Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Linsēklas cilvēka veselībai

Redakcija
Redakcija

Linsēklu labvēlīgā ietekme uz cilvēka veselību ir pierādīta vairākos pētījumos. Galvenie pozitīvie linsēklas efekti uz cilvēka veselību ir attiecināmi uz linsēklu sastāvā esošajām šķiedrvielām un neaizvietojamajām taukskābēm Omega 3 un Omega 6. Taču pēdējos gados sevišķu zinātnieku ievērību izsaukusi linsēklu apvalka sastāvdaļa – lignāni. Padziļināti tiek pētīta lignānu loma vēža, osteoporozes, sirds un asinsvadu saslimšanu profilaksē un to simptomu mazināšanā. Linsēklas ir visbagātākais lignānu avots dabā starp citiem lignānus saturošajiem pārtikas produktiem.
Tradicionāli linsēklas tiek lietotas savas labvēlīgās ietekmes uz zarnu trakta veselību dēļ, taču tā ir tikai neliela daļa, ko linsēklas spēj sniegt cilvēka veselībai un labsajūtai. Linsēklas var palīdzēt rūpēties par sirds un asinsvadu veselību, gremošanas trakta darbību un veselību, hormonu aktivitātes līdzsvarošanu, kā arī var palīdz kontrolēt veselīgu ķermeņa svaru.

Sirds un asinsvadu sistēmas veselībai

Linsēklas bagātīgi satur polinepiesātinātās, sauktas arī neaizvietojamās, taukskābes OMEGA 3 un OMEGA 6, kuras labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, kas plašāk apskatīts nodaļā Linsēklu eļļa. Tomēr zinātnieki ir nonākuši pie secinājuma, ka ne tikai OMEGA taukskābes ir tās, kādēļ linsēklas labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību. Linsēklu sastāvā esošajiem lignāniem piemīt neskaitāmas veselībai labvēlīgas īpašības. Viens no lignānu pozitīvajiem efektiem ir to antioksidantu īpašības un spēja rūpēties par sirds un asinsvadu veselību, jo tie:
1) palīdz samazināt kopējo holesterīna līmeni un „sliktā” holesterīna līmeni asinīs;
2) palīdz samazināt asins ķermenīšu salipšanu;
3) palīdz uzturēt veselīgu asinsspiedienu.

Gremošanas sistēmas darbībai un veselībai

Linsēklas tradicionāli tiek lietotas gremošanas sistēmas darbības uzlabošanai, kā arī zarnu vai kuņģa gļotādas iekaisuma gadījumā. Šis labvēlīgais efekts galvenokārt ir saistīts ar linsēklās esošajām šķiedrvielām. Linsēklas satur šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas. Šķiedrvielas maina gremošanas trakta saturu un ietekmē barības un bioloģiski aktīvo vielu uzsūkšanos zarnās.

Šķīstošās šķiedrvielas absorbē ūdeni un kļūst par gļotveida vielu, kuru fermentē baktērijas. Savukārt nešķīstošajām šķiedrvielām piemīt zarnu satura apjomu palielinošs efekts, tās netiek fermentētas, tomēr tās ietekmē šķīstošo šķiedrvielu metabolismu.

Šķiedrvielas var palīdzēt pasargāt zarnu sieniņas no brīvo radikāļu un citu toksīnu nelabvēlīgās ietekmes. Šķiedrvielas ļoti ieteicams iekļaut diētā, ja vēlaties kontrolēt svaru, jo tās paildzina sāta sajūtu, aizkavē tauku un glikozes absorbciju zarnās, samazina apetīti un tieksmi pēc saldumiem.

Šķiedrvielas labvēlīgi ietekmē veselību un labsajūtu, jo tās:
1) samazina kopējā un „sliktā” holesterīna līmeni;
2) pazemina cukura līmeņa svārstības asinīs;
3) aizkavē glikozes uzsūkšanos;
4) veicina vēdera izeju;
5) var samazināt kolorektālā vēža risku;
6) palīdz uzturēt veselīgu imūno sistēmu.

