Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:243, Did:0, useCase: 3


Kas ir polivinilhlorīds un kā kopt tā izstrādājumus

Kas ir polivinilhlorīds un kā kopt tā izstrādājumus
Ūdens necaurlaidīgais polivinilhlorīds mēteļos

Iepazīsti polivinilhlorīda šķiedras, to pielietošanu, īpašības un kopšanu.

Polivinilhlorīds:

Kā izejviela šiem pavedieniem kalpo tādi lēti materiāli kā etilēns un acetilēns, tāpēc arī audumi no poliviinilhlorīda ir ļoti lēti. Polivinilhlorīda šķiedrām un pavedieniem ir augsta ķīmiskā izturība, bet ļoti zema temperatūras izturība (60°C stipri saraujas, 90°C pilnībā sairst), salizturīgi (līdz -200°C), izturīgi pret mikroorganismiem un pūšanu.

Šķiedrām ir elektroizolējošas un skaņu izolējošas īpašības, tādēļ var izmantot dekoratīvu materiālu ražošanai, sienu apdarei.

Tām ir ļoti zema siltumvadītspēja un ūdensvadāmība, tāpēc šķiedras liekas siltas, un tās izmanto mākslīgo kažokādu, mēbeļaudumu, segu un citu siltinošo materiālu ražošanai.

Šķiedras ar mazu gaismas izturību, mazu elastību un lielu elektrzēšanos.

Tā kā šķiedrām ir maza degtspēja, tās izmanto paklāju, aizkaru un mēbeļu apvilkšanai sabiedriskās telpās, kuģos, lidmašīnās un automašīnās. Tuvinot liesma šķiedras nedeg, tikai saraujas, liesmā deg ar ļoti mazu liesmiņu, izņemot no uguns ātri nodziest, izdalot plastmasas smaku.

Ikdienas apģērbu ražošanai polivinilhlorīdu praktiski neizmanto, tomēr plaši pielieto trikotāžas izstrādājumiem medicīnā ārstnieciskās veļas izgatavošanai (reimatisma ārstēšanai), tāpēc, ka šķiedras un pavedieni stipri elektrizējas.

Kopšana:

Izstrādājumus nedrīkst žāvēt veļas žāvētājā, nedrīkst gludināt un vārīt.