Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Kad vajadzētu sākt domāt par svara samazināšanu un kontroli?

Redakcija
Redakcija

Kad vajadzētu sākt domāt par svara samazināšanu un kontroli?
Foto: Iveta Apškrūma

Tad, kad...gurnu un vidukļa apkārtmērs ir gandrīz vienāds;
ir konstatēts paaugstināts asinsspiediens;
asins analīzēs konstatēts paaugstināts cukura un holesterīna līmenis;
tuvākie asinsradinieki ir slimojuši ar sirds un asinsvadu slimībām;
sāk veidoties tauku nogulsnējumi uz vēdera;
liekais svars kļūst pārāk liels un sāk apgrūtināt cilvēka cienīgu dzīvi.

Liekā svara izraisītās problēmas

Vielmaiņas traucējumi. Bieži saistīti ar samazinātu audu jūtību pret insulīnu, palielinās insulīna daudzums organismā, insulīns nespēj nodrošināt savu pamatfunkciju organismā - glikozes ievadīšanu šūnās, palielinās cukura līmenis asinīs, izraisot cukura diabētu, attīstās hiperholesterinēmija - paaugstināts holesterība līmenis asinīs, kas veicina aterosklerozes attīstību, attīstās podagra - urīnskābes radīto sāļu izgulsnēšanās audos.

Sirds un asinsvadu sistēmas slimības. Paaugstināts risks saslimt ar sirds koronālo slimību, hipertensiju - paaugstināta asinsspiediena slimību u.c.

Gremošanas orgānu slimības. Visbiežāk veidojas aknu un žultsceļu bojājumi, žultsakmeņu slimības, zarnu muskulatūras tonusa vājums, aizcietējumi.

Elpošanas traucējumi. Plaši tauku nogulsnējumi traucē normāli darboties elpošanas sistēmai, tādējādi samazinot plaušās ieplūstošā gaisa apjomu un radot skābekļa trūkumu. Tas izraisa miegainību, galvassāpes un atmiņas traucējumus. Tukliem cilvēkiem miegā mēdz būt elpas aizture, krākšana un apnoja.
Kustību un balsta aparāta traucējumi. Var rasties pārmaiņas kaulu sistēmā, laika gaitā - reimatiskas locītavu sāpes un artrozes, īpaši ceļgalu un gūžu locītavās.

Perifērās nervu sistēmas bojājumi: neirīti, radikulīti u.c.

Onkoloģiskās slimības. Liels tauku daudzums vīriešiem izraisa risku saslimt ar prostatas un taisnās zarnas vēzi, bet sievietēm - ar dzemdes, olnīcu, krūšu un žultspūsļa vēzi.

Komplikācijas pēc ķirurģiskās iejaukšanās. Lieko tauku kārta kavē brūču dzīšanu pēc operācijām un rada dažādu infekciju risku.

Nervu sistēmas traucējumi. Nervozitāte, bezmiegs. Nepārtraukti neveiksmīgi mēģinājumi notievēt, badošanās, svara zaudēšanas kampaņas, dažādas diētas, lieki iztērēta nauda par novājēšanas līdzekļiem var izraisīt nemieru, neapmierinātību, dusmas, depresiju un ar ēšanas procesu saistītus psiholoģiskus traucējumus. Krasas svara svārstības pakļauj sirds un asinsvadu slimību riskam.

Ūdens aizture organismā. Patoloģiskos gadījumos var uzkrāties pat 8 litri šķidruma.

Fakti

Viens cilvēks savas dzīves laikā apēd tik daudz uztura, cik sver seši ziloņi.
Dāņu zinātnieki veica pētījumus ģimenēs, kur auga adoptēti bērni, kam bija zināmi viņu bioloģiskie vecāki, lai izpētītu, vai patiesi eksistē resnuma gēni. Pētījums pierādīja, ka tukluma pamatā ir ēšanas ieradumi.
Apmēram trešdaļai Latvijas iedzīvotāju ir liekais svars, dažiem - pāris, bet dažiem vairāki desmiti kilogramu.
Statistika vēsta, ka vīrieši, kam vidukļa apkārtmērs ir lielāks par 102 cm, gandrīz piecas reizes biežāk slimo ar 2. tipa cukura diabētu nekā tie, kuriem vidukļa apkārtmērs ir mazāks nekā 95 cm. Tas pats attiecas uz sievietēm, kurām vidukļa apkārtmērs pārsniedz 88 cm, riska iespēja palielinās gandrīz četras reizes, salīdzinot ar tām, kuru vidukļa apkārtmērs ir mazāks par 80 cm.

Salīdzinot 45 Eiropas valstis, visā Ziemeļeiropā (Latvija ir 30. vietā) uzturā tradicionāli lieto maz dārzeņu un augļu, turpretī liels ir gaļas un piena produktu patēriņš, kas satur lielu piesātināto tauku daudzumu. Uztura pētnieki lēš, ka patērēto augļu un dārzeņu daudzums nav pietiekams veselības saglabāšanai un slimību profilaksei.
Bērnam vajadzētu ēst vairāk nekā 200 g augļu un dārzeņu dienā, bet pieaugušam vīrietim - ap 600 g, sievietei - ap 400 g dienā.

Kā uzlabot savus ēšanas paradumus, kā nepieļaut dažādu, ar uzturu saistītu, problēmu rašanos, kā pareizi sakārtot savu ēdienkarti, lai nejustu diskomforta sajūtu???

VESELĪGA UZTURA SKOLA IESAKA:

12 nodarbību kurss par visu, kas saistīts ar veselīgu uzturu. Pievienojies. Individuāla konsultācija katram, mērījumi uz bioanalizatora un pilns rādītāju skaidrojums, praktiski ieteikumi!!!

Nodarbības
Siguldā ceturtdienās 18.30, sestdienās 11.00.

Ogresgalā trešdienās 18.00

Rīgā otrdienās 11.00 un 18.30

Piesakies individuālam testam, apmeklē iepazīšanās nodarbību - BEZ maksas.

28239003
skype beatebeate91
beate.gruppawlc.ru http://www.beatesvars.lv**