Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Mūzikas spēks. 1.daļa

Autore: Inta Vītola
Mūzika un skaņa gadu simteņiem tikai izmantota dziedināšanai un apziņas transformēšanai. No šamaņu murmināšanas dziļā senatnē līdz gregoriāņu dziedājumiem katedrālēs, skaņas un mūzika vienmēr ir bijusi milzīga nozīme cilvēka dzīvē un kultūrā. Tikai salīdzinoši nesen ir uzsākti pētījumi par skaņu fizioloģisko ietekmi uz smadzenēm un organismu kopumā. Šo zinātnes virzienu sauc par psihoakustiku.

Ļoti daudzi zinātnieki ir mērījuši un pētījuši, kā mainās cilvēka apziņas stāvoklis, smadzeņu svārstības utml. Un skaņu ietekme ir ar prātu ļoti grūti kontrolējama.

Piemēram, dr. Sjū Čepmena veica eksperimentu Ņujorkas pilsētas slimnīcā, pētot mūzikas ietekmi uz priekšlaicīgi dzimušajiem mazuļiem. Vienai grupai bija jāklausās Brāmsa šūpuļdziesmu (stīgu instrumenti) sešas reizes dienā, toties otra grupa neklausījās neko. Mazuļi, kuri klausījās mūzika, ātrāk ņēmās svarā, tiem bija mazāk sarežģījumu, un tie tika izrakstīti no slimnīcas vidēji par nedēļu agrāk, nekā kontrolgrupas mazuļi

Kas notika?

No psihoakustikas viedokļa viss ir skaidrs, mūzikas arhitektūra- ritms un tembrs-radīja izmaiņas smadzenēs, stimulējot tās caur dzirdi. Šīs pārmaiņas mazināja jaundzimušajiem stresa līmeni, ļaujot dabiskajām pašizdziedināšanās spējām kļūt efektīvākām, nekā kontrolgrupai.

Skaņu un mūzikas vibrācijas rada valodu, kuru saprot mūsu ķermenis un mūsu apziņa. Mūzika spēj radīt formas, ir pat tāda mūzikas pētīšanas metode- saucas kimatika, ko ir attīstījuši divi zinātnieki Hanss Jenny un Dr. Gay Manners. Šie zinātnieki ir savākuši lielu vairumu klimatisko zīmējumu, kuri radušies lai;zot skaņu vibrācijas caur Metāla plāksni ar dažādiem rezonējošiem objektiem. Šajos zīmējamos ir redzamas kalnu, ūdeņu ainavas, krāšņi dabas skati utt.

Влияние звука на песок (а значит, и на организм...

Viens no zināmākajiem skaņas ietekmes pētniekiem dr. Tomatis, galvenokārt, pētīja to kā mūzika ietekmē psihoemocionālo stāvokli un grūtības mācības. Interesanti, ka dr. Tomatisu paaicināja uz benediktīniešu klosteri, lai viņš konsultētu mūkus, lielākā daļa no kuriem, pēkšņi bija kļuvuši grūtsirdīgi un depresīvi. Izzinot situāciju, atklājās, ka klosterī nesen ir mainījies abats, kurš, uzskatot sevi par ļoti progresīvu, bija aizliedzis gregoriāniskos dziedājumus. Pats to neapzinoties, abats bija atņēmis mūkiem svarīgu smadzeņu stimulācijas instrumentu. Turpinot tālāk pētīt mūzikas vibrācijas ietekmi, viņš atklāja augsto vibrāciju ietekmi uz smadzeņu darbību, emocionālajām problēmām un grūtībām mācībās.

Vēl viens piemērs. Dr Ohno no Kalifornijas pētījumu rezultātā ir spējis piemeklēt attiecīgo noti katrai no sešām aminoskābēm, no kurām sastāv DNS kods. Viņš pat spēja ierakstīt īš skaņas dažādām dzīvām būtnēm. Un, kas ir pats interesantākais,- tās nav nesakarīgas skaņas, bet gan īsta mūzika! Vienā no saviem eksperimentiem, viņš ierakstīja noteikta veida vēža šūnu ‘’melodiju’’, kura izrādījās ļoti līdzīga Šopēna Sēru valsim. Vai Šopēns intuitīvi uztvēra šo melodiju no pašas Dabas?

