Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Atbrīvojies no liekajiem kilogramiem - sāc dzīvot veselīgi!

Vasara nudien vairs nav tālu, tāpat kā sauļošanās sezona. Tas nozīmē mazāk drēbes mugurā. Tas nozīmē pludmale, jūra un saule. Bet, ak vai, pēc ziemas aukstā laika uz puncīša un dibentiņa vēl sēž pāris lieki kilogrami, kas sildīja tevi ziemas aukstajās dienās. Kā no tiem tikt vaļā? Pirmkārt, vajag organismu atradināt no smagās pārtikas un radināt vasaras vieglumam.

Glikēmiskā indeksa metode

Viens no Zviedrijas vadošajiem glikēmiskā indeksa jeb GI metodes ekspertiem vienkāršā un saprotamā veidā ir pastāstāstījis par efektīvu un ļoti populāru novājēšanas metodi, kas ļauj uzlabot savu veselību un atbrīvoties no liekajiem kilogramiem bez drakoniskiem ēšanas ierobežojumiem un sevis mocīšanas, vienīgais – jāpāriet uz veselīgu ēdienkarti.

GI metodes pamatā ir zinātniski pētījumi, kas liecina, ka cilvēkiem ar aptaukošanos asinīs izdalās vairāk insulīna, kas paaugstina asinsspiedienu un veicina tauku uzkrāšanos, diabēta, kā arī sirds un asinsvadu slimību rašanos. Insulīna līmenis paaugstinās tādēļ, ka cilvēki ikdienā lieto pārāk daudz pārtikas produktu ar augstu glikēmisko indeksu, piemēram, maizi, kartupeļus, makaronus.

GI metodes pamatā ir trīs posmi.
Pirmajā posmā, kurā svars tiek samazināts īpaši strauji (1 – 2 kg nedēļā) un kurš ilgst no divām nedēļām līdz dažiem mēnešiem, pilnīgi jāatsakās no visiem pārtikas produktiem, kuros ir daudz ogļhidrātu.

Nevēlamo produktu saraksts:
- limonādes, sulas, arī nesaldinātās;
- maize, izņemot nesaldinātu rupja maluma vai pilngraudu maizi;
- baltie rīsi un ātri vārāmie makaroni;
- cepumi, kūkas, čipsi, sausiņi;
- alus, liķieri, būtu vēlams atteikties arī no vīna un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem;
- brokastu pārslas, izņemot nesaldinātas;
- ātri vārāmās zupas, ķīseļi, kečups;
- saldinātie jogurti,
- kartupeļi;
- lētās desas, kurās daudz kartupeļu miltu un fruktozes;
- augļi (tikai viens auglis dienā).

Ogļhidrātu vietā "Gi diēta - vienkāršākais veids, kā iegūt slaidu figūru" grāmatas autors Riks Gallops iesaka lietot produktus, kas satur olbaltumvielas un taukus: daudz olu, trekno jūras zivju, vistas un citu putnu gaļu, dažādu veidu malto gaļu, labas kvalitātes cieti žāvētas desas un šķiņķi, riekstus, sēkliņas, pupiņas, lēcas, dārzeņus, majonēzi, augu eļļas.

Otrais posms ilgst līdz brīdim, kad sasniegts vēlamais svars. Šajā laikā ēdienkartē pakāpeniski atgriežas produkti ar zemu glikēmisko indeksu – augļi un ogas, rupjmaize, kartupeļi, piens (GI tabula atrodama grāmatas beigās). Šajā laikā gan svara zaudēšana nenotiek tik strauji kā sākumā, toties cilvēks atklāj sev piemērotāko ogļhidrātu daudzumu, lai nezaudētu slaido līniju. Šajā posmā jāsāk arī kustēties – vienkārši vingrojumi no rītiem, skriešana, joga vai pilates uzlabos ķermeņa izturību un lokanību.

Trešais periods ilgst visu atlikušo mūžu, un tā mērķis ir saglabāt iegūto svaru un turpināt nostiprināt veselību. Ieteicamais ikdienas uzturvielu sadalījums ir šāds – 45% ogļhidrātu, 25% olbaltumvielu un 30% tauku. Piemēram, vīrietim bez izteikta liekā svara un ar aktīvu dzīvesveidu dienā ar pārtiku jāuzņem 2500 kcal (sievietei – 2000). Tas nozīmē, ka 1100 kcal būtu jānāk no ogļhidrātiem, 625 kcal – no olbaltumvielām, bet 750 kcal – no taukiem. Pārvēršot to gramos, iznāk, ka dienā jāapēd 250 grami ogļhidrātu, 156 grami olbaltumvielu un 83 grami tauku.

Olbaltumvielas un tauki tikpat kā neietekmē cukura un insulīna līmeni asinīs, tādēļ atšķirībā no mazkaloriju diētām, ievērojot GI diētu, cilvēkam nav jāatsakās no treknāka kumosiņa. Saskaņā ar GI metodi uzturā jālieto polinepiesātinātie un mononepiesātinātie tauki (augu eļļas, rieksti, treknās zivis), bet jāizvairās no piesātinātajiem un lētajiem, cietajiem taukiem.

Grāmatā var atrast arī daudz interesanta gan par gremošanas sistēmu, gan par dažādu diētu labajām un sliktajām pusēm, gan par glikēmisko slodzi un izplatītākajiem cukura veidiem. Tai pievienots arī ieteicamo vingrojumu apraksts un 40 ēdienu receptes ar zemu glikēmisko indeksu.

Mīti un patiesība par badošanis.

