Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Zelts, sudrabs, dzintars un pērles- īpašā kosmētikas līdzekļu vērtība

Redakcija
Redakcija

Ir kosmētiskie līdzekļi, kas ne tikai acīmredzami pārveido ādu, matus un frizūru, bet arī rada ap sevi savdabīgu maģisku auru. Pērles, zelts un sudrabs jau sen vairs nav tikai juvelieru izejmateriāls – tie atrodami arī kosmētisko līdzekļu sastāvā.

Pērles

Hainaņ salā, Ķīnas dienvidos, Šaņja pilsētā atrodas pērļu zinātniski pētnieciskais institūts. Tā vadošie speciālisti pēta pērļu īpašības, kā arī uz pērļu bāzes izgatavo ārstnieciskos preparātus un kosmētiskos līdzekļus. Tradicionālajā Ķīnas medicīnā pērles jau tūkstošiem gadu izmanto novecošanās procesu kavēšanai un dzīves paildzināšanai. Mūsdienu Ķīnas un pasaules kosmetoloģijā plaši izmanto pērļu spējas atjaunināt ādu un paaugstināt tās elastību. Pērļu ekstrakts – tas vispirms ir kalcija avots, kuram piemīt augsta bioloģiska aktivitāte.

Pateicoties pēļu īpašajam sastāvam, āda asimilē vairāk nekā 60% kalcija. Kalcijs veicina toksīnu izvadīšanu no organisma, uzlabo šūnu vielmaiņu, bloķē brīvo radikāļu iedarbību, tādejādi radot spēcīgu atjaunojošu darbību. Ķīnas imperatora galminieku neparasti jaunās un skaistās ādas noslēpums bija speciāls pūderis, kuru izgatavoja no jūras pērlēm.

Pērļu pulveris regulē ādas ūdens balansu, atjauno minerālu balansu, izlīdzina sejas krāsu, paaugstina ādas aizsargfunkcijas, aktivizē šūnu reģenerāciju. Tas satur mikroelementus un aminoskābes – galveno jaunu šūnu veidošanās materiālu, glikozi, kas nostiprina sejas muskuļus, proteīnus, kā arī vitamīnus B un D. Starp citu, pērles ir labs balinošais komponents.

Dzintars

Dzintars ir veicis ļoti garu ceļu, kamēr no aizvēsturiska koka stumbra nonācis līdz tualetes galdiņam.

Jau Plīnija Vecākā un Avicennas traktātos dzintars minēts kā zāles pret daudzām slimībām, un mūsdienās tas ir zinātnieku apstiprināts.

Evolūcijas procesā dzīva daba dzīvībai svarīgu procesu norisei izmēģinājusi visdažādākos vienkāršos un sarežģītos savienojumus. Visi dzīvie organismi kopš neatminamiem laikiem dzintarskābi izmantojuši ka vienu no dzīvības funkciju pamatkomponentiem. Vēl pirms 50 miljoniem(!) gadu tā piedalījās visu dzīvo sistēmu vielmaiņā. Ikviens organisms, tostarp cilvēka, izstrādā dzintarskābi un nelabvēlīgos apstākļos pastiprina tās ražošanu un tādā veidā pretojās vides kaitīgajai iedarbībai.

Kosmetoloģijas speciālisti kosmētiku ar dzintara atvasinājumiem pilnīgi pamatoti uzskata par „gudru” kosmētiku – arī kosmetoloģijā (tāpat kā kosmētiskajos līdzekļos ar ārstniecisku iedarbību) dzintars visefektīvāk darbojas tieši problemātiskajās vietās.

Dzintarskābe ne tikai regulē procesus, bet arī restaurē iepriekš zaudētās funkcijas, atjauno dzīvības procesus vārgās un atmirstošās šūnās. Veselām šūnām tas nav vajadzīgs, bet skābe nekļūdīgi atrod slimo šūnu, iekļūst tajā un uztur to.

Dzintarskābes absolūtā drošība, spēja radīt efektu pat ļoti mazās devās un pastiprināt citu preparātu darbību (spēcīgs sinerģisks efekts) padara to par vērtīgu kosmētikas sastāvdaļu.

Otrs dabiskais dzintara preparāts ir dzintara eļļa – antiseptiķis ar imunitāti stimulējošu darbību, pretvīrusu un brūces dziedinošām īpašībām. Dzintara eļļa pieder pie ēteriskajām eļļām, tātad ir ātrdarbīga. Tā aktīvi atjaunina un reģenerē ādas šūnas.

Labaratorisko pētījumu rezultātā pierādīts, ka dzintarā nav smago metālu sāļu.

Tikpat svarīga loma ir sēram, kas ir dzintara sastāvā. Sērs ir daudzu aminoskābju – metionīna, cisteīna, taurīna un glitationa, ka arī hemoglobīna sastāvdaļa. Turklāt bez sēra, pat mazās devās, nav iespējama kolagēna sintēze.

Kā jebkuru minerālu, kosmētiskajiem līdzekļiem to pievieno smalka pulvera veidā. Kosmētika uz dzintara bāzes spēj dziļi attīrīt ādu, bagātināt šūnas ar skābekli, izvadīt toksīnus, izlīdzināt sīkās krunciņas, kavēt ādas novecošanās procesu, normalizēt šūnu enerģētiskos procesus, likvidēt tūsku, pigmenta plankumus un asinsvadu tīklojumu, nostiprināt kapilārus, atsvaidzināt sejas krāsu, cīnīties ar iekaisuma procesiem, neitralizēt mikrobus un vīrusus, novērst piņņu, herpes sekas. Tāpat tā noņem stresu un labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu.

