Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:121, Did:0, useCase: 3


Ja pretī nāk cilvēks ar diviem “kociņiem”…

Redakcija
Redakcija

Kad pirmo reizi uz ielas, parkā vai uz meža celiņa ieraudzījām cilvēkus, kas pārvietojas rokās turot divas patievas nūjiņas, kas izskatās kā tās, kuras izmanto slēpošanai, nedaudz izbrīnījāmies, vai ne? Kas tie tādi un kāpēc staigā ar šādiem “atribūtiem”? Vai tas nepieciešams cilvēka veselībai? Vai varbūt stājai? Nu jau sen neviens vairs par šādu skatu nebrīnās, jo zinām, ka tie ir “nūjotāji”.

Īsumā tiem, kas vēl varbūt īsti nezina, kas tad nūjotāji ir un “ko viņi ēd” - nūjošana ir sportiska nodarbe ar augstu sportisko efektivitāti, kurā, ja tiek izmantota pareiza tehnika un īpašas, pareizi izvēlētas un pielāgotas nūjas, var sasniegt ļoti labus rezultātus, uzlabojot ne tikai fizisko formu, bet arī pašsajūtu un veselību.
Nūjojot tiek nodarbināti teju 90% no cilvēka muskuļu grupām, un šāda iešana ir efektīvāka, nekā vienkārša pastaiga. Lai gan arī pastaigai nav ne vainas, nūjošana ir nedaudz specifiskāka.

Izrādās, ka šis īpašais pastaigas veids radies Somijā jau tālajos 1930. gados, kad tā bija distanču slēpotāju treniņu metode laikā, kad nebija sniega. Teju simts gadu laikā nūjošana kļuvusi par vienu no attīstītākajām sporta aktivitātēm pasaulē.

Nav noslēpums, ka mūsdienu cilvēka ikdiena ir mazkustīga un šāds dzīvesveids negatīvi ietekmē veselību un pašsajūtu. Bet, par laimi, arvien vairāk cilvēku meklē veidus, kā izkustināt savu ķermeni. Un tiem, kam aktīvais sports nav tīkams, treniņi sporta zālē arī neiet pie sirds, nūjošana būs labākais variants. Kā nekā tās laikā iespējams izlocīt rokas un kājas.

Un tas ir tikai mīts, ka nūjošana paredzēta tikai gados vecākiem cilvēkiem. Protams, arī viņiem šāda veida izkustēšanās ir veselīga, bet ar nūjošanu patiesi var nodarboties ikviens, kuram ir vēlme.
Kā jebkuram sporta veidam vai aktivitātei, arī nūjošanai nepieciešams atbilstošs ekipējums. Šajā gadījumā tas gan nav nekas neparasts un dārgs – vien ērti un praktiski apavi un, protams, nūjas. Bet kādām tām jābūt?

Izrādās, ka pats nopietnākais jautājums, izvēloties šādu aprīkojumu – nūjošanas nūjas –, saistīts ar to, cik garām tām jābūt. Ja nūjas ir par garu, tad neizdodas pareizā nūjošanas tehnika – vien pastaiga ar gariem „kociņiem”. Bet, ja tās ir par īstu, tad arī nav īsti pareizi. Tātad vajadzētu iegādāties savam augumam piemērotākā izmēra nūjošanas nūjas.

Ja šādam gadījumam tiek izmantotas dažādas aprēķinu formulas, tās joprojām var nebūt precīzas (speciālisti vēl strīdas par pareizo aprēķina veidu). Tāpēc vienkāršāk būs izvēlēties paņemot nūju rokā un saprotot, vai tā patiešām palīdzēs staigāt. Un to saprast var diezgan vienkārši.

Ir jāsatver nūja un jānostājas nūjošanas sākuma pozīcijā jeb miera stājā. Ja roka elkoņa locītavā veido 90 grādu leņķi, tad viss ir kārtībā un šīs nūjas nūjošanas laikā noteikti palīdzēs. Bet, protams, par skādi nenāks konsultācija no pārdevēja, kurš ieteiks nūjas atbilstoši auguma garumam un nūjošanas pieredzei.

Nūjošanas nūjām svarīgs ir kāds „aksesuārs”- cimdiņveida siksna, kas palīdz pareizi turēt nūju un īstajā, nepieciešamajā brīdī arī atbrīvot plaukstu. Šai siksniņai ap roku jābūt ērtai un atbilstošā izmērā (piemēram, izmēros M un L, tāpat kā apģērbam). Labākais variants būs tāds, kur cimdiņā vēl ir paredzēta vieta īkšķim, kas ļauj ievērot pareizu nūjas turēšanas tehniku.

Vēl jāpievērš uzmanība arī nūjas rokturim. Ērtākais materiāls ir korķis, kas ir dabisks un patīkams plaukstai. Šādām nūjām ir nedaudz augstāka cena. Labs ir arī gumijots rokturis, toties plastmasa gan nav labākā izvēle, jo karstā laikā, turot šādu rokturi, plaukstas sāk vairāk svīst.

Vēl viena detaļa, kas jāievēro, ir nūjas lejasgalā nelielais asmenītis, kam uzmaukts gumijas uzgalis. Tas paredzēts tam, lai varētu nūjot pa dažādām virsmām – asfaltu, bruģi, lauku ceļu un tā tālāk. Ja uzgaļa forma ir ar slīpumu, jāskatās, vai tā uzsprausta pareizi, citādi ķepiņa pa asfaltu slīd un traucē ritmisku iešanu. Nūjojot pa smiltīm, granti vai citu mīkstu segumu, gumijoto pēdiņu ir jānoņem, jo asmenītis ļauj daudz sparīgāk atsperties. Taču iesācējs nereti nemaz nezina, ka uzgali var nokabināt. Vai arī uzskata, ka tā ir pat gana ērti.

Ienāc 220.lv un uzzini vairāk par nūjošanas nūjām, lai jau drīz arī Tu atrastos nūjotāju rindās!