Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Olīveļļa nav veselīgs produkts

Redakcija
Redakcija

Ieteikums tievētājiem – izvairīties no eļļas lietošanas uzturā. Izrādās, ka arī olīveļļa nav tik veselīga, kā tiek sludināts. Kāpēc? Skaidro dr. Med. Džoels Fūrmans.

Eļļa sastāv tikai no taukiem

Iedarbīgs veids, kā kaitēt svara zaudēšanas mērķim, ir mērces ar augstu tauku saturu. Mēs uzņemam 60 gramus papildu tauku, ko satur eļļas, un tas nozīmē vairāk nekā piecsimts kaloriju dienā, un tajās nav nekādu šķiedrvielu − tikai tukšās kalorijas. Rafinētas vai spiestas eļļas, ieskaitot olīveļļu, ir bagātas ar kalorijām, bet uzturvielu nabadzīgas. Eļļas sastāv tikai no taukiem. Vienā gramā tauku ir deviņas kalorijas, bet ogļhidrāti satur četras kalorijas uz gramu. Pat nelielā lāsē eļļas ir liels kaloriju daudzums.

Tauki pielīp pie gurniem
Tauki, piemēram, olīveļļa, var uzkrāties organismā pāris minūtēs. Tauki nemainītā veidā vienkārši pielīp pie gurniem un vidukļa. Ja veiktu biopsiju vidukļa taukiem un aplūkotu tos elektroniskajā mikroskopā, mēs ieraudzītu tauku izcelsmes avotus. Tie ir cūku tauki, piena produktu tauki un olīveļļas tauki – tādā pašā formā kā pārtikas produktā. Tauki no mutes nokļūst tieši uz jūsu gurniem. Visvairāk tauku no jūsu beidzamās maltītes ir uzkrājušies vidukļa rajonā, nevis uz gurniem, un tā tas notiek gan sievietēm, gan vīriešiem.

Veselīgs ēdiens, kas gatavots eļļā vairs nav veselīgs

Produkti, kas gatavoti eļļā vai tiek ar to sajaukti, uzsūc daudz vairāk eļļas, nekā domājat. Veselīgs ēdiens ar zemu kaloriju saturu ātri vien var kļūt barojošs. Daudzi cilvēki uzturā lieto maz dārzeņu salātu, bet, kad viņi šo nelielo salātu porciju ēd, viņi mazā bļodiņā ieliek trīs lapas salātu un pārlej tās ar trim vai četrām ēdamkarotēm eļļas mērces. Tā kā vienā ēdamkarotē eļļas ir aptuveni 120 kaloriju, viņi aptuveni 400 tukšu kaloriju uzņem ar mērci un 18 kalorijas ar salātiem. Ar līdzīgiem panākumiem varētu neēst salātus un vienkārši dzert eļļu tieši no pudeles.

Olīveļļa nav veselīgs produkts

Ziņa, kas mūsdienās izskan gan medijos, gan no veselības speciālistiem, − nav jāizvēlas uzturs ar zemu tauku saturu, bet gan jāaizstāj tā saucamie sliktie jeb piesātinātie tauki, kas galvenokārt ir dzīvnieku valsts produktos un ar transtaukskābēm apstrādātā pārtikā, ar olīveļļu. Sabiedrība ir apmulsusi un saņem pretrunīgus un kļūdainus vēstījumus. Olīveļļa un citas salātu un cepšanas eļļas nav veselīgas un nekādā gadījumā nav diētas produkti.

Kalorijām bagātākais produkts pasaulē

Ik lāse olīveļļas ir barojoša, tas ir kalorijām bagātākais produkts pasaulē − vienā litrā eļļas satilpst vairāk kaloriju nekā sviestā (sviestā ir 7064 kalorijas, olīveļļā − 8874).
Eļļa papildina tauku slāni uz mūsu pilnīgā vidukļa, paaugstina slimību rašanās risku, ieskaitot diabētu un sirdstrieku. Olīveļļas sastāvā ir 14% piesātināto tauku, un, to uzņemot vairāk, jūs palielināt artērijas piesārņojošo piesātināto tauku daudzumu. Palielināts svars ceļ holesterīna līmeni, toties neapstrādāti produkti − rieksti, sēklas un dārzeņi, kas eļļas vietā lietoti kā tauku un kaloriju avots, satur fitosterīnus un citas dabiskas vielas, kas pazemina holesterīna līmeni.

Grāmata “Ēst, lai dzīvotu”

Izdevniecības “White Book” izdotā dr. med. Džoela Fūrmana grāmata “Ēst, lai dzīvotu”, ir padziļinātas izpratnes veicinošs materiāls par ēšanas paradumiem, to ietekmi uz katra cilvēka veselību un mūža ilgumu. Tas ir darbs, kas niansēti aplūko cilvēka ēšanas prasmi, vajadzības un galvenās pieļautās kļūdas. Grāmata, kas augsti novērtēta gan lasītāju, gan ārstu vidū, ir savas nozares celmlauzis - nebijusi alternatīva milzīgajam neefektīvu diētu un svara nomešanas metožu klāstam. Tā piedāvā pārliecinošu, zinātnisku un praktisku pieeju svara samazināšanai un veselības un dzīvesprieka saglabāšanai.
Izdevniecība: ww.whitebook.lv

     [+] [-]

, 2014-07-28 15:22, pirms 10 gadiem
Visi taču zina ,ka eļļām ir daudz kaloriju,bet visi to lieto. Olīvļļai vienīgais plus ir tas,ka tur nav sliktā holesterīna.

     [+] [-]

, 2014-07-28 15:30, pirms 10 gadiem
Nevienā eļļā ,pašā par sevi,vispār,nav nekāda holesterīna,eļļa ir produkts,kas veicina holesterīna veidošanos organismā.
Un noriebies jau-tas nav veselīgs,šitas nav veselīgs,nenormāla apsēstība ar vidukļa apmēru.....viss ir ēdams,un viss ir vajadzīgs,atslēgas vārdi ir-''ievēro mēru''!

     [+] [-]

, 2014-07-28 15:35, pirms 10 gadiem
Tauki (turpmāk – FAT) ir nozīmīgi uzturā, jo tajos šķīst vitamīni un no tiem veidojas dažādi hormoni.FAT iedala piesātinātajos taukos, kuri pamatā atrodami dzīvnieku izcelsmes produktos (izņemot zivis un daļēji olas), un mononepiesātinātajos un polinepiesātinātajos FAT. No tiem Omega3 un Omega6 ir neaizstājamās taukskābes. Tās ir daļēji olās, zivīs, gaļā, graudos un vispār pamatā augu valsts izcelsmes produktos (it sevišķi zivju eļļā, citās eļļās, riekstos, avokado). Omega 6 ir pietiekami pārtikā, bet Omega 3 gan var bieži pietrūkt uzturā, tāpēc ir jāskatās vai nevajag Omega 3 uzņemt kā uztura bagātināju. No piesātinātajiem FAT būt pēc iespējas jāatturas, bet saprāta robežās var uzņemt (ja ir pareiza dienas FAT norma, tad līdz 30 % piesātinātajiem FAT var būt uzturā) . Vēl ir trešais mākslīgais FAT veids – trans fat. Tie ir hidrolizētas augu eļļas – margarīns, visādi pusfabrikāti – no tiem ir obligāti jāatturas, jo tie nekam neder – tikai audzē taukus un sabeidz asinsvadu sistēmu