Sudrabs

Šis mikroelements nepieciešams normālai iekšējās sekrēcijas dziedzeru, smadzeņu, aknu un kaulaudu darbībai. Sudrabs stimulē imūnsistēmu, bet koncentrācijā ,05-0,1 mg/l atjaunojoši iedarbojas uz asinīm un labvēlīgi ietekmē organisma fizioloģiskos procesus.

Sudrabs – visspēcīgākais antibiotiķis no visiem zināmajiem. Līdz pat šim laikam neviens mikroorganisms nav izstrādājis rezistenci pret to. Sudrabs iznīcina vairāk kā 650 baktēriju un vīrusu veidus. Sudraba baktericīdās īpašības zināmas jau no tiem laikiem, kad sudraba traukos glabāja dzeramo ūdeni. Senajā Ēģiptē ar sudraba plāksnēm pārklāja brūces, lai tās ātrāk sadzītu.

Dažas kosmētikas firmas ražo produkciju, kuras sastāvā ir koloīdais sudrabs. Tas ir ļoti sīku sudraba daļiņu koloīds šķīdums demineralizētā ūdenī.

XIX-XX gs. mijā koloīdo sudrabu izrakstīja tāpat kā tagad ārstnieciskos preparātus – intravenozām un intramuskulārām injekcijām, kakla skalošanai, urīnceļu skalošanai u.c. Krēmu un ziežu sastāvā nebija koloīdā sudraba, tāpēc, ka tas oksidējas. Tātad – koloīda sudraba lietošana kosmētiskajos līdzekļos nav efektīva.

Taču zinātniski tehniskais progress cilvēcei dāvāja komponentus ar daudzsološu priedēkli „nano”. To skaitā ir arī nanosudrabs. Tipiskas sudraba nanodaļiņas izmērs ir 25 nanometri (salīdzināšanai – sarkanos asinsķermenīšus mēra tūkstošos nanometru). Turklāt tām ir ļoti liels virsmas laukums, kas palielina sudraba kontakta laukumu ar baktērijām un vīrusiem. Tāpēc sudraba nanodaļiņu izmantošana ļauj simtiem reižu samazināt tā koncentrāciju, vienlaicīgi palielinot baktericīdo darbību.

Kosmētiskie produkti, kuru sastāva ir sudrabs, ir unikāli tāpēc, ka nomāc to baktēriju augšanu un attīstību, kas ierosina infekcijas. Īpaši aktuāli tas ir problemātiskai ādai, kas cieš no iekaisumiem, pūtītēm un pinnēm. Sudraba molekulas, kurām ir antiseptiskas īpašības, nonākušas dziļi audos, atjauno tauku dziedzeru darbību un asins mikrocirkulāciju, novērš poru aizsprostošanos un nomāc bakteriālās floras darbību. Turklāt sudrabs var efektīvi pasargāt ādu no saules apdegumiem un novērst iekaisumu.

Zelts

Jau Senajā Ķīnā šo vērtīgo ingredientu lietoja kosmētisko līdzekļu sastāvā. Tiesa, mūsdienu „zelta” kompozīcijas nebalstās uz senajām receptēm, bet gan uz zinātniskās izpētes rezultātiem.

Kosmetoloģijā ir vairāki „zelta” termini – nano zelts, fito zelts, bio zelts. Noskaidrots, ka ar zelta nanodaļiņu palīdzību var diagnosticēt onkoloģiskās slimības. Tāpat tas efektīvs un ekoloģiski nevainojams katalizators kosmētikas ražošanā, kas spēj aizvietot līdz šim izmantotos smagos metālus. Fito zeltu iegūst, ievadot zelta molekulas augu ekstraktos.

Bio zelts – tas ir bioloģiski aktīvs koloīds zelts, kura daļiņas ir mazākas par mikronu. Koloīdo zeltu iegūst ar augstas tehnoloģijas elektrolīdo metodi vai elektrolīzi, laižot attīrītu ūdeni pāri tīram zeltam, kas atrodas zem augstas frekvences un sprieguma strāvas. Zelta joni no tīra metāla virsmas pāriet ūdenī, kuru pēc tam apstrādā ar ozonu un izlaiž caur spēcīgu magnētisko lauku. Rezultāts ir tīrs zelts tīrā ūdenī. Pētījumi rāda, ka zeltam piemīt ne tikai baktericīda darbība, bet tas veicina skābekļa molekulu iekļūšanu ādā, kas ietekme šūnu funkcijas, paceļot tās daudz augstāka enerģētiskā līmenī. Tādejādi āda kļūst jaunāka.

Zelts pastiprina limfas un asins cirkulāciju un atvieglo toksīnu un sārņu izvadīšanu, attīra ādu. Tas viss atjauno normālas ādas audu funkcijas, īpaši tās, kas atbild par šūnu atjaunošanas procesu.

Materiāls ievietots sadarbībā ar skaistumkopšanas industrijas portālu Intensa.Pro