Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Žonglēšana var palīdzēt multiplās sklerozes ārstēšanā

Redakcija
Redakcija

Saglabājot intelektuāli aktīvu dzīvesstilu, pacienti ar multiplo sklerozi (turpmāk tekstā tiks lietota abreviatūra „MS”) var pasargāt savas mācīšanās spējas un atmiņu pat gadījumos, kad smadzeņu bojājumi ir īpaši nopietni. Lai gan tas nenozīmē, ka saglabājot intelektuālo sfēru, mazināsies arī smadzeņu bojājums, tomēr pētījuma rezultāti liecina, ka rūpējoties par intelektu (šī vārda plašākajā nozīmē), prāts daudz labāk saglabā informāciju.

MS ir neirodeģēneratīva slimība, kas izraisa CNS iekaisumu, kas noved pie smadzeņu bojājuma. Tā rezultātā MS pacienti bieži zaudē kognitīvās funkcijas, piemēram, atmiņu un mācīšanās spējas. Saskaņā ar Nacionālas MS apvienības datiem var teikt, ka pasaulē ir apmēram 2.1. miljons MS slimnieku, turklāt pārsvarā ar šo bojājumu saslimst sievietes vecumā no 20 līdz 50 gadiem.

MS – aizsargājot prātu

Pētnieki no Kesslera Pētījumu centra Ņujorkā, ASV, pētīja 39 sievietes un 5 vīriešus apmēram 45 g.v., kam MS bija vidēji 11 gadus un kas iepriekš nebija pārcietuši citus garīgās sfēras traucējumus, kā arī kam nebija bijušas mācību problēmas.

Pētnieki mērīja pacientu mentālo aktivitāti, lūdzot pildīt dažādus intelektuālos testus, kā arī izmantojot magnētisko rezonansi, lai novērtētu smadzeņu bojājuma pakāpi.

Pacienti, kas visu mūžu bija piekopuši intelektuāli aktīvu dzīvesstilu, uzrādīja daudz labāk saglabātus kognitīvos resursus pat gadījumos, kad smadzeņu bojājumi bija ļoti nopietni. To var salīdzināt ar sava veida kognitīvajām rezervēm – jo vairāk šo rezervju cilvēks uzkrās, būdams spējīgs to izdarīt, jo labāk viņa kognitīvā sfēra funkcionēs, slimībai turpinot attīstīties.

Kā novērst mentālās sfēras pasliktināšanos?

Ārnets iesaka: „Uztveriet nopietni šeit veikto atklājumu! Tas ir potenciāls – atslēga, ar ko cilvēks var uzlabot savas kognitīvās rezerves, lai samazinātu iespējamās vēlākās problēmas.” (Peter A. Arnett, PhD, Pennas Universitāte).

„Cilvēki, kam kopumā ir zemāks IQ, varētu būt pakļauti lielākam riskam saslimt ar MS”, uzskata Sumowski ar kolēģiem. Tādēļ ir ieteicams izglītoties, kad vien iespējams un visos cilvēkam pieejamajos virzienos, lai maksimāli attīstītu savu kognitīvo sfēru. Lasīšana, krustvārdu mīklas, puzles – tas viss der, jo stimulē intelektuālo potenciālu. Turklāt šāda sevis nodarbināšana, kas patiesībā ir ļoti vienkārša un var kļūt arī par aizraujošu cilvēka hobiju, samazina arī Alcheimera slimības risku.

Ņemiet vērā!

RigaBrain seansi dod iespēju smadzenēm atgūt optimālu darbību, kā rezultātā klienti ziņo smadzeņu ievainojumu radīto seku samazināšanos vai pazušanu bez zāļu lietošanas.

Statistika: pēc 20 RigaBrain seansiem, uzlabojumus par 40% un vairāk vai smadzeņu ievainojumu radīto seku samazināšanos atzīmē 72 % klientu!

Pētījuma autore – Katrina Woznicki