Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Dārzeņu augu un ogu sulas- veselības un skaistuma garanti

Redakcija
Redakcija

Dārzeņu, ogu, augu sulas – dabas radīti bezmedikamentozi asinsrites regulatori. Tajos atrodamie fermenti nepieciešami, lai normāli noritēti visi dzīvībai svarīgie procesi organismā (minerāli un vitamīni šūnu, orgānu un audu barošanās procesiem; dabiskais matu augšanas stimulators; urīdzenošais līdzeklis un bioloģiski tīras aktīvās vielas visiem dzīves gadījumiem.) Jo vairāk šo vielu organismā, jo raitāk notiek vielu maiņas procesi, un cilvēks jūtas možāks.

Organisms nav spējīgs pats sintezēt vitamīnus, tāpēc ir jānodrošina pastāvīgs vitamīnu gūšanas avots, viens no tādiem ir – augu valsts sulas. Pat niecīgs vitamīnu daudzums ir spējīgs uzturēt organismu vajadzīgajā fiziskajā formā. Katrs izdzertās sulas piliens uzlabo ne tikai veselību, bet arī skaistumu. Regulāri lietojot sulas, cilvēks kļūst enerģiskāks un pārliecinātāks savā rīcībā. 90-97 % no sulu vērtīgajām vielām organismā uzsūcas 10-15 minūšu laikā pēc iedzeršanas. Sulas ir jādzer ar prieku, sevi nepiespiežot. Lai gūtu redzamu labumu, dienā jāizdzer 600 gramus dažādas sulas, pa glāzei 3-6 reizes dienā. Sulas ieteicams dzert uzreiz pēc pagatavošanas, 30 min. pirms ēšanas.

Sulas satur:

Ūdeni – 75-90% (atkarībā no sulas veida), tāpēc tām ir zema kaloritāte.
Ogļhidrātus – ieņem nozīmīgu vietu dzīvībai svarīgu procesu norisē organismā, un ir viena no svarīgākajām barības vielām.
Organiskās skābes – satur visi dārzeņi un augļi. Visplašāk izplatītas ir ābolu, citronu, vīna, skābeņu, dzintara, salicila un benzoīdu skābes. Organiskās skābes aktīvi piedalās barības vielu pārstrādes procesos. Tām piemīt arī pretiekaisuma un antibakteriocīda iedarbība.
Minerālvielas – satur kāliju, kalciju, magniju, sēru, hloru, fosforu u. c. minerālus.

SULAS SATUR DAUDZ VITAMīNUS

A vitamīns - Diennakts deva 1.2-2 mg. Augļos un dārzeņos nav A vitamīna, to aizstaj karotīns. Nokļūstot organismā, karotīns fermentu iespādā pārvēršas par aktīvu A vitamīnu. A vitamīns nepieciešams redzei, epitēlija veidošanai, elpošanas sistēmas darbībai, ādai, vairošanās orgāniem, balsta – kustību aparātam. A vitamīns uztur normas robežās imūnsistēmu.

B1 vitamīns - Diennakts deva 2-3 mg. B1 vitamīns vai tiamīns palīdz nervu sistēmas dabībai. Piedalās vielu maiņas procesos.

B2 vitamīns - Diennakts deva 2-3 mg. B2 vitamīns vai riboflavīns tieši iedarbojas uz olbaltumu un ogļhidrātu uzsūkšanās procesiem. Piedalās fermentu sintēzē. Nodrošina skābekļa cirkulāciju organismā. Nepieciešams centrālās nervu sistēmas, gļotādu, aknu, asinsrades orgānu funkciju nodrošināšanai. Stimulē vielu maiņas procesus.

B3 vitamīns - Diennakts deva sievietēm 13-15 mg, vīriešiem – 15-20 mg, bērniem – 5-12 mg. B3 vitamīns vai niacīns nodrošina tauku, olbaltumvielu un ogļhidrātu apmaiņas procesus. Piedalās holesterīna veidošanas procesos. Nepieciešams nervu sistēmas normālai darbībai. Palīdz sirds darbībai. Stimulē asinsrites sistēmas darbību.

B5 vitamīns - Diennakts deva 5-10 mg. Vielu maiņas procesu stimulētājs. Nepietiekama daudzuma gadījumā sāk sāpēt locītavās, novērojama pastiprināta matu izkrišana, parādās mazas plaisiņas lūpu stūrīšos, krampji rokās un kājās, redzes pasliktināšanās. Nodrošina slaidu figūru, jo trūkums sekmē aptaukošanos.

