Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Kā izvēlēties pareizo sejas krēmu jūsu ādai?

Redakcija
Redakcija

Sejas krēmam ir vairākas pamatfunkcijas: atjaunot veselīgas ādas barjeru, ārstēt, mitrināt un palīdzēt saglabāt ādu gludu un tvirtu. Katru dienu ieteicams lietot divus sejas kopšanas līdzekļus – dienas un nakts krēmu. Tomēr, lai iegūtu vislabākos rezultātus uz jūsu ādas, ir svarīgi zināt, kuras sastāvdaļas meklēt krēmā un no kurām labāk izvairīties.

Atšķirības starp dienas un nakts sejas krēmu

Katra cilvēka ādai piemīt noteiktas unikālas īpašības, kas jāņem vērā, izvēloties jebkurus skaistumkopšanas vai ārstnieciskos līdzekļus. Sejas ādas kopšanai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība – galu galā tā vienmēr ir pakļauta vēja, saules, mitruma un citu vides faktoru iedarbībai. Lai pienācīgi rūpētos par ādu, sejas krēmi pēc lietošanas laika tiek iedalīti dienas un nakts krēmos. Dienas krēms ir viegls sejas kopšanas līdzeklis, kas ātri iesūcas ādā un ir paredzēts ādas mitrināšanai un pasargāšanai no ārējiem vides faktoriem – gaisa piesārņojuma, aukstuma, karstuma un UV stariem. Nakts krēmam ir nedaudz biezāka tekstūra, tas ir taukaināks un fokusējas uz ādas atjaunošanas procesu, tāpēc tā sastāvā ir vielas, kas veicina dabīgu ādas atjaunošanos. Nakts sejas krēmu nevajadzētu lietot dienas laikā, jo tas neaizsargā ādu no UV stariem, kā arī var radīt taukainuma sajūtu, kad āda spīd visu dienu. Ja lietojat dekoratīvo kosmētiku – dienas laikā lietots nakts krēms var traucēt kosmētikas uzklāšanu un radīt mazāk glaimojošu gala rezultātu. Meklējot savai ādai piemērotāko krēmu, neaizmirstiet pievērst uzmanību krēma sastāvam – tas ir vienīgais veids, kā pasargāt ādu no kaitīgām sastāvdaļām un izvēlēties patiešām drošu un efektīvu sejas kopšanas līdzekli.

Dienas krēms: kurām sastāvdaļām pievērst uzmanību?

Aizsardzība pret sauli. Jebkurā gada laikā, gan saulainā, gan mākoņainā dienā, mūsu āda tiek pakļauta UV staru iedarbībai, tāpēc viena no galvenajām sastāvdaļām, kas jāmeklē dienas sejas krēmā, ir aizsardzība pret sauli. Tas ir efektīvs un vienkāršs veids, kā izvairīties no problēmām, ko rada kaitīgie ultravioletie saules stari, novērst aktīvu ādas novecošanos un tumšo plankumu parādīšanos.
C vitamīns. Pateicoties savām antioksidantu īpašībām, C vitamīns paātrina kolagēna un elastīna ražošanu, kas savukārt palīdz ādai dabiski atjaunoties un atjaunot bojātās šūnas. Turklāt tas darbojas arī kā agresors, kas aizsargā jutīgo sejas ādu no UV staru radītajiem bojājumiem un gaisa piesārņojuma. C vitamīns palīdz saglabāt ādas šūnas veselīgas un dinamiskas jebkurā situācijā.
Hialuronskābe. Ja jums ir sausa vai nobriedusi āda, ieteicams izvēlēties sejas krēmu, kas satur hialuronskābi. Šī sastāvdaļa nobloķē mitrumu ādas iekšienē, palīdz tai saglabāties tvirtai, gludai kā arī samazina jaunu grumbu rašanās risku.
Nakts krēms: kurām sastāvdaļām pievērst uzmanību?
Retinols ir galvenā sastāvdaļa, kas ir svarīga nakts krēmos. Tas ietekmē ādas metabolismu un stimulē kolagēna ražošanu, kas palīdz atjaunot nogurušu ādu un galu galā uzlabot tās stāvokli. Retinols arī palīdz mazināt novecošanās plankumus un poras. Šīs sastāvdaļas ieguvumus augstu novērtē visi kosmētikas profesionāļi.
Alfa-hidroksi skābe (AHA). Šo sastāvdaļu plaši izmanto kosmētikas nozarē. Tas ir efektīvs līdzeklis, kā uzlabot ādas vispārējo izskatu un mazināt novecošanās pazīmes. Alfa-hidroksi skābe intensīvi mitrina ādu, samazina krāsas nevienmērīgumu (pigmentāciju), padara sejas ādu mirdzošāku un veicina ādas atjaunošanos.
Salicilskābe (BHA). Šī sastāvdaļa ir ideāli piemērota ādai ar tendenci uz akni. Salicilskābe, zināma arī kā beta-hidroksi skābe (BHA), viegli iekļūst aizsērējušās porās, attīra tās, regulē eļļas ražošanu un darbojas kā pretiekaisuma līdzeklis.
Glicerīns – mitrinošs līdzeklis, kas palīdz ādas šūnām piesaistīt un noturēt mitrumu, padarot to par vienu no labākajām sastāvdaļām sausai ādai. Turklāt glicerīnam piemīt antibakteriāla iedarbība, kas paātrina brūču sadzīšanu, tāpēc tas ir lieliski piemērots cilvēkiem ar ieplaisājošu ādu vai akni.
Alvejai piemīt spēcīgas antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības, tā satur C un E vitamīnus, kas baro ādu un samazina ādas novecošanos. Ja jums ir dehidrēta āda, alveja atvieglo skābekļa uzsūkšanos, sniedz mitrināšanu, stiprina ādas audus un palīdz atjaunot tās dabisko skaistumu.

