Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Kas ir ādas tonuss un kā to atgūt

Redakcija
Redakcija

Nepieciešamība sevi uzturēt laba tonusā ir arī mūsdienu aktīvā dzīves ritma diktēta prasība. Bet vai arī mūsu ādai tas ir pa spēkam?

Kas ir ādas tonuss?

Āda sagādā prieku tad, kad, raugoties spogulī redzat to esam elastīgu un koptu. Jēdziens „ādas tonuss” ietver sevī:
Mitrināšanu un hidrāciju (ūdens molekulu piesaistīšanu);
Turgoru (iekšējs osmātisks spiediens dzīvajā šūnā, kas regulē ādas ūdens balansu);
Elastību un spēju nodrošināt ar skābekli.
Ādas tonuss ir atkarīgs arī no hormonālās veselības. Hormonālais disbalanss atspoguļojas ādas stāvoklī, tāpat kā ar vecumu saistītais hormonu līmeņa samazinājums.

Mitrināšanas loma ādas kopšanā

Ir nenoliedzams fakts, ka ūdens palīdz ādai saglabāt veselīgu un svaigu izskatu. Īsumā process notiek sekojoši – mēs dzeram ūdeni, ūdens no barības trakta nonāk asinīs, no asinīm šūnās un starpšūnu telpā. Varētu šķist, ka pietiek regulāri dzert ūdeni un āda saglabās tonusu, būs jauna un skaista. Tomēr tā gluži nav. Ūdens satura apjoms epidermā ir atkarīgs ne tikai no ūdens daudzuma, kas nāk no dermas, bet arī no epidermas spējas to saglabāt, osmātiskā spiediena šūnās un pareizas nieru darbības. Taču, par laimi sausums jeb ādas dehidrācija ir atgriezenisks stāvoklis.

Līdz ar gadiem epiderma ūdeni saglabā arvien sliktāk, ādas tonuss samazinās, tādēļ tai ir nepieciešama palīdzība no ārpuses. Daudzi domā, ka taukaina āda nezaudē mitrumu, taču tas ir maldīgs uzskats. Dehirdrācija ir raksturīga visiem ādas tipiem, un, lai arī sausa āda šim procesam ir vairāk pakļauta bojātā hidrolipīdā apvalka dēļ, arī taukaina āda var atūdeņoties šī paša iemesla dēļ. To ietekmē agresīvi ādas kopšanas līdzekļi – losjoni ar spirtu, ekstremāli klimatiskie apstākļi, atsevišķu medikamentu ilgstoša lietošana un daudzi citi faktori.

Bieži ir dzirdēts ieteikums dienā izdzert aptuveni 2 litrus ūdeni un seju notīrīt ar ārstniecisko tēju vai minerālūdeni, kas sasaldēti ledus gabaliņos, ar mērķi to mitrināt un tonizēt. Taču patiesībā ir arī šāda viedokļa oponenti.
Patiešām – sejas notīrīšana ar ledus gabaliņu rada tonizējošu efektu, taču tā rada arī spēcīgu asinsvadu saraušanos un paplašināšanos, kas mazina pielāgošanās spējas. Sejas asinsvadu treniņiem jābūt saudzējošiem un ļoti regulāriem, jo pretējā gadījumā veselīga sārtuma vietā mēs varam iegūt kuperozus kapilārus deguna un vaigu apvidū. Tāpēc, ja jums nav ieteicama pirts un sauna, jūs sarkstat no glāzes sarkanvīna un pēc viegla skrējiena, atturieties no sejas tīrīšanas ar ledus gabaliņiem.

Nepietiekamas mitrināšanas problēmas risināšanas veidus vajadzētu apspriest ar kosmetologu, kurš noteiks ādas dehidrācijas iemeslu un novērsīs sekas.

Kā noteikt ādas turgora līmeni?

Turgors – spēja atjaunoties pēc deformācijas – ir atkarīgs no dermas stāvokļa, precīzāk – no fibroblastu aktivitātes. Lai noteiktu turgora līmeni, ir jāsavelk āda uz rokas delnas un jāatlaiž – ja āda izlīdzinās uzreiz, tad viss ir kārtībā. Ja āda izlīdzinās ne ātrāk ka 5 sekunžu laikā, tas nozīmē, ka ir pamats bažām un ādas turgors ir pazemināts.
Sievietes ādas turgora līmenis ir atkarīgs no estrogēna līmeņa, kas stimulē kolagēna un elastīna izstrādi. Kolagēna un elastīna šķiedras darbojas pēc gumijas principa, piešķirot ādai tās sākotnējo izskatu un formu pēc deformācijas.

Kā uzlabot ādas turgoru?

Ādas turgora uzlabošanā var palīdzēt dažādas procedūras, piemēram, mezoterapija, ozona terapija un elektroterapija. Mūsdienu kosmetoloģija piedāvā kompleksus risinājumus, un šo procedūru laikā iespējams atrisināt arī citas ar ādu saistītas problēmas – novērst hiperpigmentāciju, mīmisko hiperaktivitāti, asinsvadu problēmas u.c., jo nepietiekama kolagēna sintēze nebūt nav vienīgā vīstošas ādas problēma.

Ķermeņa kopšanā ir jāizmanto mehāniskas procedūras – vieglu pīlingu, masāžu 1-2 reizes nedēļā, kontrastdušu, kas uzlabo ādas mikrocirkulāciju un nostiprina asinsvadu sieniņas, kā arī ietīšanās procedūras. Visilgāk ādas slābanums saglabājas vēdera apvidū un vērtīgi ir fiziskie vingrinājumi vēdera muskuļu nostiprināšanai. Ādas turgora paaugstināšanai ieteicamas ir vannas ar aromātiskajām eļļām.

Ādas tonuss ir komplekss jēdziens, kas raksturo ādas stāvokļa kvalitāti. Sistemātiski kopjot ādu, ir iespējams uzlabot tās mitruma pakāpi, turgoru un elastību.

Materiāls ievietots sadarbībā ar skaistumkopšanas industrijas portālu Intensa.Pro