B6 vitamīns - Diennakts deva 2-3 mg. B6 vitamīns vai piridoksīns tiek izmantots kā vielu maiņas procesu stimulētājs. Deficīta gadījumā mazinās organisma aizsargspējas.

B9 vitamīns - Diennakst deva 100-400 mg. B9 vitamīns vai folijskābe. Deficīta gadījumā ir asinsrites traucējumi un kuņģa – zarnu trakta gļotādas darbības traucējumi, kas var veicināt diarejas attīstību.

C vitamīns - Diennakst deva 45-107mg, grūtniecēm un barojošām māmiņām – 100-120 mg, sportistiem – 150 mg. C vitamīns nodrošina organisma atjaunošanās procesus. Nostiprina kapilāru sieniņas. Piedalās olbaltumu sintēzes procesos, aminoskābju apmaiņas procesos. Vitamīna deficītu pavada garīgo spēju mazināšanās, darbaspēju samazināšanās, miegainība. Vitamīns nodrošuna stiprus zobus un veselīgas smaganas. Stiprina organisma imūnsistēmu.

PP vitamīns vai nikotīnskābe. Paplašina asinsvadus. Paātrina čūlu sadzīšanu. Aktivizē ogļhidrātu uzsūkšanās procesus, kas īpaši svarīgi sirds un aknu saslimšanu gadījumos. Uzlabo zarnu trakta darbību.

K vitamīns.
H vitamīns (biotīns).
E vitamīns

Noderīgi!

Ir īstais laiks sākt jaunu, skaistu, veselīgu dzīvi un ik dienas dzert mājās gatavotu svaigi spiestu ogu, dārzeņu vai koku sulu.
Apgāda Zvaigzne ABC izdotajā grāmatā "Sulas. Kad, kā un kāpēc tās dzert" tu atradīsi atbildes uz jautājumiem, kā dažādot garšas sajūtas un pagatavot daudzveidīgus un garšīgus sulu maisījumus, kuras sulas jādzer, lai pasargātu sevi no noguruma, depresijas un saaukstēšanās slimībām, kuras sulas stiprina imūnsistēmu, spēcina sirdi, attīra organismu un atjauno šūnas, kurus vitamīnus un minerālvielas satur svaigi spiestas sulas.
Dzer svaigi spiestu sulu katru dienu, un tu sajutīsi patīkamas pārmaiņas sevī!




Apgāda Zvaigzne ABC izdotajā grāmatā "Sulu terapija" sniegti padomi par:
• veselīga uztura pamatprincipiem,
• sulu lietošanu dažādu slimību ārstēšanā,
• dažādām diētām, kuras palīdzēs attīrīt organismu, samazināt svaru, nostiprināt imūnsistēmu.




Vēl viena Zvaigzne ABC izdotā grāmata- "Svaigas dārzeņu un augļu sulas", ko sarakstījis Normens V. Vokers. Normens V. Vokers (Norman W. Walker, 1886—1985) ir visā pasaulē atzīta autoritāte dzīvības, veselības un uztura pētniecības jomā. Vokers ir vairāku veselīgam dzīvesveidam veltītu populāru grāmatu autors, unikālas sulu spiednes izgudrotājs, un viens no svaigēšanas un veģetārisma kustības aizsācējiem un uzskatāms par paraugu tam, kā nodzīvot ilgu un pilnvērtīgu mūžu un uzturēt plaukstošu veselību.
Vitāli svarīgu bioloģisko minerālvielu, sāļu un vitamīnu trūkums ikdienas ēdienkartē ir gandrīz visu slimību galvenais cēlonis. Grāmatā "Svaigas dārzeņu un augļu sulas" Normens Vokers atklāj, kā novērst gan šo trūkumu, gan dažnedažādās ar to saistītās kaites un piedāvā praktiskus padomus sulu pagatavošanā. Turklāt, lai atvieglotu viespiemērotākās sulas izvēli, grāmatā ir iekļauts sulu recepšu katalogs ar rūpīgu sulu sastāva un iedarbības skaidrojumu un konkrētiem ieteikumiem specifisku kaišu ārstēšanai.

"Ķermenim ik dienas nepieciešami tie elementi, no kuriem tas ir veidots. Veltot pienācīgu uzmanību un ievērību arī divām citām mūsu esamības izpausmēm – prātam un garam, varam nodrošināt pilnvērtīgu veselību visos savas dzīves aspektos."
Normens Vokers