Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Uzturs acu veselībai

Redakcija
Redakcija

Mūsu redzei par labu nāk daudz augļu un dārzeņu lietošana uzturā, tāpēc apskatīsim būtiskākos no tiem un uzzināsim, kā tie palīdz mūsu acīm.

Lai samazinātu redzes traucējumu risku, lietojiet uzturā lielā daudzumā:

1) mellenes - satur bioflavonoīdus, antocianozīdus, kas stiprina acu kapilārus un uzlabo acu apasiņošanas procesus;

2) briseles kāpostus - lielisks C vitamīna, folāta, beta karotīna un kālija avots;

3) citrusaugļus un brokoļus, jo tie dod daudz C vitamīna;

4) lasi, sardīnes, siļķes, un pilnpiena produktus, kas satur A vitamīnu;

5) riekstu un sēklas - E vitamīna un kālija avots; lielā daļā riekstu un sieklu ir daudz minerālvielu, tostarp kalcijs, dzelzs, magnijs un cinks;

6) jūras veltes, gaļu, mājputnu gaļu un pupas, jo tās satur cinku;

7) lapu dārzeņus, zirņus, kukurūzu, papriku - luteīna un zeaksantīna uzņemšnai;

8) burkānus un saldos kartupeļus, lai uzņemtu beta karotīnu.

Burkāni nespēj novērst un izlabot izplatītākās redzes problēmas, piemēram, tuvredzību un tālredzību, tomēr A vitamīna trūkums izraisa "nakts aklumu" jeb "vistas aklumu" - acs nespēju pielāgoties blāvai gaismai vai tumsai. Tas nerada pilnīgu nakts redzes zudumu, tomēr rada grūtības redzēt krēslā vai nepietiekamā apgaismojumā. Lai acī rastos gaismu absorbējošie pigmenti, tai nepieciešams A vitamīns vai beta karotīns, no kā organisms veido A vitamīnu , kā arī bioflavonoīdi. A vitamīns acs tīklenes nūjiņās savienojas ar olbaltumvielu, ko sauc par opsīnu, veidojot rodopsīnu, kas ir nepieciešams, lai varētu redzēt tumsā. Ik pēc dažām dienām apēdot pa vienam burkānam, jūs saņemsiet pietiekami daudz A vitamīna, lai novērstu "vistas aklumu".

Aprikozes un citi koši oranži augļi, piemēram, mango un melones, ir bagātīgs karotonoīda avots, daļa no tā tiek pārstrādāta A vitamīnā, tāpēc šos augļus arī ieteicams lietot uzturā, lai uzlabotu spēju redzēt tumsā.

Kā veselīgs uzturs var palīdzēt, ja ir redzes traucējumi?

Katarakta

Katarakta rodas, kad acs lēca sāk apduļķoties, traucējot gaismas stariem tikt tai cauri. Redze kļūst neskaidra, miglaina vai izplūdusi; neārstēta lēca var kļūt pavisam gaismu necaurlaidīga un izraisīt aklumu. Lai arī novecošana ir izplatītākais kataraktas cēlonis, tā var rasties jebkura vecuma cilvēkiem, pat zīdaiņiem.

Tās attīstību var paātrināt smēķēšana un diabēts, bet uzturs ar bagātīgu antioksidantu daudzumu C un E vitamīna, kā arī karotenoīda luteīna formā padara tās attīstību lēnāku. Vismaz viens pētījums pierādījis, ka kataraktas izplatība to cilvēku vidū, kuri vismaz 10 gadus ir lietojuši C vitamīnu, ir ievērojami zemāka.

Mākulas deģenerācija

Mākulas deģenerācija ir vēl viena redzes slimība, kas rodas novecojot, ts ir viens no galvenajiem akluma cēloņiem gados vecu cilvēku vidū. Tā ir saistīta ar pakāpenisku, nesāpīgu tīklenes centrālās daļas bojāšanos. Parasti pirmā pazīme ir skata centra miglošanās, bet laika gaitā redze kopumā var kļūt miglaina, līnijas kropļojas, lasot "izkrīt" burti. Mākulas deģenerācijas cēloņi nav zināmi, bet jaunākie pētījumi atklāj, ka augsta antioksidantu līmeņa diēta var novērst vai palēnināt šo slimību. Luteīns un zeaksantīns ir divi no antioksidantiem, kas var palīdzēt. Šie divi karotenoīdi ir galvenie acs mākulā esošie pigmenti, un tie palīdz novirzīt tīklenei kaitīgu gaismu. Luteīnu satur tādi zaļie lapu dārzeņi kā brokoļi, lapu kāposti, tas ir arī kukurūzā, zirņos, pupās un olu dzeltenumā. Zeaksantīnu satur zaļumi, sarkanā paprika un kukurūza. Arī zivju lietošana uzturā biežāk nekā vienu reizi nedēļā ievērojami samazina saslimšanas risku.

Diabētiskā retinopātija

Ir zināma līdzība starp mākulas deģenerāciju un diabētisko retinopātiju, kad tīklenē paaugstinās asinsvadu caurlaidība, parādās tūskaini perēkļi. Pastāv uzskats, ka antioksidanti var palīdzēt novērst šo konkrēto diabēta izraisīto problēmu. Uzturam ir ļoti liela nozīme, lai nodrošinātu stingri kontrolētu glikozes līmeni asinīs, kas arī samazina diabētiskās retinopātijas risku.

Acu ķirurgs
Dr. Ilga Lūkina