Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Pareizs uzturs pie aknu un žultsceļu saslimšanām

Nu jau gandrīz visi zina, ka ārstniecisks uzturs pie dažādām saslimšanām nav mazsvarīgāks par zālēm. Un tas tik tiešām tā ir, tā kā pareiza ēšana veicina tauku infiltrācijas samazināšanos, uzlabo aknu spēju izdalīt žulti, normalizē olbaltuma, tauku, ogļhidrātu, vitamīnu, ūdens un citu vielu apmaiņu. Saprotams, ka diennakts devai jāatbilst organisma enerģijas patēriņam, tā kā liekais ēdiens apgrūtina aknu darbību.

Taču, UZMANĪBU,- ne visi zina, ka uzturs ar zemu kaloriju daudzumu veicina tauku infiltrāciju aknās, bet olbaltumvielu deficīts var novest pie aknu cirozes vai nekrozes. Tāpēc pilnvērtīgām dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām (gaļai, zivīm, biezpienam, olām) būtu obligāti jāsastāda 50- 70% no jūsu kopējās diennaktī lietojamās olbaltumvielu devas.

No augu valsts produktiem, savukārt, iekļaujami sojas milti, auzu pārslas un griķu putraimi, kas bagāti ar aminoskābēm (tās ne ar ko nav aizstājamas).

Uztura devai jāsatur arī pietiekams tauku daudzums, kas ir cilvēka enerģijas avots. No dzīvnieku taukiem ieteicams sviests, kas bagāts ar A un K vitamīniem, kā arī arahīda skābi. Pie kam sviests ļoti labi pārstrādājas organismā.

No augu valsts taukiem ieteicama saulespuķu, kukurūzas un olvīeļļa. Bez visa tā, ka šīs eļļas satur veselu virkni vērtīgu vitamīnu un skābju, tās kalpo arī par brīnišķīgu žulti dzenošu līdzekli. Tieši tāpēc no kopējā diennaktī patērējamā tauku daudzuma, eļļām jābūt 30- 40%.

Polinepiesātinātās taukskābes, kas atrodas taukos, normalizē holesterīna līmeni, padar aelastīgākas asinsvadu sieniņas, šķidrina žulti un paaugstina organisma dabiskās aizsargspējas. Tieši tāpēc pie hroniskām aknu un žultsceļu saslimšanām jāpalielina augu tauku, kuriem peimīt žulti dzenošas īpašības, lietošana uzturā.

Tāpat ieteicams uzturā lietot augļus un dārzeņus, kas veicina vēdera izeju, reizē no organisma izvadot arī holesterīnu.

Ļoti labvēlīgu ietekmi uz aknu funkcionālo stāvokli atstāj vitamīni. Piemēram, A vitamīns pasargā no žultsakmeņu veidošanās. To satur sviests, olas dzeltenums, piens, saldais krējums, skābais krējums, burkāni, aprikozes, persiki, mandarīni, apelsīni, tomāti.

K vitamīns normalizē asins recēšanu. Tas atrodams gaļā, olās, kāpostos.

E vitamīns aizkavē aknu nekrozes attīstību. To satur augu eļļas, mežrozīšu augļi, dārzeņi un augļi.

D vitamīns regulē kalcija un fosfora apmaiņu organismā. To uzņemsiet kopā ar raugu un augu taukiem.

C un P vitamīni atbild par dezintoksikāciju, stimulē žults izdalīšanos un pazemina asinsvadu sieniņu caurlaidību. Tas atrodams mežrozīšu augļos, upenēs, citrusaugļos un dārzeņos.

Pierādīts, ka pie aknu un žultsceļu saslimšanām diennakts uztura devai jāsatur arī pietiekams mikroelementu daudzums (varš, mangāns, cinks, magnijs, kalcijs), kuriem piemīt spazmolītiskas un žulti dzenošas īpašības, un kas veicina kapilāru caurlaidību un asins recēšanas procesus.

Mūsu dzīvē, protams, neiztikt bez svinībām ar bagātīgi klātiem galdiem. Nekas, ja dažreiz sagrēkosiet, pamielojoties pār mēru. Galvenais, lai pēc tam jūs kādu laiku "pasēdētu" uz saudzīgas diētas un būtu labā noskaņojumā. Tad jūsu aknas ne tikai būs pateicīgas jums, bet arī gatavas dažreiz paciest šādas pārēšanās slodzes.

Ieskaties! Noderīgi!

Apgādā Zvaigzne ABC izdotā Viktora Iļjina grāmata Aknu slimības. Kā tās ārstēt un novērst būs labs padomdevējs visiem, kam ir problēmas ar aknām.

Mūsdienu trauksmainais dzīvesveids, nepareizs uzturs, stress, dažu medikamentu (it īpaši antibiotiku) bieža lietošana kaitē aknām. Ja jums ir nepatīkamas sajūtas labajā paribē, slikta dūša, rūgta garša mutē, ir laiks pievērst uzmanību savai veselībai: šie simptomi var liecināt par aknu darbības traucējumiem.
Šajā grāmatā pieredzējis ārsts Viktors Iļjins stāsta par visvairāk izplatītajām aknu un žultspūšļa slimībām, to cēloņiem, simptomiem, ārstēšanu un profilaksi. Grāmatā aplūkoti efektīvi dabiski dziedniecības līdzekļi, kuri lieliski papildinās tradicionālās terapijas metodes.

Šajā grāmatā:
- labākās aknu attīrīšanas metodes,
- medus dziedniecība,
- aromterapija,
- ārstniecības augu receptes,
- vingrojumu komplekss aknu veselībai.

Jautājiet grāmatu Zvaigzne ABC grāmatnīcā.