Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:12, Did:0, useCase: 3


Mīti un patiesība par SPF

Redakcija
Redakcija

Ja nevari saprast, kas no teiktā par saules aizsarglīdzekļiem ir patiesība vai izdomājums, tad lasi skaistuma kompānijas Oriflame sagatavoto rakstu par saules aizsarglīdzekļu vispopulārākajiem mītiem un patiesībām.

1. “Ārā ir mākoņais, tādēļ nav nepieciešamības uzklāt saules aizsarglīdzekli.”
Saskaņā ar Ādas vēža fonda datiem, 80 % no saules UV starojuma izkļūst cauri mākoņiem, tādēļ tev vajadzētu parūpēties par ādas aizsardzību, uzklājot nelielas aizsardzības krēmu ar SPF 15 pat tad, kad ārā ir apmācies laiks.

2. “Man ir tumšs ādas tonis, tādēļ man nav nepieciešams uzklāt līdzekli ar SPF aizsardzību”
Cilvēkiem, kuriem dabiski ir tumšāks ādas tonis ir mazākas iespējas apdegt saulē, nekā cilvēkiem ar gaišāku ādu, bet tas nenozīmē, ka viņiem nav nepieciešams parūpēties par savas ādas aizsardzību. Kādēļ? Tādēļ, ka tumša āda nesignalizēs par ādas apdegumiem, paliekot sarkana, bet tā tik un tā piedzīvos pārējās nepatīkamās apdeguma sekas un citas pazīmes, kas liecina par ādas bojājumiem. Svarīgi atcerēties - kaut gan saslimstības līmenis starp cilvēkiem ar tumšāku ādas krāsu ir zemāks, diagnoze bieži vien tiek uzstādīta vēlāk, kas padara ārstēšanos procesu sarežģītāku. Mēs iesakām tev būt drošam un laicīgi parūpēties par savu ādas veselību.

3. “SPF ir tā lieta, kas mani aizsargā no saules”
Saules aizsardzības faktors (SPF), diemžēl, ne vienmēr 100% aizsargās ādu no nevēlamās saules ietekmes , taču tas ievērojami palielinās laiku, kurā nevēlamie saules stari var piekļūt ādas virsējam slānim un to bojāt. Lūk paskaidrojums kā tas strādā: ja parasti tu apdedz 30 minūšu laikā, tad teorētiski SPF tev palīdzēs izsargāties no apdegšanas 15 reizes ilgāku laiku.

Kādreiz tika uzskatīts, ka ļaunumu ādai nodara tikai UVB stari, bet tai ir nepieciešama aizsardzība arī no UVA stariem. Tā kā nav noteikta SPF daudzuma, kas varētu aizsargāt tevi no visiem saules UV stariem, būtu ieteicams nēsāt cepuri, saulesbrilles un atrast ēnainas vietas, papildus parūpējoties par savas ādas drošību.

4. “Saules aizsarglīdzekļu lietošana izraisa pūtīšu rašanos”
Ja tevi ir jūtīga āda ar noslieci uz izsitumiem, izmanto aizsargkrēmu, kas ir piemērots tavai ādai, nevis daudzfunkcionālu losjonu. Izvēlies formulu, kas piemērota tieši tavam ādas tipam. Vieglākas tekstūras saules aizsargkrēmi, kuru sastāvā nav eļļu, nepadarīs tavu ādu spīdīgu. Ikdienas vajadzībām vari izvēlēties īpaši piemērotu krēmu, kas domāts tavam ādas tipam un tajā pašā laikā sniedz arī pietiekošu aizsardzību. Mūsu favorīti ir Bioclinic Active Defence Shield aizsargājošs līdzeklis dienai ar SPF 45 un Ecollagen Advanced Protection dienas aizsargkrēms ar SPF 30.

5. “Saules aizsargkrēmiem nav derīguma termiņa”
Saules aizsargkrēmam, kuru lietoji pirms vairākiem gadiem, iespējams, ir beidzies derīguma termiņš, tādēļ pārliecinies par tā derīgumu. Ja uz iepakojuma nav norādīts “izmantot līdz”, tad ar marķieri veic piezīmi uz pudelītes.

6. “Manai ādai nekaitē neregulāri solārija apmeklējumi”
Tā nav. Solāriji izstaro lielu daudzumu UV staru dažu centimetru attālumā no tavas ādas. Patiesībā, tie var izstarot līdz pat 12 reizēm vairāk UV staru kā visspožākā saule. Solāriji ne tikai izraisa pigmenta plankumu veidošanos un krunciņas, tie var izraisīt pat ādas vēzi. Ja vēlies iegūt vasarīgu iedegumu pirms vasaras sākuma, labāk izvēlies paštonējošos produktus.

7. “Bet kā tad ar D vitamīnu?”
D vitamīns ir nozīmīgs uztura bagātinātājs, kas ir nepieciešams labai veselībai. Unikāli, ka ķermenis šo vitamīnu veido pats, tad kad nonāk saskarē ar saules gaismu. Baudi saules gaismu 15 minūtes dienā, neaizmirstot arī par SPF aizsardzību – tas palīdzēs uzņemt nelielu devu D vitamīna. D vitamīnu vari iegūt arī no dažādiem piena produktiem un zivīm. D vitamīns atrodams arī dažādos multivitamīnu kompleksos un uztura bagātinātājos.