Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:11, Did:0, useCase: 3


Mācies atšķirt alternatīvos stilus- Goti

Šoreiz mūsu redzes lokā ir goti.
Pirmā gotu paaudze parādījās Lielbritānijā 70. gadu beigās un 80. gadu sākumā.
Mūsdienu gotisko kultūru, īpaši jauniešu vidū, raksturo īpatnējs dzīvesstils, kura pamatā ir nāves kults, tieksme izzināt visu dēmonisko, maģisko, neaptveramo.

Goti ir no tiem cilvēkiem, kas redz abas dzīves puses: gan gaišo, gan tumšo.

Tas no visiem dzīves ceļiem ļauj izvēlēties to tumšāko, kas nepavisam nav tā sliktākā izvēle, tas reizēm pat ir labāk, jo dod rīcības brīvību, noņem lielu daļu rāmju.

Viņi sevi nevienam nepielīdzina. Goti ir spilgtas individualitātes, personības, kas savā tēlā izmanto daudz teatralitātes. Savas domas tiek izteiktas krāšņi un tēlaini. Šie cilvēki māk nogurumu no dzīves, neapmierinātību ar pasauli, sāpes un depresiju pārvērst nosacīti pozitīvās izjūtās, jo asaras, nāvi pārvērš brīvā izvēlē.

Iecienītākās satikšanās vietas ir kapsētas, pilsdrupas, baznīcas un citas senas vietas. Liela loma ir arī reliģijai. Tie tic sev, Dievam, bet visbiežāk ir ateisti.

Simboli,

kurus izmanto gan savā mākslā, gan apģērbā un pārējos izteiksmes līdzekļos pamatā ir krusti, rozes, īpaši liela nozīme ir eņģeļiem (parasti kritušiem un mirušiem), asinis, dēmoni, mirušo gari. Goti ciena visu, kas saistīta ar nāvi, sāpēm, ievainojumiem, asarām, bieži pagātni un atmiņām.

Neatņemama tēla sastāvdaļa ir gotiskās mūzikas klausīšanās.

Visbiežāk klausās gotisko metālu. Drēbes ir melnas, tumšas vai melnas ar citu krāsu elementiem Pie šī stila pieskaitāmas arī renesanses kuplās kleitas. Sievietes valkā korsetes un garus svārkus.

Abiem dzimumiem raksturīgi nēsāt garus matus, sejai piešķirt „līķa” bālumu, acis krāsot melnas.

Kā aksesuārus izmanto dzelkšņainas kakla siksnas un roku sprādzes. Raksturīgas ir arī nedabiskas krāsas kontaktlēcas (biežāk melnas vai baltas). Modes elementi:

1. Tikai sudraba rotas - kā nicinājuma izrādīšana zeltam.
2. Krāsoti mati.
3. Melnbalts meikaps.
4. Ļoti tievas vai pavisam noskūtas un uzzīmētas uzacis.
5. Verdzīga stila drēbes.
6. Samta izstrādājumi.
7. Dzejnieka krekli.
8. Greznas kaklarotas.
9. Operas stila apmetņi.
10. Tīkliņveida zeķubikses vai krekli.
11. Ķēdes.
12. Tetovējumi.
13. Pīrsingi, bet ne pārspīlēti daudz.

Ideāls vīrieša tēls gotu subkultūrā ir Viktorijas laikmeta augstmanis ar vampīriskām nosliecēm. Tādam tēlam ideāls skaitās tievs, anoreksīgs ķermenis.

Ko mēs galu galā varam spriest par gotiem? Kopumā šo personību varētu raksturot šādi:

1. Gots ir apsolūta induvidualitāte, kurš iedzīvina romantiku "svešais" un "izstumtais" sabiedrībā ar savu filozofiju un savu mākslu.
2. Goti vienmēr raugās uz dzīves tumšajām pusēm un smeļas tajās spēku.
3. Gotika ir tā robeža, kas mūs šķir no lētās komerciālās pasaules standartificētās rupjības. Lai kļūtu par gotu pietiek palikt uzticīgam pašam sev un neatteikties, nenodot savus sapņus, lai cik dīvāini un drūmi tie neliktos apkārtējiem.

Vienkāršojot varētu teikt, ka gots ir cilvēks ar augstām morālām prasībām, kurš par spīti tam, ka uz dzīvi raugās reāli spēj sevī saglabāt morālās vērtības un romantiku.

Sabiedrība bieži šāda veida cilvēkus uztver pavisam savādāk, bieži nosoda, jo domā, ka tie ir tikai kārtējie huligāni. Bet padomāsim pirms nosodām – katrs taču ir cilvēks un katram šajā dzīvē ir kāds mērķis.
Autors: Elīza Bula