Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:330, Did:0, useCase: 3


Trīs Dakteri Klauni jeb tā veicas mīlestībā!

Redakcija
Redakcija

Bērni slimnīcās Rīgā, Ventspilī, Cēsīs, Valmierā katru dienu satiek Dakterus Klaunus un veseļojas ar prieku. Mazo slimnieciņu var pārsteigt jebkas – pat Daktera Klauna jautājums: “Kā veicas mīlestībā?”

Bērna bailes no slimnīcas var mazināt ļoti vienkārša metode – pārrunāšana un izskaidrošana. Te droši var izmantot arī lelles, lāčus vai citus bērnu ieinteresējošus priekšmetus, piemēram, kā to dara Dakteri Klauni. Un ir jau sen pierādīts, ka aizraujoša spēle bērnam ļauj distancēties no pārdzīvojumiem un sāpēm – tas viss arī Dakteru Klaunu darba pamatā. Katru no viņiem ikdienā sastapsiet kādā vēl darbavietā, augstskolā vai vecāku sapulcē. Bet tikko viņi ienāk pa slimnīcas durvīm un uzliek sarkano degunu, mūsu priekšā nostājas priecīgs Dakteris Klauns. Iepazīstinām ar trīs no 28 Latvijas Dakteriem Klauniem - Rebeku Arhipovu, Raimondu Jirgensonu un Ivitu Goldbergu-Miljoni.

Ventspilī Dr.Džozefīne (Rebeka Arhipova)

Rebeka Arhipova kā pasniedzēja sastopama “Orff mūzikas studijā” Rīgā un Ventspilī, ir mamma diviem bērniem, bet kā Dr. Džozefīne ikdienā galvenokārt darbojas Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī. ““Viss nāk no ģimenes!” tik bieži dzirdēta un reizē patiesa frāze! Esmu uzaugusi piecu bērnu ģimenē, kurā vecāki bieži kā vienu no audzināšanas metodēm izmantoja blēņu stāstus. Šo “kaiti” esmu no viņiem pārmantojusi un ar prieku nododu tālāk jaunajai paaudzei. Savā darba dzīvē kā mūzikas skolotāja esmu krājusi zinības mūzikas skolā, pirmskolas izglītības iestādē, vadot dažādas muzikālas nodarbības interešu izglītībā. Dr. Klauns projekts ir lielisks! Pirms dažiem gadiem uzreiz sajutu tajā savu vietu un neesmu kļūdījusies. Ir tik patīkami joka pēc bērniem pajautāt: “Kā veicas mīlestībā?”” ar smaidu nosaka Rebeka. Svaukārt Džozefīne teiktu: “Kāds es i’, tāds es i’! Esmu pārlaimīga, ja Spilvenlācis runā, ja pudele ir modele, ja ar sistēmu var veidot shēmas un pogu pārspriest tēmas!” Džozefīnes moto – lai netrūkst kabatu īstajām dziesmām un pasakām!

Rīgā Dr.Ra (Raimonds Jirgensons)

Raimonds Jirgensons strādā mārketingā, praktizē masāžu un kopā ar sievu audzina trīs bērnus: “Darbošanās biedrībā Dr.Klauns man ir dvēseles lieta un reizē mana deva labdarībai. Ir taču viegli pārskaitīt naudu uz kādu labdarības fondu (kas kopumā arī ir labi) un ielikt sev teicamu atzīmi par paveikto. Taču tas nebija man, un es ilgi meklēju, līdz beidzot atradu, kā pats varu ar visu sirdi un dvēseli ikdienā darīt labu mazajiem slimniekiem.” Savukārt filma “Patch Adams” ir apgriezusi kājām gaisā Raimonda izpratni par medicīnas klaunādes terapiju un tās pozitīvo ietekmi: “Tieši filma pamudināja mani iesaistīties šajā projektā. Tās ir neaprakstāmas sajūtas, kad redzu, ka kaut uz mirkli varu atvieglot bērnu ciešanas un vecāku uztraukumu!” Tāpat Raimonds ilgi meklēja piemērotu vārdu savam Daktera Klauna tēlam līdz izvēlējās - Ra. “Mana partnere ir Ru. Tā nu mēs sākām šo vārdu spēli Ra un Ru, Ru un Ra, bērnus tie tā uzjautrina. Tātad vārds ir īstais! Tērps man vienmēr ir košs un pievērš uzmanību. Bērni man sauc pakaļ: “Tev pie kājas ir varde!” Kur ir varde? Kur? Ā, tā taču ir ...” Man ļoti patīk jokoties arī ar vecākiem, māsiņām un ārstiem. Viņu darbs ir svarīgs un smags, tādēļ cenšos, lai arī viņi smaidītu biežāk. Ja vēl man pasaka, ka šo dienu esmu palīdzējis pavadīt labā noskaņojumā, esmu pavisam priecīgs!”

