Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:121, Did:0, useCase: 3


Latvija spēlē lieliski pret favorītēm un vāji pret "ņemamajām" izlasēm - mīts vai patiesība?

Redakcija
Redakcija

Neskaitāmas reizes Latvijas hokeja izlases līdzjutēji pēc kārtējās neiekļūšanas ceturtdaļfinālā pasaules čempionātā rūgti noteikuši: "Tā jau vienmēr. Pret lielajām izlasēm labi nospēlējam, bet pret mazajām - nekas vairs nesanāk." Latvijas izlase ceturtdaļfinālā PČ nav bijusi kopš 2009. gada, bet vai konkrētajam apgalvojumam ir sava daļa taisnības, vai tas tikai nevietā piesaukts stereotips?

Pirms sākt pētīt apgalvojumu, jātiek skaidrībā ar terminiem. Tātad - jebkurā izlašu hokeja mačā pret Latviju favorīte skaitās Kanāda, Čehija, ASV, Krievija, Zviedrija un Somija. Savukārt mačos pret pārējām izlasēm to, vai Latvija bija favorīte vai nē, palīdzēs noteikt "Betsafe" totalizators pirms attiecīgajām spēlēm izliktie koeficienti.
Vārdus "labi nospēlējām" teorētiski var teikt arī par maču, kurā zaudēts 0:3, taču tas jau būtu pārāk subjektīvi. Tā vietā šoreiz ar "labi nospēlējām" tiks saprasti mači pret favorītēm, kuros iegūti punkti vai zaudēts ar vienu vārtu starpību (neskaitot reizes, kad divu vārtu starpība panākta ar metienu tukšos vārtos vai arī spēles lielāko daļu saglabājusies vienu vārtu starpība).

Bezkaislīgā statistika rāda, ka pēdējos piecos pasaules čempionātos Latvijas izlase pirms spēles bijusi izlikta favorītes lomā 11 reizes. Bieži vien pretim stājusies izlase, kas nemaz nav līmeni zemāka par Latviju (Vācija, piemēram), taču attiecīgajā dienā tās izredzes bijušas novērtētas sliktāk. Un no šīm 11 spēlēm Latvija uzvarējusi tikai četrās jeb izmantojusi tikai 36% labvēlīgo iespēju.

Tikmēr pret lielā sešinieka izlasēm šajā laika periodā aizvadītas 18 oficiālas spēles, un definīcijai "labi nospēlējām" atbilst veselas astoņas jeb 44%. Reāla vērtība - punkti - iegūta piecās spēlēs no 18 mačiem pret favorītiem. Proporcionāli vērtējot, tas nemaz nav daudz mazāk par to, kā pēdējos piecos PČ klājies kopumā, 35 spēlēs punktus iegūstot 15 reizes jeb 43% reižu.

Līdz ar to jā, Latvijas hokeja izlasei vismaz pēdējā piecgadē patiešām piemīt tendence neizmantot savas iespējas brīžos, kad pirms spēles sākuma tā tiek uzskatīta par favorīti uz uzvaru.

Foto: IIHF/Andre Ringuette