Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Ko darīt, lai samazinātu svaru?

Ko darīt, lai samazinātu svaru?
Esi slaida un skaista.
Publicitātes foto

Eiropas Liekā svara dienas mājas lapā atrodams ķermeņa masas indeksa ‘kalkulators’, ar kura palīdzību ikviens lapas apmeklētājs var pārbaudīt, vai viņam nedraud aptaukošanās. Vietnē obesityday.eu katrs var pārbaudīt sava svara indeksu.

Normāla svara indekss

Normāla svara indekss ir robežās no 18.5 – 25. Indekss no 25 – 30 norāda uz lieku svaru, bet virs
30 jau klasificējams kā aptaukošanās, kas ir pārmērīga tauku uzkrāšanās organismā.

Veselīgs dzīves veids

Dietoloģe L. Meija aicina cilvēkus nelikt cerības uz kādu panaceju (uztura bagātinātājiem vai īslaicīgām diētu kūrēm), kas visu izdarīs cilvēka vietā. Speciālistes ieteikumi kā sākt cīņu ar lieko svaru ir:

- vecākiem būt par piemēru bērniem – aktīvi pavadīt brīvo laiku, pirkt svaigus produktus un gatavot ēdienu mājās u.tml. – tā veselīgu dzīvesveidu padarot par normālu ikdienas sastāvdaļu;

- mainīt domāšanu un saprast, ka svara zaudēšana nav īslaicīga akcija vai diētas kūre, bet gan veselīgs un aktīvs dzīvesveids ikdienā.

Samazini svaru par 5-10 procentiem un jūties labi

Savukārt Eiropas Liekā svara dienas veidotāji iedrošina: „Daudzi cilvēki nezina, ka atbrīvojoties no 5-10% ķermeņa svara, iespējams ļoti jūtami uzlabot veselības stāvokli.”

Galvenie svara nomešanas padomi sakārtoti vairākās kategorijās:

1) Kļūsti aktīvs – novieto mašīnu kvartālu tālāk no darba vietas, izkāp no autobusa vienu vai divas pieturas ātrāk nekā nepieciešams, sameklē internetā vingrinājumus un izvēlies dažus, ko veikt pirms vai pēc darba u.c.

2) Domā par uzturu – aizstāj limonādi ar ūdeni, izvēlies pienu ar mazāku tauku saturu, ēd mazāku porciju no mazāka šķīvja, utt.

3) Gadījumā, ja nespēj atteikties no ikdienas našķa – pielīdzini to kādam vingrinājumam, ko veiksi ikreiz, kad ļausies ēdiena vai dzēriena kārdinājumam. Piemēram: 15 minūtes riteņbraukšanas līdzinās 175 ml sausa baltvīna, 34 minūtes staigāšanas līdzinās vienam šokolādes batoniņam vai 4 minūtes skrējiena mērenā ātrumā sadedzinās vienas piparkūkas kalorijas.

Pēc esmaja.lv materiāliem