Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Skaista jaunībā un skaista brieduma gados...

Redakcija
Redakcija

Lai cik ļoti mums, sievietēm, gribētos mūžīgi izskatīties jaunām, tomēr dabas likumi nav cilvēkam maināmi… Tomēr mūsdienu kosmetoloģija ir ļoti attīstīta, un pateicoties tai mums ir iespēja savus gadus nedaudz apmānīt. Līdz ar gadiem noveco arī sievietes āda, taču, lai tā pēc iespējas ilgāk saglabātu labu izskatu, par to pareizi jārūpējas jau laikus. Intensa.Pro sarunā ar “Kosmētiķes Edītes skaistumkopšanas privātprakses” īpašnieci Edīti Popi- Šaicāni skaidroja, kā pareizi kopt seju dažādos vecuma periodos, kādas ir katrai vecuma grupai raksturīgās problēmas un to risinājumi.



Pareizas ādas kopšanas pamatprincipi

Sausai ādai jāizmanto taukainas tekstūras pieniņš, bet normālas un taukainas ādas īpašniecēm vajadzētu lietot mazgāšanas putas un gēlus. Tikai šie līdzekļi spēj šķīdināt pūderkrēmu, tādējādi attīrot sejas ādu nav ieteicams izmantot ziepes, jo tās parasti rada savilktas ādas sajūtu.

Jāizvairās no abrazīvu skrubju intensīvas lietošanas (īpaši, ja nav zināms, kāds ir jūsu ādas tips). Maldīgs ir uzskats, ka pinnes iespējams “norīvēt”, piemēram, ar kafijas biezumiem. Plašā klāstā veikalos ir pieejami dažādi ādas lobīšanos veicinoši līdzekļi un pīlingi, bet pirms to lietošanas labāk konsultēties ar speciālistu, kurš jums sniegs noderīgus padomus par to izmantošanu.

Akne gadījumā jāizvēlas krēms, kas neveicina poru aizsprostošanos, ar sebuma regulējošām, pretiekaisuma un antibakteriālām īpašībām. Problemātiskas ādas gadījumā sejas kopšanai piemērotāki būs aptiekās nopērkamie līdzekļi, kas ir gana daudzveidīgi gan sastāva, gan cenu ziņā.

Cīnīties ar akne saviem spēkiem neiesaka neviens speciālists, jo, iespējams, ka neglītajām pumpām uz sejas ir kāds nopietns medicīnisks cēlonis, taču var sākt ar kosmetologa apmeklējumu. Ja ādas problēmas būs nopietnas, kosmetologa pienākums ir nosūtīt klientu pie dermatologa, kas izvērtēs ādas stāvokli un noteiks ārstēšanas kursu, taču, ja pozitīva rezultāta iegūšana būs kosmetologa kompetencē, tad tiks piedāvāti dažādi problēmas risinājuma varianti – mehāniskā vai ultraskaņas tīrīšana, augļskābju pīlings u.c.

Ja jūtat, ka pēc sejas mazgāšanas ir velkoša sajūtu īpaši vaigu rajonā, tas norāda, ka jums visticamāk ir sausa sejas āda. Šajā gadījumā vajadzētu izvēlēties barojošu krēmu, kurš gan mitrina, gan baro ādu ar nepieciešamajiem A, B un E vitamīniem.

Ja āda ir plāna un jūtīga, asinsvadi atrodas tuvu ādas virsmai, un rada tūlītēju ādas sarkšanu pie fiziskas slodzes vai emocionālas spriedzes, jāvēršas pie speciālista, kas ieteiks lietot īpašus asinsvadus stiprinošus krēmus (tos jāsāk lietot jau laicīgi!). Cilvēkiem ar šādu ādu jāizvairās no karsēšanās pirtī un sarkanvīna lietošanas. Kosmetologs piemeklēs atbilstošus līdzekļus, ko ar ultraskaņas procedūras palīdzību ievadīs sejas ādā, tādējādi stiprinot asinsvadus. Šāda procedūra padarīs sejas ādu gaišāku, veselīgāku.

20 gadi

Galvenās sejas ādas problēmas 20 gadu vecumā:

- Akne;
- Taukaina āda;
- Sausa āda;
- Mēdz parādīties asinsvadu tīklojums.

Šis ir īstais laiks, lai sāktu palīdzēt savai ādai funkcionēt, to pareizi kopjot - attīrot un lietojot pareizus, ādas tipam atbilstošus mitrinošus krēmus, kurus palīdzēs jums izvēlēties kosmetologs. Galvenais ir ādas attīrīšana, sejas ādas tipam atbilstoša krēma lietošana, mitrināšana un konkrētu problēmu risināšana, ja tādas, protams, ir.

30 gadi

Pēc 30 gadu vecuma ādai ar mitrināšanu vien parasti vairs nepietiek – tā jāsāk kopt intensīvāk, lietot kosmētiku, kas atjauno ādas tvirtumu un izlīdzina grumbiņas. Īpaša uzmanība jāsāk pievērst ādai ap acīm, kā arī nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst par kaklu un dekoltē zonu. Par iedarbīgākajiem mitrinošiem krēmiem uzskatāmi tie, kuru sastāvā ir hialuronskābe.