Psihoakustiku, kā zinātnes virzienu ir radījis Toms Kenions (http://tomkenyon.com/). Viņa kompānija ABR pēta skaņu ietekmi uz apziņu un organismu. Ar skaņas palīdzību, piemēram, slavenais pētnieks, muzikants, dziedātājs un dziednieks Toms Kenions, ir radījis metodes, kuras paātrina ārstniecisko terapiju un pozitīvas izmaiņas visā organismā. Viņa mājas lapā var šo mūziku paklausīties par brīvu.

Piemērs. Smagais roks izsūc enerģiju ne tikai no cilvēka, bet arī no ģerānijas. Daudzi pētījumi skar mūzikas ietekmi uz augu veģetāciju un dzīvnieku produktivitāti.

Pēc daudzu gadu pētījumiem dr. Karlsons no Minesotas noskaidroja, ka skaņām, kuras apgādā ar enerģiju augus, ir tieši tā pati vibrācija, kas skaņām, kuras pēc Tomatisa pētījumiem, paplašina cilvēku apziņu. Tās ir skaņas ar minimālo vibrāciju 5000Hz, kuras pozitīvi iedarbojas uz mums. Interesenti, ka arī putnu dziesmu vibrācijas ir aptuveni šajā diapazonā.

Dr. Karlsons baroka stila mūzikai pievienoja skaņu 5000Hz diapazonā un atskaņoja to augiem, dodot arī barības vielas. Mūzika palielināja barības vielu uzņemšanas efektivitāti par 700%, kā rezultātā to augšanas ātrums palielinājās par 99%! Piemēram augs, kurš parasti sasniedz 50cm augstumu, pēc 2,5 gadu apstrādes ar barības vielām un mūzikas atskaņošanu, izauga 400 m liels un nokļuva Ginesa rekordu grāmatā...

Augu muzikālā ‘’papildbarība’’ palīdzēja izārstēt bojātus augus, ražīgums pieauga pat 25 reizes. Karlsons panāca 5kārtēju graudaugu ražīguma pieaugumu un ir pārliecināts, ka mēslošanu apvienojot ar mūziku, varētu atrisināt pārtikas trūkumu pasaulē. Vai traktori jāaprīko ar stereosistēmām? J1993.gadā Karlsons, pēc Krievijas amatpersonu uzaicinājuma, devās uz Krieviju, lai palīdzētu palielināt graudaugu ražu. 1992.gadā princis Čārlzs izmantoja Karlsona metodi Sadlī pils dārzā, izaudzējot 65 rozes no viena krūma, ja parasti ir ap 5.

Vai, mums, cilvēkiem palīdzētu mūzikas klausīšanās 5000Hz frekvencē pie pusdienu galda, lai efektīvāk uzņemtu barības vielas? Visādā gadījumā pēc pēdējiem pētījumiem, kad ēdot klausāmies klasisko vai melodisku mūziku, mēs ēdam lēnāk, un tas veicina pilnvērtīgāku ēdiena uzņemšanu. Galu galā, lēnāk ēdot, mēs arī apēdam mazāk, tādā veidā samazinot liekā svara rašanās risku.

Tajā laikā, kad dr. Karlsons bija aizrāvies ar augu-rekordistu audzēšanu, citā vietā bioķīmiķis dr. A.Keipeds atklāja, kā ar skaņu palīdzību dzēst cilvēka vecās atmiņas.

Smadzeņu viļņu ābece

Lielākā daļa no mums zina, ka cilvēks ir viegli elektrisks. Šī elektrība, tieši tāpat kā hidroelektrostacijās, veidojas no kustības, tāpat mūsu ķermeņos veidojas no šūnu, orgānu u.c. vibrācijām. Standarta paņēmiens, kā izmērīt smadzeņu aktivitāti, ir encefalogramma. Lielākā daļa no mums ir dzirdējuši, ka smadzeņu aktivitāte iedalās četros līmeņos (citos avotos ir vēl piektais, K-komplekss- ļoti augsta aktivitāte):

Delta- vibrāciju biežums 0,5-4 Hz, dziļš miegs, bezapziņas stāvoklis, parasti bez sapņiem.

Teta-, 4-8 Hz, miegs, kurā ir daudz vizuālu tēlu, sapņi utml.

Alfa-8- 14 Hz atslābinošs, meditatīvs stāvoklis, apziņa paplašinās. Bieži vien tiek saistīts ar dažādiem paātrinātas apmācības metodēm.

Beta- 14-23 Hz (mēdz būt augstāka beta- 33Hz), šī ir smadzeņu aktivitāte, kad mēs esam pilnīgā nomodā.