Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Ko mēs apēdam- krāsvielas, smaržvielas, mīklas irdinātāji, modificēts uzturs

Redakcija
Redakcija

Uz jautājumu, kas īsti ir ēdiens un kāpēc mēs ēdam, parasti saņemam atbildi: ēdam, lai dzīvotu, ēdam, lai uzņemtu enerģiju.
Bet vai tā ir vienmēr?
Veselīga uztura problēma tiek bieži apspriesta. Daudzi cilvēki uzsver, ka domā par sava un ģimenes uztura kvalitāti, kā arī cenšas izvēlēties veselīgus produktus. Tomēr aizvien nav vienotas izpratnes par to, kas tad īsti ir veselīgs uzturs. Vai tas ir liels augļu un dārzeņu patēriņš? Vai eselīgs uzturs nozīmē pilnīgu atteikšanos no cukura, našķiem, krāsainiem dzērieniem un stipri sālītām uzkodām?

Būsim godīgi un atzīsim, ka ne vienmēr pērkam tos produktus, kas ir veselīgi. Bieži vien ļoti gribas apēst kaut ko garšīgu, un mēs izvēlamies ierastus produktus, gatavojam barojošu un garšīgu ēdienu, sirdsapziņas nomierināšanai pievienojot vien mazu daļu eselīgo produktu. Tā nu iznāk, ka patiesībā priekšroku dodam ēšanas baudai, bet par to, kādas sekas ir neeselīgiem ēšanas paradumiem, cenšamies nedomāt.

Taču vajadzētu gan, jo sekas ir ne tikai liekais svars, bet arī sirds un asinsvadu slimības. Un liekais svars nav tikai estētiska problēma, tas ir reāls drauds veselībai.

Arī tēze, ka mēs ēdam, lai uzņemtu enerģiju, nav jāuztver tik viennozīmīgi. Steigā uzņemta barība ar domu, lai būtu enerģija skriet tālāk, strādāt vairāk, arī nav labvēlīga mūsu organismam, tas ir pelnījis mazliet vairāk uzmanības.

Mūsu veselība daudzējādā ziņā ir atkarīga no pārtikas produktu izvēles. Un līdz ar to arī dzīves kvalitāte kopumā atkarīga no tā, ko ēdam. Ne velti senatnē domātāji garus traktātus veltīja produktu ārstnieciskās iedarbības pētīšanai, jo viņi uzskatīja, ka pareizs uzturs ne tikai uztur dzīvību, bet arī ārstē. Jau Hipokrats savulaik teicis:
"Lai ēdiens ir kā zāles un zāles kā ēdiens".

Bet pasaule pastāvīgi mainās, un arī tie veselīgas ēšanas paradumi, ko esam mantojuši no senčiem, vairs īsti neder, jo mūsu vecāki un vecvecāki dzīvoja laikā, kad nebija pieejami tādi produkti, ar kuriem mūsdienās pilni eikalu plaukti. Un līdztekus tiem- konservanti, ķīmiskas krāsvielas, emulgatori, aromatizētāji.

Mūsdienu cilvēks savā ziņā ir kļuvis par ķīlniekus savai nepārvaramajai vēlmei mainīt pasauli, radīt ko jaunu. Mēģinot padarīt pārtikas produktus lētākus, garšīgākus, cenšoties pagarināt to glabāšanas laiku, aizmirsts galvenais: pārtikas pamatuzdevums ir nodrošināt cilvēku ar visu veselīgai un pilnvērtīgai dzīvei nepieciešamo.

Kur tad ir izeja? Nevaram taču pagriezt laiku atpakaļ, doties uz laukiem veselīgas pārtikas meklējumos! Bet mēs varam mēģināt saprast, ko piedāvā ražotāji, varam rūpīgāk izvēlēties, tā pasargājot sevi un savus tuviniekus no potenciālā saslimšanas riska.

Zinātnieki uzskata, ka, regulāri ēdot kaitīgus produktus, mēs zaudējam septiņus savas dzīves gadus. Septiņus skaistus, pilnvērtīgus mūsu dzīves gadus paņem dažādas veselībai kaitīgas piedevas, pesticīdi, slēptie tauki. Atcerieties to, kad roka atkal stiepjas pēc kādas neveselīgas ātrās uzkodas, pēc limonādes vai konfektes nedabīgi košā krāsā.

Nav jau nekāds noslēpums, ka nepareizas ēšanas sekas ir aptaukošanās. To viegli izskaidrot: populāru pārtikas piedeu klāstā paliekošu vietu ieņēmuši aromatizētāji un garšas pastiprinātāji, ar kuru palīdzību jebkuru surogātu var padarīt par garšīgu našķi, kuru gribas ēst vēl un vēl. Ražotājus var saprast- ar burvju pulverīšu palīdzību sojas desa, cīsiņi vai pastēte pārvēršas par īstu gardumu, bet šādi produkti dara pāri organismam. Rezultātā mainās vielmaiņa, parādās liekais svars, sākas cukura diabēts, ateroskleroze, hipertonija un daudzas citas kaites.

Būsi godīgi pret sevi un paskatīsimies, ai mūsu veselības problēmas nav paslēpušās ledusskapī.

Taču arī tad, ja jūs neesat iecienījuši ātrās uzkodas, ir jāapzinās, kas pievienots pārtikas produktiem.

Uzzināt to jums palīdzēs izdevniecībā "Avots" izdotā rokasgrāmata "Ko mēs apēdam?", kuru sastādījuši Dzintra Liepa un Aivars Plēpis.

Grāmatā apkopoti dažādu uzturzinātnieku atzinumi un pētījumi par to, ko ēdam un kā tas ietekmē mūsu veselību, stāstīts par veselīga uztura pamatprincipiem, par dažādiem veselīgiem pārtikas produktiem un par veselībai kaitīgām pārtikas piedevām.

Sniegti praktiski padomi, kā pareizi iepirkties, kā izvairīties no E vielām pārtikā.
Pārtikas piedevām jābūt bioloģiski neitrālām, tās nekādā veidā specifiski nedrīkst iedarboties uz organismu. Svarīgi ir noskaidrot, kādos daudzumos piedevas tiek izmantotas.

Visas pārtikas piedevas uzskatīt par sliktām un uzturā kaitīgām nav pareizi. Atsakoties no pārtikas piedevām, samazinātos izvēles iespējas iegādāties produktus ar zemu kaloriju saturu, bet no saldējuma būtu jāatsakās pavisam.

Jautājiet grāmatu Latvijas grāmatnīcās!