Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:121, Did:0, useCase: 3


Vairāki sportiski triki un prasmes, kuras vari apgūt pavasara un vasaras sezonā

Redakcija
Redakcija

Ir pienācis pavasaris, un drīz jau būs klāt vasara - īstais laiks, lai apgūtu kaut ko jaunu un aizraujošu. Televīzijas kanāls "National Geographic", kas katru otrdienu plkst. 21.00 demonstrē dažādiem trikiem veltītu raidījumu "Muļķību zinātne", ir apkopojis vairākus ieteikumus, kas tev noderēs, apgūstot jaunus sportiskus trikus un prasmes.

Vizināšanās ar veikbordu
Sākumā nosakām, kura būs priekšējā kāja, stāvot uz dēļa. Nostājies tā, lai abas kājas būtu kopā, un ļauj kādam sevi negaidīti pagrūst no aizmugures – kuru kāju spersi pirmo, tā arī būs vadošā.

Kad tas paveikts, vari sākt domāt ar došanos ūdenī. Braucienu no ūdens sāk, noguļoties ūdenī uz muguras. Virs ūdens palīdz noturēties glābšanas veste.

Dēlim jābūt perpendikulāri auklai, kura stingri jāsatver ar abām rokām no augšas. Laivas vadītājs sāk braukt tad, kad saņēmis tavu signālu, ka esi gatavs. Laiva tevi lēnām sākt vilkt uz priekšu, rodas ūdens pretestība pret dēli, kas ļauj lēnām nokļūt braukšanas pozīcijā.

Pašā sākumā gandrīz viss dēlis atrodas zem ūdens. Vēlāk jāļauj, lai ūdens pretestība piespiež ceļus pie krūtīm. Kad laiva sāk braukt ātrāk, lēnām pilnīgi jāizceļas no ūdens un tad jāpagriež vadošā kāja pret laivu – braukšanas virzienā.

Kad esi piecēlies, ieņem ērtāko braukšanas pozu, svaru mazliet vairāk liekot uz aizmugurējo kāju. Rokas jātur nedaudz saliektas vēdera līmenī, bet kājām jābūt mazliet saliektām ceļos.

Tālākās prasmes un pirmie triki jāsāk taisīt tad, kad braucējs uz dēļa sāk justies stabili un droši. Pēc tam var sākt apgūt griezienus, viļņu šķērsošanu, viļņa sērfošanu, slaidus uz viļņa, kā arī pirmos lēcienus.

Žonglēšana ar futbola bumbu
Mācies žonglēt ar futbola bumbu. Tas ir lielisks veids, kā radīt iespaidu uz saviem draugiem, uzlabot līdzsvaru un labāk kontrolēt bumbu spēles laikā. Pirmajā brīdī žonglēšana ar bumbu var šķist sarežģīta, taču panākumu atslēga ir praktizēšanās.

Turi bumbu sev priekšā krūšu augstumā. Met to pret zemi, lai tā atsitas no zemes gaisā. Kad bumba pēc atlēciena sāk piezemēties, ar kāju uzmet to atpakaļ gaisā un noķer rokās. Pamēģini sist pa bumbu ar pēdas augšpusi.

Turi ceļus nedaudz ieliektus. Tas palīdzēs labāk kontrolēt bumbu. Otras kājas pēdai jābūt cieši piespiestai pie zemes.

Trenējies mest bumbu, kamēr tu to vari noķert rokās vēdera līmenī. Lai bumbu noķertu, nevajag pieliekties vai tālu izstiept rokas.

Pakāpeniski palielini bumbas atsitienu skaitu no pēdas. Tā vietā, lai pēc katra sitiena ķertu bumbu rokās, uzmet ar pēdu to gaisā. Kad tā sāk krist, uzmet to vēlreiz gaisā, neļaujot nokrist zemē. Centies kontrolēt bumbu. Praktizējies žonglēt ar vienu kāju. Kad tas sāk izdoties, sāc trenēties žonglēt ar otru kāju.

Mācies skrituļot
Ja vēl neesi apguvis šo aizraujošo prasmi, pavasara un vasaras sezona ir lielisks laiks, lai to izdarītu. Uzsākot skrituļslidošanas apmācības un pēc tam dodoties slidot publiskās vietās, ir svarīgi nodrošināties ar nepieciešamo aizsargekipējumu – ķiveri, ceļu sargiem, roku un elkoņu sargiem.

