Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Velosipēds – lielisks sabiedrotais ikdienas gaitās, sportā un atpūtā!

Redakcija
Redakcija

Pavasaris teju jau ir klāt, taču vēl pāris vēsās dienas jāpārcieš. Neskatoties uz vēso laiku, ielās arvien kuplākā skaitā parādās riteņbraucēji, jau piepulcējoties tiem, kas arī ziemas periodu pavadījuši aktīvi uz saviem divu ratu pārvietošanās līdzekļiem. Pārvietošanās ar velosipēdu ir lielisks veids, kā varam ietaupīt ne tikai laiku un finanses, bet arī ievērojami uzlabot pašsajūtu un veselību – tad kāpēc gan neapvienot šīs lieliskās iespējas un nesākt aktīvāk pārvietoties šādi? Divriteņa sniegtās priekšrocības ir plašas, bet galvenais – kā izvēlēties sev piemērotāko braucamrīku?

Pēdējo pāris gadu laikā lielākā daļa Latvijas pilsētas savā infrastruktūrā piedzīvojušas būtiskus uzlabojumus, kļūstot riteņbraucējiem daudz ērtākas un draudzīgākas – kā galvaspilsēta, tā mazākās pilsētas. Daudzās Latvijas pilsētās izbūvēti plaši un kvalitatīvi veloceliņi, kas dod iespēju riteņbraucējiem bez lielām problēmām iekļauties satiksmes plūsmā un plānot savu pārvietošanās maršrutu tā, lai brauciens, kas pavadīts no punkta A uz punktu B, būtu pēc iespējas patīkamāks un sniegtu vēlamo komforta līmeni. Turklāt, arvien biežāk sabiedriskās vietās varam pamanīt īpašas velo novietnes, kur savu braucamrīku varam droši pieslēgt, kamēr paši dodamies savās plānotajās ikdienas gaitās. Lielisks faktors ir arī tas, ka riteņbraucējus lieki nekavē sastrēgumi vai grūtības, kas zināmas ikvienam šoferim, meklējot brīvu stāvvietu. Savā galapunktā iespējams nokļūt bez īpašas kavēšanās un neparedzētiem šķēršļiem, ja vien laicīgi izbraucam no sākumpunkta.

Ļoti būtiska velosipēda sniegtā priekšrocība ir tā finansiālā ekonomija. Labs un kvalitatīvs velosipēds ir vienreizējs ieguldījums, kas turpmāk prasa vien niecīgus tēriņus. Cītīgs ikdienas velobraucējs ietaupīs gan ikmēneša transporta izdevumus, naudu par sabiedriskā transporta biļetēm vai degvielu, turklāt velosipēda kopšanas un remonta izmaksas ir salīdzinoši zemas. Šādi nav jāsatraucas arī par ikgadējiem nodokļiem un stāvvietu maksām. Velosipēds uzskatāms par vienu no dabai draudzīgākajiem pārvietošanās līdzekļiem. Tieši tāpēc daudzās Eiropas valstīs pārvietošanās ar velosipēdu ir tik populāra.

Velosipēds ir ideāli piemērots tiem, kas, gaidot vasaras silto sezonu, vēlas uzlabot fizisko formu, stiprināt veselību un vairot enerģiju. Pārvietošanās ar velosipēdu ir ideāls veids kā patērēt ēdienreizēs uzņemtās kalorijas un vienlaikus nodarbināt praktiski visas muskuļu grupas. Ikdienas riteņbraukšana palīdz veidot sēžas, kāju, vēdera un muguras muskuļu tonusu, spēcina sirdi, plaušas un asinsvadu sistēmu, veicina asinsriti un imūnsistēmas darbību, kā arī palīdz mazināt stresu un normalizēt asinsspiedienu. Nav brīnums, kāpēc trenažieru zālēs tik plaši pieejami velotrenažieri. Pārvietojoties ar velosipēdu ikdienā, mēs paveicam daudz vairāk nekā dodoties uz sporta zāli, lai, principā, veiktu to pašu aktīvo darbību – braukšanu.

Galvenais – kādu velosipēdu izvēlēties? Ja vēl nav sava velosipēda, vai arī šis ir laiks, kad nolemjam iegādāties jaunu divriteni, ņemam vērā, ka īstā braucamrīka izvēle ir diezgan nopietns pasākums. Nepiemērots velosipēds ievērojami apgrūtinās pārvietošanos un var nodarīt kaitējumu veselībai.

Plašajā velosipēdu sortimentā atrodami ļoti dažādu veidu un modeļu braucamrīki. Tie visbiežāk iedalīti kategorijās – atbilstoši to pielietojumam. Piemēram, pilsētas divriteņu kategorija izveidota tāda, lai ar šiem velosipēdiem būtu pēc iespējas ērtāk pārvietoties pa gludu un līdzenu virsmu pilsētā. Savukārt, kalnu divriteņi būs daudz piemērotāki tiem, kas iecienījuši braukšanu pa paugurainiem ceļiem un takām. Tieši tāpat varam atsevišķi izdalīt tūrisma, šosejas, hibrīda un pludmales velosipēdus, kā arī dažādus citus specializētos velosipēdus - BMX vai DIRT tipa braucamrīkus. Izvēloties velosipēdu, jāņem vērā ne tikai tā vizuālais izskats un tehniskie parametri, bet arī rūpīgi jāizsver, kur ar to plānojam pārvietoties visvairāk,un kādam mērķim tas kalpos. Ritenis ir ilgtermiņa vērtīgs pirkums, tāpēc profesionāļu padomi noderēs.

Pirms velosipēda iegādes jāpievērš uzmanība divriteņa rāmja un riepu izmēram! Rāmim jāatbilst konkrētā lietotāja auguma proporcijām. Ja tas būs pārāk liels, velosipēds būs grūtāk manevrējams un sēdēšanas poza kaitēs mugurai. Bet, ja rāmis būs pārāk mazs, papildu slodzi braukšanas laikā izjutīs kājas. Pareizu riepu izvēle lielā mērā atkarīga no iecerētās braukšanas vietas – pilsētai piemērotāki būs mazāki riteņi, savukārt, tālākiem braucieniem ērtāki būs lielāka izmēra riteņi.

Veikalos (un arī interneta veikalos)atradīsim gana daudz pazīstamu zīmolu ražojumus, kuru uzticamību novērtējuši miljoniem cilvēku visā pasaulē – pieejami neskaitāmi daudz dažādu ražotāju velosipēdi, kam raksturīga augsta kvalitāte un ilgs kalpošanas laiks.
Pērkot jaunu velosipēdu, der padomāt arī par velosipēda piederumiem un aksesuāriem – groziņš, ūdens pudeles turētājs, apgaismojums – viss, kas var būt nepieciešams, lai droši un ērti pārvietotos ar izvēlēto velosipēdu. Tas, kādus aksesuārus velosipēdam izvēlēsimies, lielā mērā atkarīgs no tā, kā un kādam mērķim plānojam izmantot velosipēdu. Tūrisma braucieniem paredzētu velosipēdu aprīkosim nedaudz savādāk nekā velosipēdu, ar ko plānojam pārvietoties pa pilsētu ikdienā.

Vairāk informācijas skaties šeit - 220.lv/lv/blogs/kadu-velosipedu-izveleties