Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:121, Did:0, useCase: 3


Kā iemācīties slidot? Lasi un dodies slidot jau šodien!

Redakcija
Redakcija

Cilvēku domas par ziemu atšķiras. Ir tādi, kuri auksto laiku pacieš tāpat kā zobu sāpes, nevarot sagaidīt, kad beidzot atkal pienāks vasara, taču ir arī tādi cilvēki, kuri tieši pretēji - priecājas par to, ka zemi pārklāj sniegs un gaisa temperatūra noslīd zem nulles. Kādēļ? Jo tas nozīmē, ka var ļauties ziemas prieku baudīšanai – slēpošanai, šļūkšanai no kalna, snovošanai un, protams, slidošanai. Un slidot var ne tikai ledus hallēs, bet arī uz vietējiem dīķiem un ezeriem, ja vien tie ir aizsaluši ar pietiekami biezu ledus kārtu. Iemācīties slidot nekad nav par vēlu, tādēļ esam tev sagatavojuši padomus, kā sagatavoties kāpšanai uz ledus.

Pirmais uzdevums, kas Tev būtu jāpaveic - jāparūpējas par atbilstoša apģērba un slidu atrašanu. Drēbēm jābūt tādām, lai tu varētu brīvi kustēties. Tāpat nevajadzētu ģērbt pārāk biezas drēbes, jo sasvīst un pēc tam salt nebūs labi tavai veselībai.

Savukārt slidas izvelēties ieteicams tad, kad kājā uzvilkta vilnas zeķe. Bērniem slidas var būt par vienu vai izmēriem lielākas, citādi pēc mēneša slidas būs par mazu un nāksies pirkt jaunas. Viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem slidošanā ir pareiza slidu zābaku aizšņorēšana. Ja tas tiks izdarīts nepareizi, piemēram, pārāk cieši, būs grūti kustēties.

Jāatgādina, ka augšējā slidu daļa jāsavelk un jāsasien nedaudz vaļīgāk nekā apakšējā, lai, pārvietojoties pa ledu, būtu iespējams viegli veikt dažādas kustības, un arī pietupties. Ja slidas sasiesi par ciešu, veicot šīs darbības, jutīsi, ka slidu zābaki iespiežas ādā. Tā tam nevajadzētu būt. Tajā pašā laikā slidām stingri jāturas uz kājas, lai tās neļodzītos.

Lai iemācītos slidot pareizi, ir jāizvēlas atbilstoša veida slidas. Slidošanas treneri norāda, ka ērtākas slidošanai iesācējiem parasti ir hokeja slidas. Mācoties slidot ar hokeja slidām, atsperšanās tiek veikta uz sāniem, bet, izmantojot daiļslidošanas slidas, jāatsperas ar robiņiem, kas iestrādāti slidā.

Ja meklē savas pirmās slidas, plašu preču piedāvājumu atradīsi interneta veikalā 220.lv. Šeit pieejamas daiļslidošanas un hokeja slidas gan vīriešiem, gan sievietēm, tāpat arī bērniem. Atliek tikai atzīmēt interesējošo slidu tipu un varēsi izvēlēties tieši tās slidas, kuras tev patiks vislabāk. Turklāt tev pat nevajadzēs iziet no mājas!
Mācot slidot mazu bērnu, svarīgi ir sākumā atrasties viņa tuvumā. Labākais veids, kā pārliecināties par to, lai mazais negūst traumas, ir slidošanas laikā turēt viņu no mugurpuses, zem padusēm. Lai visu laiku nebūtu jāsaliecas, vari aplikt bērnam ap krūtīm šalli un to turēt, tādējādi palīdzot bērnam saglabāt līdzsvaru.
Viena no lietām, par kuru baidāmies, mācoties slidot paši, kā arī, palīdzot apgūt slidošanas prasmi citiem, ir nokrišana un sasišanās. Taču der atcerēties, ka, mācoties slidot, slēpot vai, piemēram, braukt ar velosipēdu, no krišanas izvairīties ir teju neiespējami. Ikviens, kas to ir darījis, noteikti piekritīs, vai ne? Taču, ja vēlies pasargāt sevi vai savu atvasi no traumām, līdzīgi kā skrituļslidām, arī, slidojot uz ledus, var izmantot ceļu un elkoņu aizsargus un ķiveri.
Ir jauki, ja vecāki vēlas saviem bērniem iemācīt slidot, taču nereti rodas jautājums - kāds ir labākais vecums, kad mazo var sākt vest uz slidotavu?

