Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:11, Did:0, useCase: 3


“MAREUNROL’S. Paplašinātā realitāte” atzīta par 2019. gada labāko modes izstādi Latvijā

Redakcija
Redakcija

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ar prieku paziņo, ka Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja organizētā izstāde “MAREUNROL’S. Paplašinātā realitāte” kļuvusi par Baltijas Modes federācijas konkursa “Latvijas Modes gada balva 2019” laureāti nominācijā “Gada labākā modes izstāde”.

27. oktobrī jau piecpadsmito reizi noritēja gadskārtējā Latvijas Modes gada balvas pasniegšanas ceremonija, kurā tika nosaukti 2019. gada veiksmīgākie nozares profesionāļi. Jubilejas gads tika atzīmēts ar inovāciju – jaunu nomināciju “Gada labākā modes izstāde,” kurai Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) tika izvirzīts ar diviem projektiem – “The Weather Diaries / Laika zīmju pieraksti” un “MAREUNROL’S. Paplašinātā realitāte”, kas arī guva uzvaru.

Godalgotā izstāde, kura 2019. gada rudenī bija eksponēta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, nepilnos divos mēnešos piesaistīja 10134 interesentu uzmanību, kļūstot par DMDM gada apmeklētāko izstādi. Vērienīga retrospekcija sniedza iespēju skatīt pasaulē pazīstamā latviešu modes zīmola MAREUNROL’S (Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops) tērpu kolekciju izlasi, ko papildināja video materiāli, fotogrāfijas, Gintera Krumholca veidotie tēlnieciski objekti un “Tīrkultūras” audio instalācija. Ekspozīcija guva plašu rezonansi gan vietējā, gan starptautiskā sabiedrībā, to apmeklēja franču-amerikāņu modes kritiķe, žurnāliste Diāna Pernē (Diane Pernet), dāņu modes dizainers Henriks Vibskovs (Henrik Vibskov), krievu modes vēsturnieks, kolekcionārs Aleksandrs Vasiļjevs (Александр Васильев, Alexandre Vassiliev) un daudzi citi.

Jāpiebilst, ka modes dizaineru duets MAREUNROL’S kļuva arī par nominācijas “Labākā modes grāmata 2019” laureātu. Mākslas un kultūras izdevniecības “Arterritory.com” izdotā grāmata “MAREUNROL’S” veidota kā radoša dienasgrāmata un ilustrē procesu, kā divus radošus cilvēkus ietekmējis laiks un tā aktualitātes. Grāmatas atvēršana notika izstādes izskaņā, tās autori ir Una Meistere un Sergejs Timofejevs.

Latvijas Modes gada balvas pasniegšanas ceremoniju organizē Baltijas Modes federācija. Uzvarētājus nosaka žūrija, kuras sastāvā ir žurnālu redaktori, fotogrāfi, stila eksperti un influenceri.

MAREUNROL’S darbi kā izcilas mūsdienu Latvijas modes mākslas liecības ir iekļauti LNMM / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Dizaina kolekcijā un aplūkojami pastāvīgajā ekspozīcijā.