Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Grūtniecība un tīklene

Redakcija
Redakcija

Sievietes organismā grūtniecības laikā notiek daudzas pārmaiņas. Tiek ietekmēta katra lielākā orgānu sistēma ķemenī, ieskaitot acis. Biežāk sastopamās izmaiņas var skart acu spiedienu, radzeni un redzi kopumā, kā arī tīkleni. Būtu labi šīs lietas akcentēt, apmeklējot arī optometristu, nepieciešamības gadījumā nozīmēt sertificēta oftalmologa un tīklenes speciālista acu pārbaudi.

Tīklenes stāvokļi grūtniecības laikā tiek dalīti divās kategorijās:

iepriekš bijušās izmaiņas, kas grūtniecības laikā var pasliktināties;

patoloģiskas izmaiņas, ko izraisa tieši grūtniecība.

Iepriekš eksistējošas problēmas

Diabētiska retinopātija (cukura diabēta izraisītas izmaiņas acīs)

Grūtniecība ietekmē diabētiskas retinopātijas dabisku gaitu. Diabētiska retinopātija var progresēt grūtniecības laikā. Pēcdzemdību uzlabošanās, kas atsevišķos gadījumos ir neiespējama, faktiski ir ļoti grūti prognozējama. Ja diabētiska retinopātija ir smagākā pakāpē, tad vislabākā profilakse ir iepriekšēja tīklenes lāzerkoagulācija jau grūtniecības plānošanas laikā.

Pirms grūtniecības precīzi jānosaka tīklenes bojājuma pakāpe riska ierobežošanai. No tā ir atkarīgs tīklenes speciālista apmeklējumu biežums, un jāatceras,- jo sliktāks stāvoklis tīklenē pirms grūtniecības, jo sliktāka ir prognoze grūtniecības laikā.

Gestācijas diabēts

Diabēts, kas attīstās grūtniecības laikā, neasociējas ar diabētiskas retinopātijas attīstību.

Tuvredzība

Grūtniecības laikā var pastiprināties tuvredzība (iemesli nav zināmi). Apmēram 2 mēnešus pēc dzemdībām nepieciešama kontrole pie acu ārsta, redze atgriežas iepriekšējā līmenī. Grūtniecībās laikā var mainīties acs refrakcija (redze tuvumā un tālumā), kā arī var būt pastiprināta sausuma sajūta acīs.

Dzemdību laikā nav rekomendētas kontaktlēcas, jo tās var radīt diskomforta sajūtu un traucēt.

Tuvredzība palielina tīklenes atslāņošanās risku. Pacientēm ar tuvredzību, kurām anamnēzē ir tīklenes plīsumi ar vai bez atslāņošanās, tīklenes perifērijas distrofijas, ieteicams apmeklēt oftlmologu, lai izslēgtu augsta riska stāvokli tīklenē. Ieteicama arī lāzeroftalmologa konsultācija. Dabiskas dzemdības pie tuvredzības ir atļautas.

Hroniski acs iekaisumi

Imūnās sistēmas novājināšanās grūtniecības laikā var izraisīt esošās hroniskās saslimšanas paasinājumu (piemēram, acu toksoplazmoze). Acīs esošo hronisko iekaisumu perēkļu reaktivācija nav bīstama auglim.

Patoloģiskās izmaiņas tīklenē grūtniecības laikā

Centrāla seroza hotioretinopātija (tūska tīklenes centrālajā daļā)

Raksturojas ar lokalizētu šķidruma uzkrāšanos tīklenes centrā. Tiek novērotas redzes un krāsu izmaiņas, līniju kropļošanās, tumšs plankums redzes lauka centrālajā daļā. Klasiskajos gadījumos izskata jautājumu par lāzerterapiju, tomēr grūtniecēm ieteicama nogaidoša taktika, līdz ir novērojama spontāna šķidruma uzsūkšanās apmēram 1-2 mēnešus pēc dzemdībām. Šī situācija ir izskaidrojama ar hormonālo un asinsrites mehānismu pārmaiņām grūtniecības laikā, t.sk. mainās arī asinsvadu sieniņu caurlaidība.

Progresējoša tīklenes atslāņošanās

Grūtniecēm ar augstas pakāpes tuvredzību (apmēram no -6.0 D) un tīklenes problēmu diagnozi agrāk spontānas dzemdības saistījās ar risku. Risks nozīmēja jaunu plīsumu rašanos ar iespējamu tīklenes atslāņošanos dzemdes kakla spontānas atvēršanās laikā. Pašreiz pat iepriekš diagnosticēta tīklenes atslāņošanās nav indikācija ķeizargrieziena operācijai. Riska faktoru izvērtēt palīdzēs tīklenes speciālisti, nepieciešamības gadījumā veicot iepriekšēju profilaktisku lāzerterapiju.

Daudzas dažādas organisma sistēmu un acu izmaiņas var tikt dokumentētas grūtniecības laikā. Arvien pastāv risks jaunu slimību vai hronisku procesu uzliesmojumam grūtniecības laikā, piemēram, grūtniecības inducēta hipertonija (preeklampsija, eklampsija). Bieži tīklenē atrod serozu tīklenes atslāņošanos bez plīsuma.

Pirmais solis šādos gadījumos: precīza anamnēze, potenciālās grūtnieces izglītošana, ja nepieciešama, ārstēšana- speciālistu konsultācija.

Grūtnieču apsekošanu un novirzīšanu pie speciālista ar redzes sūdzībām ir iespējams sākt jau no optometrista konsultācijas.

Fizioloģiskas acs izmaiņas grūtniecēm (ne visām grūtniecēm)

mainās radzenes jūtība, izliekums, biezums, izraisot redzes asuma izmaiņas (pārejošas pēc dzemdībām);

var paaugstināties acs spiediens (pārejošs pēc dzemdībām);

redzes lauka izmaiņas (pārejošas pēc dzemdībām);

acs gļotādas asinsvadu izmaiņas (pārejošas pēc dzemdībām);

pigmentācijas izmaiņas ap acīm (hormonālas; pārejošas pēc dzemdībām).

Lāzeroftalmologs
Dr. Žanna Artiņa
Vairāk informācijas: www.acuklinika.lv