Pirmkārt, jāņem vērā tas, ka ikviens gadījums ir individuāls. Slidošanas treneri norāda, ka ir vecāki, kuri ved slidot bērnus, kuriem vēl nav apritējuši pat divi gadi. Taču labākais vecums šādu aktivitāšu iepazīšanai ir divi līdz trīs gadi. Šajā laikā ķipari jau sāk labāk uztvert un saprast apkārt notiekošo, līdz ar to arī būs vieglāk apmācāmi. Tomēr, ja jūti, ka tava atvase nemaz nepriecājas par slidošanu, nevajadzētu to viņam uzspiest. Ir daudz citu sporta veidu, ar kuriem nodarboties. Tāpat, ja pirmajā gadā neizdodas bērnu pierunāt kāpt uz slidām, vari atkārtoti mēģināt pēc gada.

Mācot bērnus slidot, neaizmirsti arī pats uzkāpt uz slidām un izbaudīt šo jautro aktivitāti kopā ar savām atvasēm. Ja nekad iepriekš to neesi mēģinājis, varbūt beidzot ir pienācis īstais brīdis, lai sāktu apgūt ko jaunu?
Vecākus nereti uztrauc tas, vai arī viņiem pašiem obligāti ir jāprot slidot, ja viņi vēlas apmācīt savas atvases. Slidošanas treneri norāda, ka hallēs kāpt ar apaviem uz ledus ir aizliegts, tādēļ tas nozīmē, ka arī pieaugušiem būs jāvelk kājās slidas, ja viņi gribēs palīdzēt bērniem iemācīties slidot.

Vēl viens padoms – ja atrodies uz ledus kopā ar savu atvasi, nevajadzētu viņu ņemt rokās, jo, ja gadīsies pakrist, gan tu, gan bērns sasitīsities daudz spēcīgāk nekā tad, ja bērns kristu atrodoties pats uz savām kājām.
Atceries, ka slidotprasme nerodas no vienas slidotavas apmeklēšanas reizes. Ja tiešām vēlies iemācīties slidot, tas jādara regulāri. Tajā pašā laikā nepieciešams arī pārliecināties, vai slido pareizi. Treneri iesaka pievērst uzmanību tam, lai slidošanas laikā ceļgali būtu nedaudz saliekti, kā arī tiktu izmantotas slidu kantes. Kad bērni mācās slidot, var gadīties, ka tie izmanto tikai slidu iekšmalas, taču pareizi būtu izmantot gan ārmalas, gan iekšmalas.

Slidošana ir aktivitāte, kas piemērota jebkura vecuma cilvēkiem. Protams, ikvienam pašam ir jāizvērtē savas spējas pirms kāpt uz slidām. Taču, ja veselība ļauj, noteikti vajadzētu izmēģināt slidošanu, jo šis sporta veids ne tikai palīdz uzturēt labu fizisko formu, bet arī ļauj jautrā veidā pavadīt laiku kopā ar draugiem un ģimenes locekļiem. Apgūstot šo sporta veidu, radīsi vēl vienu iemeslu tam, lai nākamo ziemu sagaidītu ar prieku.

Slidas un citas ziemas sporta preces meklē interneta veikalā 220.lv - http://220.lv/lv/sports_turisms_un_atputa/sporta_preces/ziemas_sporta_preces