Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:11, Did:0, useCase: 3


Kā atšķirt īstos dārgakmeņus no mākslīgajiem

Šobrīd, kad tirgus aizvien vairāk piepildās ar sintētisko dārgakmeņu izstrādājumiem, aktualizējas jautājums, kā atšķirt īstu dārgakmeni no lēta pakaļdarinājuma. Tas gan nenozīmē, ka nevajag pirkt juvelierizstrādājumus ar sintētiskajiem dārgakmeņiem. Protams, tos var pirkt; galvenais - nepārmaksāt.

Ne vienmēr, ieejot pat solīdā juvelierizstrādājumu veikalā, ir garantija, ka jūs nopirksiet izstrādājumu ar īstu dārgakmeni. Un ne vienmēr tāpēc, ka pārdevējs gribētu jūs apmānīt. Gadās, ka arī pats pārdevējs pirms tam piemānīts; viņš domā, ka pārdod izstrādājumus ar dārgakmeņiem, taču patiesībā tas var būt viltojums.

Tāpēc vienmēr, pirms iegādāties dārgu juvelierizstrādājumu ar dārakmeņiem, jautājiet, lai jums uzrāda sertifikātu gan uz dārgakmeni, gan arī uz tā ietvaru.

Briljanti

Briljants rentgena staros ir caurspīdīgs, bet ultravioletajos staros fluoriscē gaiši zilos vai dzelteni zaļos toņos. Ja īsto briljantu patur saulē, tas tumsā mirdz, un paberzējot pret vilnas audumu, pat izstaro gaismu. Ja īstu briljantu ieliek ūdens glāzē, to gandrīz nevar saskatīt. Mākslīgais dimants ūdens glāzē būs skaidri saskatāms.
Briljantu vietā juvelierveikalos bieži piedāvā cirkonus vai finicītus - tie ir ideāli dzidri, ar plašu krāsu rotaļu gaismas iespaidā. Pat ideāli noslīpētam briljantam šī īpašība piemīt mazākā mērā.

Smaragds

Īstajam smaragdam viemnēr būs plaisiņas un nelieli lāsumiņi. Ja jums piedāvā ideāli gludu un zaļu smaragdu, tas, protams, būs mākslīgs. Ja mākslīgo smaragdu ievieto veerdošā spirtā, tas maina krāsu.

Rubīns

Pirmais, kas jāatceras, ka īsti, tīri, blīva krāsojuma rubīni dabā sastopami ļoti reti. Šis fakts vien jau liek šaubīties par piedāvātā izstrādājuma īstumu. Dabiskais rubīns ir ļoti blīvs un tam ir spilgtas līnijas spektra absorbcijā.

Safīrs

Aplūkojot safīru labā apgaismojumā caur palielināno stiklu. Tā virsmā redzamas taisnas viena otrai paralēli izvietotas līnijas. Mākslīgajam safīram šīs līnijas izvietotas lokveidā.

Tirkīzs

Dabiskais tirkīzs ir ļoti trausls. Tas ir porains, vāji ietonēts un neelektrizējas. Ja ievietojot dabīgo tirkīzu ūdenī, tas kļūst vēl skaistāks.
Mākslīgais tirkīzs, kas pagatavots no dzīvnieku kauliem vai zobiem, paberzējot pret
audumu, elektrizējas, un pievelk mazus papīra gabaliņus.
Mākslīgo tirkīzu izgatavo arī no porcelāna, stikla un koka sveķiem, ietonējot attiecīgā krāsā.

Pērles

Īstās pērles no mākslīgajām var atšķirt pēc caurspīdīguma rentgena staros un pēc blīvuma ultravioleto staru luminiscences iedarbībā. Vienkārša metode pērļu parbaudei - nometot pērli uz akmens virsmas, tā atsperīgi palecas gluži kā maza galda tenisa bumbiņa.
Mākslīgās pērles parasti izgatavo no mazām stikla bumbiņām, kuras pārklāj ar speciāli pagatavotu (no zivju zvīņām, kas pārlietas ar vasku) plānu pērļu esences kārtiņu.
Vēl mākslīgo pērļu izgatavošanai izmanto arī alabastra un perlamutra bumbiņas, kuras pārklāj ar speciālu laku.

