Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Izmazgā matus ar ... sauso šampūnu

Redakcija
Redakcija

Neieplānotas biznesa pusdienas vai randiņš? Jauki! Taču, ko darīt, ja steigā skrienot uz darbu, mati palikuši nemazgāti? Atcelt tikšanās vai netīros matus sapīt bizē vai saspraust copē? Šādiem gadījumiem ir lieliska alternatīva – sausie šampūni!
Sausais šampūns ir kā „glābējs” neparedzētiem gadījumiem, kad jāizskatās labi, bet nav iespējas izmazgāt matus. Nenoliedzami, tas šķiet jocīgi – ar sausu līdzekli „izmazgāt matus”. Kā tas ir iespējams?

Kas ir sausais šampūns?

Sausie šampūni satur pūderveida vielu, kas absorbē eļļas no matiem, tāpēc mati izskatās tīri un ir arī jūtama svaiguma sajūta. Visbiežāk sausie šampūni satur absorbējošas vielas, šķīdinātājus, kondicionēšanas līdzekļus un smaržvielas. Sausā šampūna uzdevums nav aizvietot parasto šampūnu, bet gan piedāvāt iespēju saglabāt tīru matu izskatu starp mazgāšanas reizēm.
Kā tas darbojas?

Ar sausā šampūna sastāvdaļu palīdzību tiek „uzsūkti” tauki un netīrumi no skalpa. Mati taukojas pie saknēm, tāpēc sausais šampūns ir jālieto šajā zonā. Pareizi sauso šampūnu lietojot, mati izskatīsies tīri un svaigi.
Sausā šampūna lietošanai ir gan plusi, gan mīnusi, bet jāatceras, ka rezultāts ir atkarīgs no paša produkta un matu struktūras, stāvokļa, šajā gadījumā arī krāsas.

Galvenie sausā šampūna plusi:

- tie nenomazgā matu krāsu, salīdzinot ar tradicionālajiem šampūniem;
- var lietot pēc keratīna matu taisnošanas;
- padara matus pakļāvīgākus frizūru ieveidošanai;
- nepieciešams mazāks laika periods, lai matus padarītu tīrus, salīdzinot ar klasisko matu mazgāšanu un žāvēšanu;
- atsvaidzina un mazina matu smakas, ja tie ir sasūkušies ar dūmu, sviedru vai citām smakām.

Sausā šampūna mīnusi:

- mati var izskatīties tīri, bet sajūta var būt pavisam citādāka;
- bieži vien sausie šampūni ir ar ļoti spēcīgu aromātu, kas dienas laikā lēni izgaro;
- mati zaudē dabisko spīdumu, tāpēc var izskatīties ļoti sausi;
- tumšmatēm mati var izskatīties putekļaini.

Sīkāk par sausajiem šampūniem un savu pieredzi stāsta salona “Prior” friziere/modelētāja un topošā triholoģe Anita Graudiņa.

Kam sausais šampūns ir paredzēts?

Lai mati būtu jāmazgā retāk. Ir cilvēki, kuriem ļoti ātri taukojas mati, tad nu viņi ar šo šampūnu var pagarināt nemazgāšanas laiku. Ļoti noderīgs šāda veida šampūns ir cilvēkiem, kam, piemēram, jābrauc prom uz trīs vai četrām dienā un nav normālu apstākļu matu mazgāšanai.

Kad sausie šampūni parādījās tirgū, tie bija paredzēti tikai gaišmatēm, bet tagad jau ir arī tumšmatēm izmantojamie. Pats šampūns ir kā pulveris, un uz blondiem matiem tos putekļus nevar redzēt.

Attīrošais pulveris ir matēts, līdz ar to šis šampūns attīra matus no taukiem un padara tos sausākus, taukainais spīdums pazūd.

Es uzskatu, ka tas ir SOS variants, kad kaut kur jāsteidzas un nav laika mazgāt matus.

Cik ilgi tas iedarbojas?

