Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 0


Organisma aizsargspēju stiprināšana

Redakcija
Redakcija

Imūnsistēma pasargā mūsu organismu no infekcijām un iekaisumiem. Tas, ko mēs ēdam un cik daudzveidīgs ir mūsu uzturs, nosaka arī to, cik labi darbosies imūnsistēma. Mūsdienās lielākajai daļai cilvēku problēmu rada nevis nepietiekams, bet gan pārlieku bagātīgs uzturs, tāpēc runāt par olbaltumvielu vai ogļhidrātu nepietiekamību būtu pat nepiedienīgi. Problēmu rada uztura kvalitāte, t.i. uzturvielu piesātinājums. Runājot par imunitāti, „ēst vairāk” nav „labāk”. Mūsu imūnsistēmai vajadzīgi mikronutrienti – mazās, būtiskās uzturvielas – minerālvielas un vitamīni.

Īpaši svarīgi - antioksidanti un D vitamīns

Antioksidanti - A, C, E vitamīni – uztur elpceļu un gremošanas trakta aizsargfunkciju. Atrodami košo krāsu augļos un dārzeņos. Ikdienā būtu jāuzņem 3-4 augļu un 4-5 dārzeņu porcijas.

D vitamīns – svarīgs T limfocītu darbībai. Tie ir imūnsistēmas „karavīri” cīņai ar infekcijām un iekaisumiem. Tikai 15% D vitamīna mēs uzņemam ar pārtiku – piena produktiem, treknajām zivīm - pārējo nodrošina sauļošanās. Mūsu platuma grādos vērojama izteikta D vitamīna nepietiekamība, tāpēc vienīgā iespēja ir ziemas – pavasara periodā papildināt uzturu ar D vitamīnu saturošiem preparātiem.

Izvēlamies labākos

Vitamīniem un minerālvielām ir būtiska loma organisma aizsargspēju stiprināšanā. Saaukstēšanās, gripa un citas rudens-ziemas sezonas saslimšanas tiks atvairītas, ja ikdienas uzturā būs pietiekams daudzums mikronutrientu. Īpaši svarīgi ir katru dienu ēst dārzeņus, jo tie satur ļoti daudz imunitāti spēcinošu uzturvielu. Jāatceras, ka saslimšanu nevar atvairīt kāds viens vienīgs vitamīns, tāpēc izvēle jāizdara par labu tiem produktiem, kuros svarīgās uzturvielas ir visvairāk.

Seniori nepietiekami uzņem svarīgās uzturvielas

Novecošana kā fizioloģisks process samazina imūnsistēmas darbaspējas, tāpēc biežāk rodas iekaisumi, infekcijas un arī onkoloģiskas saslimšanas. Mūsdienās sabiedrība strauji noveco, bet vienlaikus tas dod iespēju attīstīties zinātnei un izpētīt, kādi faktori ietekmē gados vecāku cilvēku imūno aizsardzību. Attīstītajās valstīs vērojama tāda parādība, kā „mikronutrientu malnutrīcija” – latviskojot: uzturā trūkst daži svarīgi vitamīni un minerālvielas. Gados vecāki cilvēki mēdz ēst mazāk un vienveidīgāk, līdz ar to pakļauj sevi uzturvielu nepietiekamībai. Šādos gadījumos lietderīgi izmantot uztura bagātinātājus. Ir izveidoti īpaši multivitamīnu kompleksi, kas satur vitamīnus senioriem piemērotās devās un kombinācijās.