Pirmais, kas tev ir jāapgūst – ērti un stabili nostāvēt uz skrituļslidām. Tas būs noderīgi pirms skrituļslidošanas uzsākšanas, uzklausot instrukcijas, apdomājot nākamo soli vai vienkārši atpūšoties. Kājas jānovieto perpendikulāri viena otrai, ar purngaliem uz āru. Šāda poza ļauj nofiksēt slidas un apturēt tās no nevēlamas slīdēšanas, kā arī palīdz vieglāk spert pirmo soli slidojot.

Pirms mācies uzsākt slidošanu, iemācies pareizi apstāties. Lielākoties skrituļslidām aizmugurē aiz pēdējā ritenīša ir speciāls bremzētājs, kuru var aktivizēt ar spēku spiežot bremzes pamatni pret asfaltu. Prasme pareizi apstāties ir nepieciešama, lai spētu izvairīties no iespējamām sadursmēm un kritieniem.

Lai pirmie spertie soļi skrituļslidošanā būtu izdevušies, ir jāatceras, ka ceļiem jābūt ieliektiem, mugurai saliektai uz priekšu, skatienam vērstam taisni uz priekšu. Šāda ķermeņa pozīcija palīdzēs vieglāk saglabāt smaguma centru uz priekšu un vieglāk uzsākt kustību, un stabili ripot, kad tas nepieciešams.

Uzsākot kustību no stāvēšanas pozīcijas, jāatstumjas ar labo vai kreiso kāju. Lai process būtu vieglāks, palīgā nāk rokas, kuras atvēzējas līdz ar kājām. Pirmo reizi veicot šo kustību, ieteicams pēc katra atgrūdiena kādu gabalu paripot un tad atkārtot kustību.

Pat labākajiem skrituļslidotājiem reizēm gadās nokrist. Svarīgākais ir iemācīties nokrist tā, lai pats kritiens būtu nesāpīgs un risks iegūt traumas – pēc iespējas mazāks. Ja jūtat, ka nespējat noturēt līdzsvaru vai kāda cita iemesla dēļ zaudējat kontroli uz slidām, galvenais ir krist uz priekšu – uz plaukstām un ceļiem. Pirkstus vienmēr izstiept taisnus uz priekšu un maksimāli uz augšu. Uzvilktie aizsargi ir gana izturīgi, lai mazinātu gan triecienu, gan pasargātu rokas un kājas no nobrāzumiem un sasitumiem.

Iepriekš minētais ir tikai pats pamats skrituļslidošanā, kam vēlāk klāt nāk papildu nianses, tādas kā griešanās, šķēršļu apbraukšana un braukšana atmuguriski. Lai to apgūtu ir ieteicams uzticēties profesionāļiem un apmeklēt skrituļslidošanas nodarbības pie pieredzējušiem treneriem.

Apgūsti daivingu
Daivings ir iespēja izzināt jaunu, pavisam citādu pasauli - zemūdens valstības pasauli. Daivings ir iespēja sajust bezsvara stāvokli, brīvo lidojumu kā kosmosā, tā ir iespēja pārvietoties trīsdimensiju telpā (pa labi/pa kreisi, uz priekšu/atpakaļ, uz augšu/uz leju).

Daudzi gluži pamatoti uzskata daivingu par vienu no pilnīgākajiem meditācijas veidiem, jo iegremdējoties ūdenī, cilvēks ir vienatnē ar sevi pilnīgas harmonijas pasaulē.

Jebkurš cilvēks var kļūt par daiveri, pie kam ļoti ātri - viņam tikai ir jāiziet apmācības kurss un jāsaņem atbilstošs sertifikāts.

Minimālais kurss ir deviņas nodarbības, bet nepieciešamais sākotnējais aprīkojums - maska, pleznas, hidrokostīms, zābaki, brilles un cimdi.

Zemūdens pasauli visvieglāk vari iepazīt izdarīt daivinga tūrēs – specializētajos izbraukumos, kuru programmā iekļauj ieniršanas pieredzējušo daivinga gidu uzraudzībā.

Skaties aizraujošo raidījumu „Muļķību zinātne” kanālā „National Geographic” katru otrdienu plkst. 21.00