Ja vēlaties, lai jūsu sejas āda izskatās starojoša un svaiga, paralēli ādas kopšanai ir jāsāk aktīvi piedomāt pie ārējiem faktoriem, miegam ir jābūt vismaz 8 stundas, jāpievērš lielāka vērība uzturā lietojamiem produktiem, jāpatērē vismaz 2 litri ūdens dienā, kā arī jāvelta laiks fiziskām aktivitātēm, vēlams svaigā gaisā, sauļojoties jālieto kosmētika ar SPF filtriem.

Svarīga loma ādas kopšanā pēc 30 gadu vecuma, ir ādas attīrīšanai no atmirušajām šūnām. Eksfoliācija ir nepieciešama, lai āda labāk absorbētu krēmos, serumos un maskās esošās barības vielas. Taukainai ādai eksfoliācija jāveic reizi nedēļā, bet sausai - pāris reizes mēnesī. Kad āda ir attīrīta to vajadzētu palutināt ar kādu mitrinošu vai barojošu masku.

Šajā vecumā ieteicams biežāk apmeklēt kosmetologu, ideālā variantā - reizi mēnesī. Procedūras laikā speciālists attīrīs sejas ādu, noņemtu atmirušo raga kārtiņu, intensīvi samitrinās un pabaros ādu ar ultraskaņas palīdzību, kā arī veiks sejas un dekoltē masāžu. Pateicoties ultraskaņai, kosmētiskā līdzekļa komponenti nokļūst dziļāk ādas slāņos un iedarbojās labāk!

Divas reizes gadā ieteicams masāžu kurss (5-7 reizes), kura laikā uzlabojas asins cirkulācija asinsvados, tiek atslābināti saspringtie mīmikas muskuļi, paātrinās vielmaiņa, paaugstinās ādas tonuss, kā rezultātā pakāpeniski izlīdzinās smalkās mīmikas krunciņas.

40!

Diemžēl laiks nestāv uz vietas, gadi neizbēgami sāk ietekmēt mūsu izskatu… Ir pienācis laiks, kad ir jāsāk ļoti rūpīgi strādāt pie savas sejas ādas. Ar gadiem organismā palēninās vielmaiņa, kā rezultātā āda pakāpeniski zaudē mitrumu un kļūst mazāk elastīga. Novecošanās process ir dabisks, bet izpildot virkni ieteikumu to ir iespējams aizkavēt.

Tāpat kā 20 un 30 gadu vecumā ādas kopšanas pamatā ir ādas attīrīšana un mitrināšana. Īpašu uzmanību jāpievērš arī kaklam, dekoltē zonai un roku ādai. Joprojām un ar 2 reizes lielāku sparu jāseko veselīga dzīvesveida principiem, uzturā izvēloties mazāk treknus un asus ēdienus, tos aizstājot ar zivīm, augļiem, dārzeņiem, valriekstiem, piena produktiem, kā arī uzņemtais ūdens daudzums nedrīkst būt mazāks par 2 litriem.

Pēc ādas attīrīšanas uz nakti jāuzklāj barojošs nakts krēms gan uz sejas, gan dekoltē zonas, jo miegā, aptuveni starp vieniem un četriem no rīta, ādas šūnas atjaunojas visstraujāk. Galvenā atšķirība starp nakts krēmu un dienas krēmu ir tā, ka nakts krēmu sastāvā ir vairāk vitamīnu un anti-age komponentu. Nakts krēms parasti ir biezāks un ar aktīvāku iedarbību nekā dienas krēms, jo paralēli netiek lietota dekoratīvā kosmētika. Nakts krēmu sastāvā ir liposomas, fitoestrogēni, biostimulatori, A vitamīns, kas aktīvi palīdz aizkavēt novecošanās procesus. Izvēloties acu krēmu jāpievērš uzmanība, lai tā sastāvā ir anti-age aktīvās vielas, kuras palēnina krunciņu veidošanos un neitralizē esošās.

Ļoti noderīgi šajā vecumā ir lietot sejas un dekoltē maskas, kuras, protams, var arī pagatavot mājas apstākļos, taču pirms tam vajadzētu konsultēties ar kosmetologu, jo, piemēram, kuperozai ādai (asinsvadi tuvu ādai) noteikti nevajadzētu uzklāt maskas, kuru sastāva ir medus.

Tuvojoties 50 gadu vecuma slieksnim, rūpes par sejas ādu būtiski neatšķiras no 10 gadus jaunāko sieviešu skaistumkopšanas rituāliem.

Nobeigumā Edīte nedaudz pārfrāzē leģendāro Koko Šaneles teicienu par skaistu izskatu brieduma gados: “Jūsu seja 20 gadu vecumā ir dāvāta Jums no dabas, kāda tā būs 50 gadu vecumā, atkarīgs no ieguldītā darba 30 gados”. Edīte uzskata, ka šajos vārdos iekļauts viss, kas jāzina sievietei par sejas ādas jaunības ilgāku saglabāšanu.

Raksts ievietots sadarbībā ar pirmo skaistumkopšanas industrijas servisa portālu Latvijā Intensa.Pro