Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:5, Did:0, useCase: 3


Austiņas, mikrofoni un datoru skaļruņi – kā atrast nepieciešamo?

Redakcija
Redakcija

Austiņas, mikrofoni un datoru skaļruņi – kā atrast nepieciešamo?
Foto: Shutterstock.com

Lai gan varētu šķist, ka austiņu, mikrofonu un datoru skaļruņu iegāde tāds nieks vien ir, tomēr jāņem vērā, ka katram no šiem produktiem ir sava specifika, ko būtu noderīgi zināt, lai atrastu tieši Tavām vajadzībām piemērotāko ierīci. Ja Tev šādu zināšanu nav, neuztraucies – par visu pastāstīsim šajā rakstā!

Austiņas – lai garlaicīgi nebūtu nedz mājās, nedz ceļā uz un no tām

Pavērojot cilvēkus uz ielām, iespējams pamanīt, ka salīdzinoši liela daļa ikdienā izmanto austiņas. Kāpēc? Atbildi nav grūti iedomāties – ja jāizvēlas starp soļošanu motoru, pilsētas kņadas un luksoforu signālu pavadījumā vai būt iemīļotākās mūzikas ieskautam, izvēle vairs nešķiet tik sarežģīta, vai ne? Taču austiņas tiek izmantotas dažādiem mērķiem, tāpēc pievērs uzmanību zemāk uzskaitītajiem parametriem!

Austiņu tips

Austiņas ar galvas stīpu ir ļoti populāras, jo, pateicoties to izmēram, spēj radīt jaudīgu un kvalitatīvu skanējumu, savukārt in-ear jeb ausīs ievietojamās austiņas ir ļoti nelielas un ietilpst pat nelielā kabatā, tāpēc vari tās paņemt līdzi jebkur. Austiņas ar aizauss stiprinājumiem noderēs sportiskajiem cilvēkiem, jo stiprinājumi pasargā no austiņu izkrišanas, bet bezvadu austiņas, kā jau iespējams noprast pēc to nosaukuma, piedāvā iespēju iztikt bez vadiem. Atsevišķi tiek izdalītas arī austiņas datorspēlēm, jo tā dēvētajiem geimeriem ļoti svarīgs aspekts ir spēja precīzi noteikt katru skaņu, kustību un citas nianses. Mūzikas baudīšanai gan šādas austiņas var nebūt piemērotākās.

Frekvenču diapazons

Jo tas lielāks, jo vairāk detaļu būs iespējams sadzirdēt. Zemās frekvences atbild par basiem, savukārt augstākas frekvences rūpējas par augstajām skaņām. Jāņem gan vērā, ka cilvēka auss spēj sadzirdēt frekvenču diapazonu no aptuveni 20 līdz 20 000 herciem – pārējās frekvences vien iespējams sajust, bet ne dzirdēt.

Ārējo trokšņu slāpēšana

Ja patiešām vēlies paslēpties no ikdienas trokšņiem un kņadas, iegādājies austiņas, kas aktīvi slāpē ārējos trokšņus. Jārēķinās gan, ka šādas austiņas arī maksās vairāk.

Mikrofons un vadības pults

Ja ar austiņu palīdzību vēlēsies arī sarunāties un Tev nepatīk doma par to, ka katru reizi, lai pārslēgtu dziesmu, atbildētu uz telefona zvanu vai paslēgtu mūziku nedaudz skaļāk, nāksies meklēt mobilo telefonu, pievērs uzmanību tam, vai austiņām ir mikrofons un vadības pults (un, ja ir – kādas funkcijas tā spēj veikt).

Vada garums

Lai neattaptos situācijā, kad jāizvēlas – telefonu nēsāt pie rokas vai arī kārt kaklā, pievērs uzmanību tam, cik garš ir austiņu vads. Taču neizvēlies arī pārāk garu vadu – tad kabata būs pilna ar vadu mudžekli.

Protams, ir vēl virkne faktoru, kas var ietekmēt gan austiņu sniegto skanējumu, gan klausīšanās ērtumu, taču laiks pastāstīt, kā izvēlēties datoru skaļruņus!

Datoru skaļruņiem jābūt gana jaudīgiem

Foto: Shutterstock.com

Savukārt, runājot par datoru skaļruņiem, varētu šķist, ka to izvēle ir salīdzinoši vienkāršāka, jo paredzēti tikai un vienīgi mūzikas un filmu baudīšanai mājas apstākļos. Vai tā ir? Ne gluži, jo arī datoru skaļruņiem ir vairāki parametri, ar kuriem silti iesakām iepazīties!

Skaļruņu tips

Izplatītākās skaļruņu sistēmas jeb tipi ir 2.1, 2.0 un 5.1. Ko tas viss nozīmē? Pavisam vienkārši – pirmais cipars apzīmē to, cik daudz skaļruņu ir konkrētajā komplektā, bet otrais – vai komplektā ietilpst arī sabvūfers. Ja vēlies dzirdēt kārtīgus basus, bez sabvūfera neiztikt, savukārt 5.1 sistēma parūpēsies par to, lai Tu precīzi dzirdētu katru mazāko skaņu. Šāds komplekts lieliski noder filmu faniem.

Kopējā jauda

Īsi un kodolīgi – jo skaļruņiem vairāk jaudas, jo kvalitatīvāks un spēcīgāks būs to skanējums. Atšķirību īpaši labi var sajust, ja mūzika tiek atskaņota salīdzinoši lielā skaļumā.

Frekvenču diapazons

Šeit viss tieši tāpat kā ar austiņu frekvenču diapazonu – jo tas lielāks, jo lielāku skaņas amplitūdu skaļruņi spēj atskaņot.

Vēl noteikti vari pievērst uzmanību tam, vai skaļruņiem ir tālvadības pults – tā var būt ļoti noderīga, ja tumbas atradīsies no Tevis tālāk par rokas stiepiena attālumu.

Mikrofoni – sākot ar dziedāšanu un beidzot ar podkāstiem

Foto: Shutterstock.com

Ar mikrofoniem viss ir nedaudz citādāk – pirms tā iegādes skaidri jāsaprot, kādam mērķim mikrofons tiks izmantots. Dziedāšanai domātie mikrofoni ir dinamiskāki, tie spēj kvalitatīvi ierakstīt plašāku skaņas diapazonu, savukārt piespraužamie mikrofoni lieti noderēs intervijām. Arī uz galda novietojamie mikrofoni galvenokārt domāti tieši sarunām un šobrīd visai populārajiem podkāstiem. Izvēloties mikrofonu, uzmanību vajadzētu pievērst tam, kādu frekvenču diapazonu tas spēj uztvert. Nozīme ir arī jutībai – jo tā augstāka, jo labāk, skaļāk un precīzāk tiks ierakstīts apkārt notiekošais.

Nepieciešamas austiņas, mikrofoni un datoru skaļruņi? To visu atradīsi viedveikalā 1a.lv – ienāc un izvēlies jau tagad!