Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:121, Did:0, useCase: 3


Sporta pulkstenis – vai Tev tādu vajag?

Redakcija
Redakcija

Sporta pulkstenis – vai Tev tādu vajag?
Foto: Shutterstock.com


Sportam paredzētie pulksteņi, kurus mēdz dēvēt arī par fitnesa pulksteņiem, mūsdienās jau ir kļuvuši par personīgajiem elektroniskajiem treneriem, spējīgi sekot līdzi simtiem to valkātāja parametru. Soļa garums, sirds ritms un daudz kas cits – to visu nolasa šī nelielā, ap roku apliekamā ierīce. Šie pulksteņi savā starpā atšķiras gan funkciju daudzveidībā, gan cenā, tāpēc ir vērts uzdot pareizos jautājumus, lai atrastu sev piemērotāko!

Kam sporta pulksteņi ir paredzēti un vai man tādu vajag?

Sporta pulkstenis ir paredzēts ikvienam, kuru interesē sekošana savām fiziskajām aktivitātēm. Dažus interesē kaloriju un soļu skaitītājs, lai uzlabotu savu formu. Citiem ir nepieciešama specifiska informācija nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm kā, piemēram, skriešanu, riteņbraukšanu, peldēšanu vai burāšanu.

Lai sašaurinātu savu izvēli plašajā sporta pulksteņu piedāvājumā, ir jāsaprot vai pulkstenis būs paredzēts ikdienas lietošanai vai kādai noteiktai sporta aktivitātei. Ja Tu no sava sporta pulksteņa sagaidi ko vairāk kā pamata funkcionalitāti un vēlies saņemt specifiskus mērījumus savu treniņu vai aktīvās atpūtas laikā, ir vērts iepazīt dažādas papildfunkcijas, kuras pieejamas profesionālajos modeļos.

Foto: Shutterstock.com

Kādas specifiskas pulksteņa funkcijas Tev ir nepieciešamas?

Kā jau noskaidrojām, konkrētās sporta pulksteņa funkcijas nepieciešamību nosaka to lietošanas mērķis. Lielā mērā atkarībā no cenas, sporta pulksteņos sastopamo funkciju skaits ir ļoti plašs, tāpēc zemāk uzskaitīsim populārākās:

● GPS
GPS jeb Globālās Pozicionēšanas Sistēma izmanto satelītus, lai noteiktu pulksteņa valkātāja atrašanās vietu, kas ir noderīga funkcija tiem, kuri daudz trenējas ārā. GPS nosaka valkātāja veikto attālumu un ātrumu, kamēr šāda sistēma dārgākos pulksteņos spēj izveidot maršrutus kartē, kā arī sekot valkātāja pacēlumam virs jūras līmeņa.
● Pulsa mērītājs
Pulsa mērītājs uz rokas aizvieto neērtās, ap vidukli liekamās sistēmas, kuras nu jau izmanto vien profesionāla līmeņa atlēti. Šī funkcija ļauj sekot sirds ritmam un tā izmaiņām, kas ir ir ļoti svarīgi daudzās treniņu metodēs.
● Treniņu un atpūtas palīgs
Treniņu un atgūšanās funkcijas paceļ sporta pulksteņa nozīmi treniņos jaunā līmenī, jo seko līdzi treniņu programmai, palīdzot sasniegt jaunus augstumus kā arī atgādina par nepieciešamo atpūtu. Parasti šīs funkcijas ir pieejamas sporta pulksteņa viedierīces aplikācijā, taču daži modeļi to piedāvā arī pašā pulkstenī.

Foto: Shutterstock.com

Citi atribūti

Tas ko Tavs sporta pulkstenis spēj izmērīt un novērot ir pats svarīgākais, taču ir vēl pāris atribūti, kuri Tava sporta pulksteņa lietošanas pieredzi padarīs vēl lieliskāku. Zemāk daži no atribūtiem, kurus vērts apsvērt iegādājoties sporta pulksteni:

● Baterija daudziem ir ļoti svarīga elektroierīces specifikācija. Ja Tu vēlies sekot savām aktivitātēm visas dienas garumā, būs nepieciešams pulkstenis ar augstas ietilpības bateriju. Ne visas funkcijas patērē vienādu daudzumu elektroenerģijas - pulksteņiem ar pamatfunkcijām uzmanība nav jāpievērš līdz pat gadam, turpretī miniatūrs rokas dators būs jālādē katru dienu, gluži kā viedtelefons.
● Ūdensizturība ir svarīgs lielums tiem, kuri daudz trenējas ārā, taču tās līmenis ir atkarīgs no konkrētās aktivitātes. Peldēšanai būs nepieciešama pilnīga ūdensizturība, kamēr izturību parastam skrējienam lietus laikā piedāvā pat lētākie modeļi.
● Navigācija starp funkcijām sporta pulkstenī var būt vai nu izmantojot skārienjūtīgu ekrānu vai pogas. Pogu dizains varētu simpatizēt tiem, kuri pieraduši pie klasiskām vērtībām, savukārt skārienjūtīgie modeļi derēs jauno tehnoloģiju cienītajiem.

Sporta pulksteņa atrašana prasa laiku, apdomu un izpēti. Piemērota pulksteņa meklējumus vari īstenot atrodoties jebkurā vietā, ja to dari interneta veikalā! Piemēram, interneta veikala www.1a.lv piedāvājumā ir vairāk kā 150 dažādi sporta pulksteņi no vadošajiem ražotājiem. Ienāc un izvēlies savu!