmos pētījumos gūts apliecinājums, ka tās palīdz mazināt nogurumu, uzlabo koncentrēšanās spējas un vispārējās izziņas funkcijas, turklāt sniedz arī fizisku enerģiju. Amerikas Fizioloģijas asociācija veikusi pētījumu, atklājot, ka stress populācijā pieaug, taču ir iespējams iemācīties to mazināt. Tikai 14 procenti amerikāņu izvēlētos sportu stresa mazināšanai, lai gan tā ir visvērtīgākā no metodēm! Pastaigas mežā, gar jūru, izbrauciens ar riteni, joga un skriešana – tas viss palīdz!

Kad satraukums ietekmē smadzenes, tās nosūta signālus visam ķermenim. Sporta un fiziskas slodzes laikā smadzenes izdala endorfīnus, kas ne vien mazina fiziskas un emocionālas sāpes, bet arī stresu, uzlabo miegu un vispārējo labsajūtu. Pietiek ar piecām minūtēm!

Samazini stresu kopā ar RigaBrain