Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:121, Did:0, useCase: 3


Elektriskais skūteris – Kas jāievēro, braucot ar šo transportlīdzekli ikdienā?

Redakcija
Redakcija

Klāt gada siltie mēneši, līdz ar to uz ceļiem parādās arvien vairāk gājēju, velosipēdistu un nu jau arī elektrisko skūteru. Elektriskais skūteris pašreiz ir viens no populārākajiem transportlīdzekļu veidiem, kas bieži ļauj nokļūt galamērķī ātrāk un ērtāk.

Vadīt elektrisko skūteri ir vieglāk, nekā vadīt velosipēdu, tomēr tas nenozīmē, ka drīkst atslābt – lūk, pāris lietas, kas jāievēro, braucot ar šo transportlīdzekli ikdienā!

Ķermeņa aizsardzība

Jāsaprot, ka negadījumus un sadursmes nevar novērst pat tad, ja ievēro piesardzības pasākumus, tādēļ, braucot ar elektrisko skūteri, ir ļoti svarīgi valkāt aizsargķiveri, ceļu un elkoņu sargus. Tāpat ieteicams vilkt cimdus, kas nodrošinās labāku saķeri ar skūtera stūri.

Riepu pārbaude

Elektriskā skūtera riepas tāpat kā velosipēda vai auto riepas ir aksesuārs, kas rūpējas par transportlīdzekļa vadāmību, līdz ar to nodrošina vadītāja drošību.

Pirms dodies ceļā, vienmēr pārbaudi skūtera riepas – vai ir pietiekams spiediens; vai nav nodilis protektors. Ja spiediens nav pietiekams, riepas jāuzpumpē, savukārt, ja nodilis protektors, riepas jānomaina.

Koncentrēšanās

Braucot ar elektrisko skūteri, ir viegli novērsties, jo iespējams izbaudīt laikapstākļus un ainavas, taču atceries, ka Tu piedalies satiksmē, tādēļ koncentrējies – satiksmi un tās dalībniekus nekad nevar paredzēt pilnībā! Pastiprināti vēro gājējus un citus ceļu satiksmes dalībniekus, un, ja pārvietojies pa pilsētu, uzmanīgi vēro arī luksoforus, gājēju pārejas un citus elementus.

Likumi

Elektriskais skūteris ir salīdzinoši jauns transportlīdzeklis, kas arvien tiek integrēts ceļu satiksmē, tādēļ likumi vēl nav pilnīgi. Ja pārvietojies ar elektrisko skrejriteni ikdienā, nepārtraukti seko līdzi aktualitātēm! Brauciena laikā elektriskā skūtera vadītājs kļūst par pilntiesīgu ceļu satiksmes dalībnieku, tādēļ viņam jāievēro visi elektrisko skrejriteņu noteikumi!

Barjeras un šķēršļi

Barjeras un šķēršļi ir bedres, spraugas un citi elementi, kas var apgrūtināt satiksmes plūsmu. Tieši barjeras ir viens no galvenajiem elektrisko skrejriteņu negadījumu iemesliem, tādēļ esi vērīgs un, ja jūti vai redzi, ka Tev kaut kas traucē pārvietoties, samazini ātrumu un esi gatavs apstāties.

Atceries par tādu šķērsli kā peļķes – tās var likties nekaitīgas, taču patiesībā var būt diezgan bīstamas. Peļķes var slēpt pamatīgas bedres, kas var radīt nopietnas traumas, turklāt jādomā ne tikai par sevi, bet arī par citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Ja ceļš, pa kuru pārvietojies ar elektrisko skūteri, klāts ar peļķēm, samazini ātrumu, lai neapšļakstītu citus!

Slidenas virsmas

Esi īpaši uzmanīgs, ja ar elektrisko skūteri nākas pārvietoties pa slidenām virsmām, kā flīzes, metāls, slapjas un/vai dubļainas ielas. Ūdens dēļ riepām ir mazāka saķere ar virsmu, līdz ar to vadītājs var zaudēt kontroli pār elektrisko skūteri. Tas, protams, nenozīmē, ka no šādām virsmām jāizvairās un jāmaina maršruts - izvēlies mazāku ātrumu!

Elektriskais skūteris ir iecienīts transportlīdzeklis gan pieaugušo, gan bērnu vidū, tādēļ ir svarīgi arī ceļu satiksmes noteikumi bērniem.

Ņem vērā, ka ar elektrisko skūteri drīkst braukt bērni no 14 gadu vecuma, kas ieguvuši velosipēda vadītāja apliecību. Lai droši braucieni!