Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Kā iekļaut sabalansēta dzīvesveida paradumus steidzīgajā ikdienā

Redakcija
Redakcija

Kā iekļaut sabalansēta dzīvesveida paradumus steidzīgajā ikdienā
Uztura speciāliste Lizete Māldere

Garas darba stundas, neskaitāmi pienākumi, jaunu ideju radīšana un stress bieži vien steidzīgajā ikdienā liek sevi un savas vēlmes atstāt otrajā plānā. Taču, lai rastu prieku un vairotu darba spējas, tas nebūt nav ieteicams. Uztura speciāliste Lizete Māldere skaidro, kā ātri un vienkārši savu ikdienu padarīt veselīgāku.

Pirmām kārtām, ja diena šķiet par īsu kādām fiziskām aktivitātēm, ir jāatceras, ka “darbs dara darītāju”, un, lai cik maz laika mums dienā būtu atlicis, tās ir nepieciešamas. Fizisko aktivitāšu laikā organismā veidojas endorfīni jeb laimes hormoni, uzlabojas organisma apgāde ar skābekli, samazinās trauksmes līmenis, tas viss vairo darba spējas un pārliecību par sevi. Tāpēc katru dienu vismaz 30 – 60 minūtes ieteicams atvēlēt kaut vai pastaigai līdz darbam, vietējam veikalam, kādiem dārza vai mājas darbiem. Pavairot arī savu ikdienas kustību apjomu var ja ne apmeklējot kādu fitnesa klubu, tad vismaz mēģināt dienā piestiprināt roku un kāju atsvariņus, biežāk atteikties no lifta, piecelties no krēsla, izstaipīties. Arī brīvdienas, kas pavadītas svaigā gaisā, pastaigās vai kaut vai nelielā izbraucienā ar velosipēdu vairos enerģijas līmeni.

Otrām kārtām, steiga, stress, nogurums un neveselīgi ēšanas paradumi viss kopā vairo organismā “slikto” jeb brīvo radikāļu veidošanos, vērtīgo uzturvielu uzsūkšanos un gremošanas problēmas. Tā rezultātā samazinās arī darba spējas un soli pa solim tuvojas pat hroniskas veselības problēmās. Tāpēc ēdienam, ko uzņemam ik dienu, ir tikpat liela nozīme kā domām, kustībām un pat mūsu iedzimtībai. Centies ieviest veselīgus ēšanas paradumus kaut ar mazumiņu – sākot ar to, ka ēd visas dienas garumā ik pēc 2 līdz 3 stundām. Savu saldumu skapīti aizpildi ar svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Tieši tagad ir to sezona tāpēc, galvenokārt, savu ēdienkarti balsti uz augu valsts produktiem. Pastāv aplams uzskats, ka mūsdienās nav veselīgu produktu, tāpēc arvien vairāk ir jāizmanto dažādi uztura papildinājumi, vai jāpievēršas kādiem striktiem ēšanas nosacījumiem un filozofijām. Tas nebūt nav nepieciešams – vienkārši domā līdzi savām izvēlēm un centies rast līdzsvaru ēdienkartē. Ja ir diena, kad birojā atļāvies našķēties ar kūkām vai pusdienās apēdi ko treknāku, kompensē to mājās ar kādām fiziskām aktivitātēm!

Lai ikdiena kļūtu veselīgāka:

- Laicīgi ej gulēt un celies! Ievēro, ka cilvēkam ir nepieciešamas vismaz 7 līdz 8 stundas kvalitatīva miega.

- Ik dienu centies vismaz 30 minūtes atvēlēt sev, savām domām un elpošanai!

- Pavairo savu kustību apjomu – ej pastaigās, runā ar saviem mīļajiem un kop ap sevi esošo vidi (istabu, māju, dārzu vai kaut vai savu kabinetu).

- Veikalā pievērs uzmanību produktu sastāvam un izvēlies tikai vērtīgus un uzturvielām bagātus produktus. Dažādus našķus centies izvēlēties retāk, piemēram, palutinot sevi tikai īpašās dienās vai brīvdienās!

- Ievēro režīmu! Jo mazāk ēdīsi vakarā, jo vairāk gribēsi ēst no rīta. Pēdējai ēdienreizei vakarā nav ieteicams būt plkst. 18, bet gan atkarībā no laika cikos dodies gulēt – 3 stundas pirms nakts miega.

- Centies vairāk izvēlieties svaigus pašmāju pārtikas produktus, jo pašlaik ir to sezona un mazāk ceptus, fritētus un piededzinātus.

- Un kā pēdējais visas dienas garumā atceries padzerties ūdeni! Ja tas neizdodas, lejupielādē aplikāciju telefonā, kas to atgādinās ik pēc pāris minūtēm.