Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:11, Did:0, useCase: 3


Padomi vīriešiem: svarīgākie aksesuāri un kā tos valkāt

Redakcija
Redakcija

Iedomājoties par Džeimsu Bondu, viena no pirmajām lietām, kas nāk prātā, ir aproču pogas vai pulkstenis, un tas ir tikai viens no apliecinājumiem, cik liela nozīme ir pareizi izvēlētiem un elegantiem aksesuāriem, uzskata modes māksliniece un stila eksperte Indra Salceviča.

Salceviča piebilda, ka aksesuāru mērķis ir veidot modernu koptēlu. “Tomēr vīriešiem der atcerēties, ka uzvalkam, apaviem un askesuāriem ir jābūt aptuveni vienā līmenī. Ja sievietes ar labiem aksesuāriem var uzlabot vienkāršu apģērbu, tad slikti pašūtu uzvalku ar dārgiem aksesuāriem īsti nomaskēt nevarēs,” teica lietpratēja.

Jaunā BMW centra dzīvesstila un aksesuāru veikala pārstāvis Leonīds Pavlovs ir novērojis, ka vīriešiem aksesuāri visbiežāk kalpo tam, lai akcentētu viņa sasniegumus, taču piebilst, ka jebkurš aksesuārs vispirms tiek vērtēts pēc tā funkcionalitātes, stils ir otrs būtiskākais kritērijs, kaut arī tas nav mazāk svarīgs.

Rokas pulkstenis joprojām ir ļoti iemīļots aksesuārs
Var rasties iespaids, ka rokaspulkstenis šodien it kā vairs nav vajadzīgs, jo to veiksmīgi aizstāj viedtālruņi un citi sīkrīki. Taču laikrāži joprojām ir iecienīts aksesuārs, kas apliecina tā valkātāja uzmanību pret detaļām un stila izjūtu. Turklāt tā baterija neizlādējas tik bieži kā telefona akumulators.

“Cilvēkiem pulksteņi patīk un tos valkā pat tad, ja pareizu laiku ir ērtāk skatīties telefonā. Vien jāatceras, ka pie formāla apģērba der klasisks pulkstenis, te nederēs sportiskais stils,” skaidro Salceviča. Vispārējais pulksteņu izvēles likums skan šādi - jo vienkāršāks ir pulkstenis, jo universālākam un formalākam tam ir jābūt.

Pavlovs atzīst, ka pulksteņu piedāvājums patiešām ir ļoti plašs, sākot no pavisam vienkāršiem plastmasas nieciņiem līdz pat grezniem zelta pulksteņiem, kas ir darināti ar rokām. Tāpat ir zināmi koka, īpašu antialergēnu materiālu pulksteņi. Ideālā gadījumā vajadzētu būt vismaz diviem pulksteņiem – klasiskam un sportiskam.

Zelta laikrādi šobrīd ir pieļaujams nēsāt ne tikai pie smokinga vai uzvalka, bet arī pie “vintage” stila apģērba. Piemēram, BMW aksesuāru veikala klienti ir iecienījuši retro stila zelta pulksteni, kas labi sader ar vienkāršu melnu T-kreklu, melniem šortiem vai biksēm.

Jāizvēlas dzīvesveidam vispiemērotākā soma
Iespējams, daļai vīriešu ir vienalga, kur salikt ikdienā nepieciešamās mantas, tomēr soma ir izcili svarīga garderobes sastāvdaļa. Vienmēr taču ir kaut kas jādara – pēc darba plānotas sporta nodarbības, brīvdienās – atpūta dabā kopā ar draugiem vai mīļoto. Tieši tādēļ ir jāizvēlas dzīves ritmam vispiemērotākā soma.

Aktīvas dzīves piekritēji ir iecienījuši stilīgas mugursomas vai vidēju izmēru sportiska stila somas, kurās var salikt visu nepieciešamo darbam, sporta zālei un atpūtai, savukārt jauniešu vidū populāras ir t.s. “pastnieku somas”. Pie uzvalka labi piestāvēs portfelis, formālāks būs vienkāršs, tumšos toņos ieturēts portfelis bez dažādām siksnām, bet ceļojumiem – ietilpīgs un praktisks koferis.

Sīknaudai un atslēgām jāglabājas makā
“Vīriešiem nevajadzētu visus sīkumus – biroja un mājas atslēgas, makus, kartes – nēsāt bikšu kabatās. Tas neizskatās glīti, turklāt var sabojāt apģērbu,” saka Salceviča. Ja nepatīk apjomīgi maki, šādus sīkumus var glabāt modernā jostas somā.

Līdzīgi kā somai, arī maka izmēru lielā mērā ietekmē dzīves veids. Ja bieži ceļojat, tad, noderēs apjomīgs maks, kurā var ērti ielikt pasi un pildspalvu. Vai arī tieši otrādi – atsevišķs, plāns maciņš monētām un banknotēm. Tas mazinās galvassāpes tajās nelāgajās reizēs, ja maku nozog – zaudēsiet vien nedaudz naudas, ne visu iedzīvi, ieskaitot maksājumu kartes.

Piemirstās stila odziņas – kabatlakatiņš žaketes kabatā un kravate
XX gadsimta sākumā neviens vīrietis nebūtu atstājis māju bez kabatlakatiņa žaketes krūšu kabatiņā. Šodien vīrieši to visbiežāk izmanto saulesbriļļu vai vizītkaršu glabāšanai. Taču krūšu kabatiņā ievietots, glīti salocīts kabatlakatiņš noteikti pievērsīs apkārtējo uzmanību. Labi izskatīsies gan vienkrāsaini, gan rakstaini kabatlakatiņi, vien jāatceras, ka to tonim ir jāsaskan ar kaklasaites toni. Universāls aksesuārs ir balts kabatlakatiņš.

Tāpat vēl nesen piemirstā zīda kravate, kura tradicionāli saista ar konservatīvu britu aristokrātu stilu, pēdējos gados ir atzīta par labu un interesantu aksesuāru. Stila eksperti atzīst, ka to var valkāt gan tradicionāli sienot zem krekla, gan neformālāk – sienot zem vestes vai pat T-krekla, kā arī virs krekla.

Saulesbrilles noder vienmēr
Aizkavējusies Latvijas vasara it kā ļauj nedomāt par saulesbrillēm, taču tās ir vienkārši nepieciešamas. It īpaši brīvdienās vai braucot pie stūres. Saulesbrilles saderēs ar teju jebkura stila drēbēm, it īpaši ja tās ir tumšā vai melnā tonī. Vien jāatceras, ka sportiskas brilles nevajadzētu valkāt pie uzvalka. Taču tām jābūt kvalitatīvām, jo lētās brilles var nepildīt savas funkcijas. Vien jāmēģina neaizmirst brilles mājās – galu galā, ja kās aksesuārs reiz ir nopirkts, tad tas ir jāvalkā iespējami bieži.

Runājot par aksesuāriem, eksperti iesaka vispirms padomāt par to, kas jums patiešām ir nepieciešams, tad ieguldiet naudu praktiskās, elegantās un labās lietās - tās kalpos ne vien ilgāk, bet arī izskatīsies labāk!