Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Tautas līdzekļu receptes skaistiem matiem

Redakcija
Redakcija

Kura gan sieviete nesapno par kupliem, zīdaini mirdzošiem un koptiem matiem? Taču kļūt par skaistu matu īpašnieci mūsdienās nemaz nav tik viegli- lielākoties mati neizskatās tā, kā mums gribētos vai redzam reklāmās. Kas tam par iemeslu? Nepareiza ēšana, nepareizi piemeklēti matu kopšanas līdzekļi, agresīvi ārējie faktori- tas visspakļauj mūsu sievišķīgo skaistumu lielam stresam. un nepieminēsim nemaz karstos fēnus, lokšķēres, matu taisnotājus, ķīmiskās krāsas un citus matu moku rīkus.

Bet vai jūs zināt, ka īstus brīnumus spēj darīt tautas medicīna? Receptes no vecmāmiņas aptieciņas ir ilgu gadsimtu gaitā pārbaudītas un patiešām iedarbīgas. Taču visvērtīgākā so recepšu īpašība ir tā, ka tām nav nekādu blakusefektu, kā gadījumos ar dārgu ķīmiju.

TAUKAINIEM MATIEM PIE SAKNĒM UN SAUSIEM MATU GALOS

Taukaini pie saknēm un sausi galos mati- šī īpašība ir zināma daudzām sievietēm, tai skaitā man. Taču biežā mazgāšana ar šampūnu problēmu tikai padziļina. Ko darīt? Lietot dabisku brīnumlīdzekli- sakaltušu rupjmaizi. Iemērciet to siltā ūdenī, saspaidiet putriņā un iemasējiet matu saknēs. Jūs būsiet pārsteigta par rezultātu. Maize ir daudz vērtīgāka par moderniem šampūniem, taču atcerieties, ka tai jābūt sakaltušai.

NOVĀJINĀTIEM MATIEM

Mūsu senči ārstēja matus, izmantojot dažādu augu brīnumainās spējas. Piemēram, novājinātiem matiem palīdz visparastākais dadzis. Aptiekās var iegādāties arī dadžu eļļu- iesmērējiet to matos, uzlieciet galvā dušas cepurīti un aptiniet galvu ar dvieli. Pastaigājiet šādi vairākas stundas, tad matus izmazgājiet. Dadžu eļļa piešķir matiem īstu dzīvības spēku un dabas enerģiju- jūsu mati pārsteigs apkārtējos ar savu skaistumu un dabīgo spīdumu.

PRET BLAUGZNĀM

Par dadža eļļas ārstnieciskajām īpašībām zina daudzi, taču ne visi ir dzirdējuši par šī auga sakņu novārījuma brīnumspējām. To var un vajag lietot kā balzamu matu skalošanai. Dadža sakņu novārījums mīkstina sausus matus un atbrīvo tos no blaugznām.

DZĪVĪGUMU ZAUDĒJUŠIEM MATIEM

Ja jūsu matiem trūkst dzīvīguma, pamēģiniet novārījumu, kas gatavots no četrām tējkarotēm diždadža lapu, četrām tējkarotēm skalbju lapu, divām tējkarotēm klinģerīšu ziedu un vienas ēdamkarotes apiņu. Augu maisījumam pārlejiet vienu litru verdoša ūdens un atstājiet uz nakti ievilkties. no rīta uzlējumu nokāš. Lieto pēc matu mazgāšanas, neizskalo.

MATU SPĪDUMAM

Spīdumu un spēku matiem piedos augu eļļas- dadžu, rīcineļļa, mandeļu eļļa, olīveļļa. Ierīvējiet jebkuru no šīm eļļām matos, uzlieciet dušas cepurīti, aptiniet galvu ar dveili un paturiet vismaz stundu. Pēc tam matus rūpīgi izmazgājiet. pēc vēlēšanās varat mazgāt arī ar jēlu olu vai paniņām. Labs matu skalošanas līdzeklis šajā gadījumā būs kumelīšu novārījums.

ĻOTI TAUKAINIEM MATIEM

Vēl viena bieži sastopama problēma- pārāk taukaini mati. Saprotams, ka izskatās ne visai patīkami, taču arī ar to var tikt galā, un labākais līdzeklis šajā gadījumā ir ozola mizu novārījums. Pagatavot to ir pavisam viegli- jāņem 6 tējkarotes sasmalcinātu ozola mizu uz diviem litriem ūdens.

Atbrīvoties no pārlieku lielas matu taukainības var ar speciālu masku palīdzību.

Piemēram, vienkārša olu maska:vienādās daļās ņem olu dzeltenumu, spirtu (degvīnu) un ūdeni, samaisa un iesmērē matos pēc to mazgāšanas. Patura 10 minūtes, tad izskalo ar siltu ūdeni.

Vēl viena maska- no saputotiem olu baltumiem un rupjmaizes. Sasmalcinātas maizes garoziņas aplej ar verdošu ūdeni, izšķīdina putriņā, pieliek saputotu olas baltumu un iesmērē matos. Pēc 20 minūtēm izskalo ar siltu ūdeni, bez šampūna palīdzības.

ĻOTI SAUSIEM, LŪZTOŠIEM MATIEM

Maskas palīdz tikt galā arī ar ļoti sausiem matiem.

Piemēram, maska, kas pagatavota no viena olu dzeltenuma, edamkarotes rīcineļļas un tējkarotes ruma. To uzklāj uz matiem uz 2 stundām, pēc tam izskalo ar vēsu ūdeni.

Kā matu masku var izmantot arī vienu pašu olas dzeltenumu.

MATU MIRDZUMAM UN PIESĀTINĀTAM TONIM

Ar dabīgu augu palīdzību var piešķirt matiem gaišu vai tumšu nokrāsu, padarīt tos zīdaini mirdzošus.

Gaišiem matiem zeltainu nokrāsu iegūsiet ar kumelīšu izvilkumu- 2 ēdamkarotes kumelīšu ziedu jānovāra vienā glāzē ūdens un jāļauj vairākas stundas ievilkties.

Tumšiem matiem skaistu nokrāsu iegūsiet ar parastās melnās tējas palīdzību, ņemot uz divām glāzēm ūdens ņemot 1 ēdamkarotu tējas. Tēja padara tumšo matu toni piesātinātāku un piešķir spēku novājinātiem matiem.

Lietojiet gadsimtiem pārbaudītas tautas receptes un esiet skaistas!