Vispopulārākais linsēklu pielietojuma veids ir - linsēklu ūdens izvilkums. To izmanto par pārklājošu līdzekli, kas novērš gremošanas trakta epitēlija kairinājumu un mazina sāpes barības vada, kuņģa un zarnu iekaisuma gadījumā. Linsēklu gļotas ilgi saglabājas uz gremošanas trakta gļotādas, aizsargājot to. Kuņģa sulas sekrēts nespēj ietekmēt linsēklu gļotas. Veselas vai sasmalcinātas linsēklas lieto par caurejas līdzekli hroniska aizcietējuma gadījumā. Uzbriedušās linsēklas palielina zarnu satura apjomu un mehāniski kairina zarnu receptorus, veicinot resnās zarnas peristaltiku.

Lietojot uzturā linsēklu produktus, jāpalielina uzņemtā šķidruma daudzums!

Optimālam svaram un veselīgam cukura līmenim

Linsēklas var palīdzēt saglabāt optimālu ķermeņa svaru un līdzsvarot cukura līmeni asinīs. Pateicoties linsēklu sastāvā esošajām dažādajām uzturvielām – Omega taukskābēm, šķiedrvielām, olbaltumvielām, lignāniem un citām bioloģiski aktīvajām vielām, tās ir ieteicams iekļaut ikdienas diētā visiem, kas vēlas saglabāt optimālu ķermeņa svaru un rūpēties par veselīgu cukura līmeni.

Linsēklās esošās neaizvietojamās taukskābes OMEGA 3 un OMEGA 6 veicina organisma vielmaiņu, tādejādi palīdzot samazināt uzkrāto ķermeņa tauku daudzumu. Atšķirībā no piesātinātajām taukskābēm, kuras lielākoties atrodamas gaļas, piena un konditorijas produktos, neaizvietojamās taukskābes OMEGA 3 un OMEGA 6 neuzkrājas organismā, bet tiek izmantotas organisma vielmaiņas procesos. Rezultātā organisms gūst papildus enerģiju, paātrinās vielmaiņa, kā rezultātā tiek samazinātas esošās tauku rezerves.

Turklāt linsēklās esošās šķiedrvielas palīdz samazināt apetīti, jo tās paildzina sāta sajūtu. Šķiedrvielas aizkavē tauku un holesterīna uzsūkšanos, tādejādi samazinot to iespējamo uzkrāšanos organismā. Iekļaujot linsēklas ikdienas uzturā, samazinās vēlme pēc saldumiem un taukainiem ēdieniem. Saskaņā ar klīniskā pētījuma rezultātiem, kas publicēti 2002. gadā iznākušajā žurnālā American Journal of Clinical Nutrition, linsēklas uzlabo glikozes kontroli un insulīna rezistenci, palīdz līdzsvarot holesterīna un asins lipīdu līmeni, kas labvēlīgi ietekmē veselīga svara saglabāšanu.

Linsēklas ir ieteicamas arī diabēta slimniekiem, jo to sastāvā esošās šķīstošās šķiedrvielas un lignāni palīdz samazināt cukura līmeņa svārstības asinīs.

Ādas un matu veselībai

Linsēklu sastāvā esošajiem lignāniem piemīt labvēlīga ietekme uz ādas un matu veselību. Tiem piemītošais hormonu darbību līdzsvarojošais efekts var ietekmēt hormonālo veselību, ar kuru bieži ir saistītas tādas ādas un matu problēmas, kā akne un matu pastiprināta izkrišana. Lignāni palīdz samazināt sebuma (taukaina seruma, kas izdalās no ādas tauku dziedzeriem) izdalīšanos un matu folikulu samazināšanos, kā rezultātā mati nesaņem pietiekošā daudzumā barības vielas, kļūst plāni un izkrīt. Regulāra linsēklu un linsēklu eļļas lietošana var palīdzēt cīnīties arī ar citām ādas problēmām un slimībām, tai skaitā, psoriāzi, ekzēmu, nātreni, sausu, zvīņainu ādu.

Linsēklas veselīgai ikdienai piedāvā SIA JoLive