Pati no savas pieredzes varu teikt, ka pat trīs dienas var lietot un mati izskatīsies tīri. Var teikt, ka blondiem matiem šis šampūns būs vairāk piemērots, bet arī brunetes to var lietot, lai gan iedarbības laiks būs īsāks.

Kā to pareizi jālieto?

Šis šampūns ir kā dezodorants, to lieto, kad mati ir taukaini - iepūš matu saknēs, dalot tos pa celiņiem. Tā kā galvas āda ir tā, kas taukojas, tad ar pirkstu galiem iepūstais šampūns ir jāiemasē ādā, pēc tam matus izpurina un izķemmē.

Ja šampūnu smidzina pārāk tuvu galvai, no flakona nāks laukā tāds kā pulveris, kā milti. Protams, tas ir atkarīgs no ražotājfirmas.

Es pati pēc sausā šampūna lietošanas sienu matus astē vai copē.

Vai sausais šampūns piemērots ikdienas lietošanai?

Protams, ka tā sastāvā var būt kairinošas vielas. Ja sauso šampūnu ilgstoši lietot, tad galvas āda var palikt sausa, jo tas nav paredzēts ikdienas lietošanai. Vairākas dienas pēc kārtas lietojot šo šampūnu, galvas āda neelpo un netiek attīrīta, ja cilvēks ir jutīgāks, tad var rasties blaugznas. Uzskatu, ka tas nav ikdienas lietošanai paredzēts līdzeklis.

Cik tas ir iecienīts?

Manas klientes ļoti daudzas lieto, it sevišķi gaišmates. Sievietes, kuras balina šķipsnas ir ļoti lielā sajūsmā, jo sausais šampūns dod matēto efektu un mati izskatās baltāki.

Kam Jūs ieteiktu sauso šampūnu?

Protams, ir cilvēki, kuriem šie šampūni var nepatikt, jo psiholoģiski gribas tīrus un izmazgātus matus. Noteikti ikvienai sievietei mājās vai darbā būtu jābūt šim šampūnam tad, rodas situācijas, kad nav laika matus izmazgāt. Ir sievietes, kurām mati dienas laikā ātri sataukojas, un arī šāda tipa matu īpašnieces var izlīdzēties ar šo līdzekli. Sausie šampūni, tāpat kā daudzi citi kosmētiskie līdzekļi, ir gaumes jautājums, vieniem patīk, citiem – nē.

Ar gaišu matu īpašnieces Relīnas Bajāres palīdzību Intensa.Pro nolēma veikt eksperimentu un izmēģināt sausā šampūna iedarbību.

Pirmajā fotoattēlā redzams, ka Relīnas mati pirms šampūna lietošanas ir taukaini, jo nav mazgāti pāris dienas.
2. Šampūna lietošanas rezultātā pazuda taukainums, mati kļuva kuplāki un ieguva matētu tekstūru.

“Pēc šampūna lietošanas acīmredzami mati izskatās tīrāki. Nebija nepatīkamu sajūtu un vēlmes pēc iespējas ātrāk matus izmazgāt ar ūdeni. Šķita, ka mati palikuši maigāki,”stāsta Relīna.

Uz Relīnas matiem redzami arī šampūna mīnusi, par kuriem stāstīja friziere Anita Graudiņa. “Tā kā man ir nedaudz ataugušas tumšās matu saknes, tad šajā vietā varēja redzēt baltu pulveri. Nepatika arī tas, ka, izbraucot ar roku cauri matiem, varēja nedaudz sajust to pulveri. Likās arī, ka mati tā nedabīgi kustējās.”

Relīna atzina, ka šo šampūnu nākamreiz izmantos tikai tad, ja nebūs nekādas iespējas matus izmazgāt: “Pēc sausā šampūna lietošanas mati izskatījās tīri gandrīz visu dienu, tikai pašā vakarā varēja redzēt, ka mati ir atkal sataukojušies un spīdīgi. Matu mazgāšanu ar ūdeni un īsto šampūnu tāpat nekas nevar aizstāt.”

Raksts ievietots sadarbībā ar pirmo skaistumkopšanas industrijas servisa portālu Latvijā Intensa.Pro