Valmierā un Cēsīs Dr.Tūta (Ivita Goldberga-Miljone)

Ivita Goldberga-Miljone ir pirmsskolas pedagoģe, četru bērnu mamma, kuru audzināšana un aprūpēšana ir viņas galvenā pamatnodarbe: “Kā māte esmu izjutusi, ka slimnīcā ļoti pietrūkst persona, kura stresa vai noguruma situācijās var pabūt ar bērnu - parunātos, paspēlētos vai vienkārši pieskatītu, lai arī viņa vecāki vai cita pavadošā persona var kaut uz mirkli atpūsties. Dr. Klauns ir ideāls risinājums, kura klātbūtne ir ne tikai iepriecinājums, bet arī terapeitiska.” Ivita iepriekš ilgojusies pēc darba, kurā varētu apvienot savu atraktivitāti, muzikalitāti, prasmi komunicēt ar bērniem, bet nebūtu jāpilda "papīru kalni" kā pedagogiem izglītības iestādēs. Kad uzzinājusi, ka Dakteri Klauni tiek meklēti arī Valmierā, sapratusi: “Šī ir sapņu profesija, kurā nepieciešami arī manī mītošie talanti!” Nopietna topošo Dakteru Klaunu atlase, četru mēnešu apmācības - uzreiz bijis skaidrs, ka šo darbu iespējams veikt tikai profesionāli nevis uztvert kā īslaicīgu aizraušanos. Savukārt vārds Dr.Tūta radies no oriģinālvārda - konfekšu tūta. “Tas nozīmē, ka Dr. Tūta vienmēr ir kādu jauku pārsteigumu pilna, kā īstena saldumu tūta, kuru atverot, ieraugi, ka tur visa kā ir pa pilnam un viss tik ņammīgs!” precizē Ivita. Viņas pārziņā ir arī daži mūzikas instrumenti: “Es mēdzu pamācīt, apmācīt, pavilkt arī uz dažādiem pekstiņiem. Reiz palātā sastapu meiteni, kurai abas rokas bija apsaitētas. Sirsnīgi pasmaidot teicu: "Ai, tieši manam orķestrim meklēju bundzinieku!" Meitenes sejā atplauka patiess smaids. Turpinājām meklēt risinājumu, kā viņa vēl varētu darboties Tūtas orķestrī un nonācām līdz "beatbox" kopmēģinājumam.”

“Dr. Klauns” ir sabiedriska labdarības organizācija, kas darbojas kopš 2012.gada, un kuras pārstāvji – 28 profesionāli medicīnas klauni – dodas uz Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcu un citām slimnīcām Latvijā, lai psiholoģiski palīdzētu bērniem, atvieglojot mazo pacientu ikdienu, kamēr tie uzturas slimnīcā. Dakteru Klaunu projektu biedrība “Dr.Klauns” īsteno sadarbībā ar Bērnu klīniskās unversitātes slimnīcu un ar Izraēlas vēstniecības, Latvijā vadošā piena pārstrādes uzņēmuma “Food Union“ un Pētera Avena labdarības fonda “Paaudze” atbalstu.