Badošanās plaši tika izmantota pirms dažiem gadu desmitiem. Tad tā bija modes lieta, taču tagad mediķi ir atzinuši, ka tas nav ne veselīgi, nedz arī vajadzīgs. Nepareiza badošanās var būt pat bīstama dzīvībai – var sākties nopietnas problēmas ar nierēm, augsts olbaltumvielu zudums var izsaukt sirdsdarbības traucējumus, infarktu.
Gavēšanas un atslodzes dienas.

Reliģisku apsvērumu dēļ cilvēki mēdz ierobežot savu ēdienkarti gavēņa laikā. Lai arī no medicīniskā viedokļa šāds gavēnis neko daudz nedod, pašiedvesma gavēņa laikā daudziem palīdz justies labāk. Gavēnis kā baudas ierobežošanas veids ir plaši izplatīts daudzās reliģijās, un katra no tām piedāvā savu gavēšanas principu. Tāpat, ja ikdienā cilvēks visu gadu ir hroniski pārēdies, tad gavēņa laika ierobežojums var sniegt arī fizisku labsajūtu. Arī atslodzes dienas, īpaši pēc svētkiem, nav badošanās. Tās var palīdzēt tikt vaļā no pēcsvētku uzkrājumiem viduklī.
Vai ar badošanos var novājēt?

Pirms ceturtdaļgadsimta P. Stradiņa slimnīcā tika praktizēta badošanās kā viens no veidiem, lai atbrīvotos no liekā svara. Taču šis nav ne labākais, ne efektīvākais veids, kā atbrīvoties no taukiem. Tomēr, ja nu kādam gribas to darīt, tad badošanās būtu jāturpina vismaz 28 dienas. Pirmajās 7 dienās organisms sadedzina olbaltumvielas, samazinās muskuļu masa, arī aknas, zarnas paliek mazākas, krītas imunitāte. Pēc tam sāk degt tauki. Visas badošanās dienas ir jāizdzer vismaz 3 litri ūdens. Svars krītas strauji, bet pētījumi parāda, ka pēc gada lielākajai daļai tievētāju atgriežās tas pats svara, ar kādu sāka tievēt, vai pat vēl lielāks, jo, nometot liekos kilogramus, organismam netiek iemācīts, kā pareizi jāēd.

Tukšā vēdera eiforija.

Varbūt jau būt, ka no badošanās ir kāda jēga, jo 40 dienas no ēdiena atteicās gan Jēzus, gan Mozus, taču īsti kāda, to līdz galam neviens nespēj izskaidrot. Ir dzirdēti arī apgalvojumi, ka, ilgāku laiku neēdot, iestājas apskaidrība. Ir dzirdēti arī gadījumi, ka kādu laiku pēc badošanās sākšanas cilvēks mēdz piedzīvot patīkamu eiforiju un viegluma sajūtu. Šajā laikā palielinās melatonīna (jaunības hormona) izstrāde, bet vairāk ir arī ketonvielu jeb tauku sadegšanas procesā radušos sārņu, ko organisms nav paspējis izvadīt. Eiforija rodas no vieglas organisma saindēšanās ar ketonvielām, tāpēc būtībā šāda eiforija nav nekas labs.

Attīrīšanās process.

Arī šis ir maldīgs priekšstats, ka attīrīšanās procesā tiek izvadītas šlakvielas. Uztura speciālisti un ārsti šādas šlakvielas nezina. Attīrīšanās nav vajadzīga, ja cilvēkam 2–3 reizes dienā iziet vēders, ir normālas krāsas urīns un ir pietiekamas fiziskās aktivitātes. Organismu no dažādiem sārņiem vislabāk attīra pietiekama ūdens dzeršana.
Vai badošanās ārstē slimības?

Viens no visizplatītākajiem priekšstatiem par badošanās labumu ir tāds, ka gandrīz jebkuru slimību ir iespējams izārstēt ar badošanos, jo ķermenis, kas nesaņem barības vielas no ārpuses, sāk apēst savas slimības. Taču tas ir mazticams. Tā kā badojoties samazinās arī vispārējā organisma imunitāte, tad uz šo brīdi tiek apturēta arī konkrētā slimība. Tomēr jāņem vērā, ka šajā periodā netiek saņemti arī vitamīni, minerālvielas, kas savukārt var nodarīt vairāk ļauna nekā laba.

Par veselīgu uzturu pašlaik tiek runāts plaši.

Pēdējā laika tendence ir censties izvairīties no ceptu kartupeļu un baltās maizes ēšanas, uzskatot, ka tieši šie produkti ir īpaši barojoši. Lai nobarotos no taukiem, organisms patērē tikai 3% enerģijas, bet, lai uzbarotos no kartupeļiem un maizes, vajadzīgi 23% no uzņemtās enerģijas. Tātad rezultātā ķermenim vairāk nākas nopūlēties tieši pārstrādājot maizītes, savukārt tas nozīmē, ka paliek mazāk neizlietotās enerģijas, ko deponēt tauku krājumos.

Tomēr lielākā daļa populāro diētu, ja vien tās nav īpaši drastiskas, vairāk palīdz sevi disciplinēt un neļauj pārēsties, bet medicīniska pamatojuma tām nav.

Tām, kas nolēmušas uzsākt diētu, es novēlu, veiksmi, pacietību, lielu pašdisciplīnu un vēlmi, kā arī lieliskus rezultātus!

Iesaku: Riks Gallops "Gi diēta - vienkāršākais veids, kā iegūt slaidu figūru" (Zvaigzne ABC, aptuvenā cena: 2.57 Ls)

     [+] [-]

, 2011-05-17 23:47, pirms 13 gadiem
laba grāmata