Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Uzmanieties! Veselībai kaitīgākās vielas kosmētikas sastāvā

Redakcija
Redakcija

Katru dienu mūsu dzīvē ienāk arvien jauni kosmētikas līdzekļi, kas sola, ja ne brīnumus, tad vismaz kaut ko tuvu tam. Diemžēl ne viss no solītā ir patiesībā. Daļa reklāmu ir tikai skaisti saukļi, zem kuriem rūpīgi tiek slēpta patiesība. Lai mēs nekļūtu par šīs maldināšanas upuriem, ir vērts zināt dažas kosmētikas vielas, kuras mūsu ādai un veselībai ne tikai nepalīdz, bet pat kaitē. Iepazīsimies ar šīm vielām

PARABĒNU konservanti ir sastopami šampūnos, ādas kosmētikā, sejas maskās, matu kopšanas līdzekļos, nagu krēmos un ilgviļņu sastāvos. Ilgu laiku tie tika uzskatīti par maigiem konservantiem, līdz tos atrada krūts vēža šūnās.

FORMALDEHĪDS ir lēts un efektīvs konservants, ko plaši izmanto kosmētikas līdzekļos. Ir noskaidrots, ka 4-8% cilvēku tas izraisa alerģiskas reakcijas, jo ir ārkārtīgi spēcīgs kancerogēns un elpceļu kairinātājs. Jāuzmanās, ja uz produkta iepakojuma norādīt: imadazolidinyl urea, diazolidinyl urea.

ABSORBĒŠANOS veicinošas vielas ir daudzos kosmētiskajos līdzekļos, lai paātrinātu to ātrāki nokļūšanu ādā. Šie savienojumi parasti ir ādu mīkstinošo vielu sastāvā un arī var izraisīt alerģiju. Izvēloties kosmētisko līdzekli, jāpievērš uzmanība šādām sastāvdaļām: Dimethylformamide, N-methyl-2-pyrroli-done, Tetrahydrofurfuryl, Alcohol, n-Pentanol, Dimethylacetamide, n-Hexanol, Dimethylsulfoxide, Propylene glycol, 2-Pyrrolidone, n-Butanol, Thymol.

MINERĀLEĻĻAS un SILOKONA šķidrums. ikviens kosmētikas līdzeklis sastāv no bāzes (ūdens, eļļa, emulgatori), aktīvajām vielām (ekstrakti, aminoskābes, mitrinošās vielas) un palīgvielām (konservanti, krāsvielas, smaržvielas). Ražotāji ir iecienījuši silikonus un no naftas gatavotās minerāleļļas, jo tās ir daudz lētākas. Šie produkti pārklāj cilvēka ādu kā plastmasas plēve, nomāc tās spēju elpot, absorbēt mitrumu un uzņemt barības vielas. Minerāleļļa palēnina šūnu normālu veidošanos, un āda sāk pāragri novecot.

PUTOJOŠAS VIELAS ir dušas želeju, sejas tīrītāju, matu šampūnu galvenā sastāvdaļa. Vispopulārākās izmantotās vielas ir Sodium Lauryl Sulfate, Diethanolamine, Triethanolamine, Cocamidopropyl Betaine. Japānā veiktajos pētījumos atklājies, ka šīs vielas var iekļūt asinsrites sistēmā un bojāt imūnsistēmu. Mijiedarbībā ar citām ķīmiskām sastāvdaļām tās var pārveidoties par kancerogēnām vielām. Putojošās vielas tiek izmantotas gan automašīnu šampūnos, garāžu grīdu tīrītājos un motoru mazgāšanas līdzekļos, kā arī šampūnos, ar kuriem mēs mazgājam savus un arī bērnu matus.

KOLAGĒNS proteīns, no kā sastāv mūsu āda. Daži ražotāji uzskata, ka no liellopu ādām vai putnu kājām iegūtais kolagēns var uzlabot ādas struktūru. Šis produkts ādas virspusē izveido plēvīti un traucē mitruma iztvaikošanai. Liekais ūdens uzkrājas, un rodas pietūkums, ko bieži vien uzskata par grumbu izlīdzināšanas efektu.

ELASTĪNS, tāpat kā kolagēns, tiek iegūts no liellopiem. Elastīna molekulas ir pārāk lielas, lai iekļūtu cilvēku ādā, arī tās izveido plēvīti, kas neļauj ādai elpot.