Izvairieties no kaitīgajām sastāvdaļām

Ādas kopšanas līdzekļu sastāvdaļu saraksts bieži vien ir garš un mulsinošs. Dažas no vielām ir nepieciešamas un labvēlīgas ādai, savukārt citas var būt kaitīgas, un no tām vajadzētu izvairīties. Lai gan arvien vairāk uzņēmumu savos produktos izvēlas izmantot drošas un dabīgas vielas, skaistumkopšanas līdzekļu tirgū joprojām parādās produkti, kas ir kaitīgi cilvēku veselībai. Ja, pārskatot savus iecienītākos skaistumkopšanas produktus, jūs atrodat kādu no šīm sastāvdaļām – ir pienācis laiks nomainīt savus ādas kopšanas līdzekļus pret jauniem, kas ir droši jūsu veselībai.

Parabēni. Kosmētikā parabēnus izmanto, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu produktu svaigumu un pasargātu tos no kaitīgo baktēriju augšanas. Tomēr pētījumos ir atklāts, ka šīs sastāvdaļas negatīvi ietekmē cilvēku veselību, izjauc hormonu līdzsvaru, izraisa alerģiskas reakcijas un izsitumus. Kaitīgās vielas ir metil-, butil-, etil-, propil-, izobutil-parabēni.
Nātrija laurilsulfāts (SLS). Šo sastāvdaļu visbiežāk izmanto, lai nodrošinātu pareizu krēma konsistenci. Taču SLS tiek uzskatīta par vienu no abrazīvākajām sastāvdaļām uz ādas, kas noņem dabiskās ādas eļļas, var izraisīt ādas sausumu, lobīšanos vai pat alerģiju.
Etanols – sastāvdaļa uz spirta bāzes, kas sausina un kairina ādu un neļauj ādai pasargāt sevi no kaitīgajiem UV stariem.
Sintētiskās smaržvielas. Ja jums ir jutīga āda, izvairieties no produktiem ar sintētiskām smaržvielām, jo tie var kairināt ādu, izraisīt alerģiskas reakcijas un palielināt ādas pigmentāciju.

Pievērsiet uzmanību sastāvdaļu secībai

Zinot, kurām sastāvdaļām ir pozitīva iedarbība un no kurām ir jāizvairās, izvēloties sejas kopšanas līdzekli, ir svarīgi pievērst uzmanību arī sastāvdaļu secībai produktā. Vairumā gadījumu sastāvdaļas uz produkta etiķetes ir uzskaitītas dilstošā secībā pēc izmantotā daudzuma, t.i., pirmās sastāvdaļas veido lielāko produkta daļu. Tātad, ja atrodat kaitīgas sastāvdaļas uz marķējuma, un tās ir uzskaitītas pirmajās rindās – izvairieties no šāda produkta. Tas pats attiecas, ja meklējat specifiskas vielas, kas nepieciešamas jūsu ādai – izvēlieties produktu, kuram vajadzīgās sastāvdaļas ir uzskaitītas sākumā. Tikai atbildīgi izvēloties skaistumkopšanas līdzekļus, jūs palīdzēsiet savai ādai saglabāt veselību, gludumu un tvirtumu.