Dzintars

Dabīgo dzintaru paberzējot, tas elektrizējas. Kaut gan elektrizējas arī mākslīgais dzintars, kas izgatavots no plastikas. Taču, ja dzintars neelektrizējas, tas noteikti nav īsts. Dabīgajam dzintaram ultravioletajos staros redzama gaiši zila luminiscence, kura nav novērojama mākslīgajam. Pie tam mākslīgais dzintars, kuru izgatavo no sintētiskajiem sveķiem, viegli drūp. Ja tajā ievelk ar naža asmeni sīciņu rievu, mākslīgais dzintars veido spirāles veida strēmelīti, savukārt, īstajā dzintarā nedaudz ieskrapējot, atlobās vien sīks graudiņš. Īstais dzintars arī labi turēsies uz sālsūdens virsmas (10 tējkarotes sāls uz glazi ūdens), savukārt mākslīgais - nogrims glāzes dibenā.

Opāls

Dabīgais opāls saules gaismā izstaro mainīgu krāsu spilgtus starus, savukārt mākslīgais - ir viss vienā krāsā. Mākslīgo opālu var viegli pielipināt pie mēles.
Mākslīgo opālu izgatavo no plānas stikla plātnītes, kuru uzlīmē uz oniksa vai obsidiāna.

Topāzs

Īstais topāzs ir ļoti blīvs, tāpēc grimst joda metilēnā, savukārt mākslīgais topāzs negrimst, bet peld. Īstais topāzs labi pulējas, tāpēc dažreiz to diezgan viegli atšķirt pēc tā slīdības (topāzs ir samērā slidens), paņemot rokās. Labāk gan pārbaudīt topāza īstumu, izmantojot termoiluminiscences metodi.
Mākslīgo topāzu izgatavošanai izmanto kalnu kristālu, dabīgo vai sintētisko korundu, dūmakaino kvarcu, berilu, citrīnu.

Ametists

Nespeciālistam būs ļoti grūti atšķirt dabīgo ametistu no makslīgā. Varat mēģināt to pielikt pie vaiga; dabīgais ametists kādu laiciņu saglabās vēsumu. Pilnīgi precīzi varēs noteikt ametista īstumu, izmantojot infrasarkano spektroskopiju.

Koraļļi

Mākslīgos koraļļus biežak izgatavo no kalcīta un astoņu toņu krāsvielām ar speciālu metodi, kas izstrādāta Francijā. Taču ir pieejami mākslīgie koraļļi, kas izgatavoti no dzīvnieku kauliem, plastmasas, ģipša un pat stikla.

Atcerieties, ka mākslīgajiem akmeņiem nepiemīt tāda enerģija kā dabiskajiem. Tāpēc laiku pa laikam tos ieteicams paturēt saulē, lai tie kaut nedaudz uzlādējas ar saules enerģiju.

     [+] [-]

, 2010-10-08 00:36, pirms 14 gadiem
Ko tur mācēt atšķirt, ja nevar īstos nopirkt

     [+] [-]

, 2010-10-08 01:13, pirms 14 gadiem
Agrāk brīnījos par cilvēkiem, kas prot tos atšķirt, tagad arī pati kaut-ko zināšu.

     [+] [-]

, 2010-11-19 16:40, pirms 13 gadiem
Kā var klausīt tāda cilvēka padomiem, ja var rakstīt ko tādu:
mākslīgajiem akmeņiem nepiemīt tāda enerģija kā dabiskajiem. Tāpēc laiku pa laikam tos ieteicams paturēt saulē, lai tie kaut nedaudz uzlādējas ar saules enerģiju.

     [+] [-]

, 2011-04-08 10:29, pirms 13 gadiem
kameja.lv

     [+] [-]

, 2011-09-15 09:25, pirms 13 gadiem
ka lai saprotu vai akmens ir dargakmens ???

     [+] [-]

, 2011-12-30 21:14, pirms 12 gadiem
Pirms cilvēks, ko raksta ir kaut, kas jāzin... pilnīgs idiotisms, ar šādām metodēm neko nevarat noteikt...