Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:121, Did:0, useCase: 3


Viedpulkstenis vai sporta pulkstenis – kā tie atšķiras?

Redakcija
Redakcija

Lai arī pirmie viedpulksteņi tika izgudroti jau pirms vairāk nekā divdesmit gadiem – 1998.gadā, tie lielākoties nelīdzinājās mūsdienu ierīcēm, jo vēl nebija pieejami daudzi tehnoloģiskie risinājumi. Turklāt, lai pulksteni lietotu, to bija nepieciešams pieslēgt datoram. Savukārt sporta pulksteņu aizsākums saistāms ar hronometru un vēlāk globālās pozicionēšanas jeb GPS sistēmu attīstību.

Pateicoties tehnoloģiskajam progresam, kas ļāva veidot aizvien kompaktākus displejus, mazākus un jaudīgākus procesorus, nelielus, bet precīzus sensorus un jaudīgas navigācijas sistēmas, abas ierīces laika gaitā kļuvušas ļoti līdzīgas. Kas kopīgs un kas atšķirīgs, ja salīdzinām viedpulksteņi jeb smart pulksteni un sporta pulksteni?

Sporta pulksteņi

Iespējams, atpazīstamākais sporta pulksteņu zīmols, ko var iegādāties arī interneta veikalā 220.lv, ir Garmin. Tā kā Garmin specializējies GPS navigācijas ierīču ražošanā, tas arī aizsāka sporta pulksteņu ražošanu ar skrējējiem domātām ierīcēm, kas ļāva sekot līdzi noskrietajai distancei, laikam, pulsam, kā arī orientēties nepazīstamā vidē.

Garmin pulksteņu specifikācija

Pirmie Garmin pulksteņi tika patentēti jau 2001.gadā, bet tirgū pieejami kopš 2003.gada. Tāpat kā pirmie smart pulksteņi, lai iegūtu datus par treniņu, tie bija jāpieslēdz datoram. Laika gaitā Garmin pulksteņi tikuši pilnveidoti un šobrīd pieejamie paredzēti ne tikai skrējējiem, bet arī citām sporta aktivitātēm. Atsevišķas pulksteņu sērijas radītas arī tādām aktivitātēm kā peldēšana, golfs un pārgājieni.

Tāpat kā smart pulksteņi, arī Garmin pulksteņi aprīkoti ar daudzveidīgiem sensoriem. Atkarībā no ierīces modeļa, sporta pulksteņos ierīkoti sensori, kas mēra, piemēram, sirds ritmu, sniegumu, aktivitāti, patērētās kalorijas, dienas laikā noieto soļu skaitu un citus biometriskos rādītājus.

Visos Garmin modeļos ir iebūvēts GPS, vairumā altimetrs, barometrs un žiroskops, kā arī iespēja augšupielādēt mūziku. Ar Venu pulksteņu sēriju, kuros, atšķirībā no citiem modeļiem, izmantos AMOLED jeb organisko gaismu izstarojošu diožu displeju, Garmin radījis sporta viedpulksteni.

Klasiskie Garmin pulksteņi aprīkoti ar īpašiem LCD jeb šķidro kristālu displejiem, kuros ierīkots īpašs slānis, kas, atstarojot gaismu, rada iespaidu, ka displejs ir vienmēr ieslēgts. Šī tehnoloģija uzlabo arī displeja redzamību tiešos saules staros, un patērē mazāk enerģijas.

Garmin pulksteņi, salīdzinot ar vairumu viedpulksteņu, ir aprīkoti ar daudz izturīgākām baterijām. Atsevišķiem modeļiem, kā, piemēram, Garmin Instinct Solar, kas aprīkots ar papildus saules baterijām, lietošanas laiks no uzlādes līdz uzlādei ir pat četras nedēļas. Pat Garmin Venu, kurā izmantots spilgtais AMOLED displejs, lietojot to viedpulksteņa režīmā nav jāuzlādē piecas dienas.

Viedpulksteņi jeb smart pulksteņi

Pirmie viedpulksteņi jeb smart pulksteņi tika radīti kā viedtālruņu papildierīce. Ņemot vērā sporta pulksteņu popularitāti, arī vairums viedpulksteņu paredzēti lietošanai ar nolūku sekot fitnesa un fiziskajām aktivitātēm. Smart pulksteņi aprīkoti ar tādiem pašiem sensoriem kā sporta pulksteņi. Piemēram, Apple Watch SE aprīkots gan ar GPS, kas nosaka atrašanās vietu, gan altimetru, kas nosaka augstumu virs jūras līmeņa, gan akselometru un žiroskopu, kas uztver kustības un rotāciju, kā arī optisku pulsometru, kas seko nēsātāja sirds ritmam.

Galvenā iezīme, kas atšķir sporta pulksteņus, ir skārienjutīgie displeji un daudzās papildus funkcijas un aplikācijas, ko var augšupielādēt pulkstenī. Piemēram, Apple Watch SE Smart pulktenī papildus veselības uzraudzības un fitnesa aplikācijām var augšupielādēt tādas aplikācijas kā audiogrāmatas, modinātājs, kalkulators, attālinātā kameras kontrole, e-pasts, sarakstes, foto galerija, atgādinājumi un citas.

Salīdzinoši sporta pulksteņos parasti iespējams augšupielādēt tikai aplikācijas, kas saistītas ar sporta snieguma uzlabošanu, rezultātu mērīšanu un mūziku. Tas nozīmē, ka viedpulkstenis, kā jau to pasaka ierīces nosaukums, pēc būtības ir daudzfunkcionālāks nekā sporta pulkstenis.

Ņemot vērā iepriekšminēto, saprotams, ka starp smart pulksteņiem un sporta pulksteņiem vairs tikpat kā nav nozīmīgu atšķirību. Atkarībā no tā, kādi ir ierīces lietotāja mērķi un individuālās vajadzības, jāizvēlas plašāks funkciju klāsts, ko piedāvā smart pulksteņi, vai specializācija lietošanai tieši sportam, un, piemēram, Garmin gadījumā vienmēr, pat tiešos saules staros, redzamais displejs.

Neatkarīgi no tā, kādu ierīci izvēlaties, tā ir lietderīgs rīks fiziskās sagatavotības uzlabošanai un veselības stāvokļa novērošanai ikdienā, kā arī jebkura pulksteņa pamatfunkcijai – precīza laika noteikšanai.