Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:243, Did:0, useCase: 3


Kas ir poliamīds un kā kopt tā izstrādājumus

Kas ir poliamīds un kā kopt tā izstrādājumus
Poliamīda peldkostīmi

Uzzini, kāpēc tieši šīs šķiedras izturība ir par 3 reizēm lielāka, nekā tēraudam.

Poliamīda tirdznieciskie nosaukumi:

-Kaprons (Krievija)
-Promilāns, amilāns, neilons (Japāna)
-Perlons, dederons, neilons (Vācija)
-Helions, lilions (Itālija)
-Kaprolāns, neilons6, neilons66 (ASV)
-Polana, stilons (Polija)
-Silons (Čehija)

Poliamīds:

Poliamīdi ir mehāniski un ķīmiski izturīgāki nekā vilna, tiem ir liela berzes un triecienizturība, tāpēc ļoti efektīvi izmaina dabīgo šķiedru īpašības, piemēram, ja pie vilnas šķiedrām piejauc tikai 5% poliamīda šķiedras, tas stiprību palielina gandrīz divas reizes. Poliamīda izturība ir pat par 3 reizēm lielāka, nekā tēraudam.

Poliamīda iegūšana:

Kā izejvielu šiem pavedieniem izmanto benzolu un fenolu, ko ķīmiski pārstrādājot pie 260°C temperatūras iegūst kaprolaktāmu. No kaprolaktāma iegūst kaprona kausējumu, tādējādi iegūst arī pavedienus. Pēc tam iegūtos pavedienus stiepj, eļļo un uztin uz spolēm.

Poliamīdu izmanto:

apģērbu, mājas tekstiliju un tehnisku izstrādājumu ražošanai. Īpašu vietu savā grupā ieņem šķiedras un pavedieni ar speciālu apstrādi atkarībā no tālākā pielietojuma, piemēram, stipri cirtoti vai gludi un spidīgi, antistatiski, temperatūras izturīgi, ļoti stipri pavedieni, kā arī pēdējos gados daudz izmantotais aramīds- aromātisks pavediens.

Krāsa un spīdums:

Krāsu un spīdumu var iegūt neierobežoti. Tas atkarīgs no tālākas izmantošanas. Krāsu un spīdumu pavedieniem piedod kausējuma sagatavošanas procesā.

Siltumizolācijas spējas:

Gludi pavedieni nesilda, bet teksturēta dzija labi silda.

Higroskopiskums:

Normālos apstākļos zems 3,5 līdz 4,5%

Ietekme uz cilvēka ādu:

Apģērbiem pārsvarā izgatavo plānus, mīkstus un gludus pavedienus, kuri pēc taustes ir patīkami.

Stiprība:

Atkarībā no iegūšanas un izejmateriālu veida, poliamīdiem ir ļoti augsta berzes un stiepes izturība (2,5 reizes leilāka kā tēraudam). Mitrumā stiprība gandrīz nemaz nesamazinās. Aramīdam, kp izmanto tehniskiem mērķiem, stiprība ir pat 5 reizes lielāka nekā apģērbiem izmantojamām šķiedrām un pavedieniem.

Pagarinājums:

Ļoti augsts- 20 līdz 80%

Elastība, burzīšanās:

Ļoti elastīgi, mazburzīgi.

Elektrizēšanās:

Tā kā higroskopiskums ir zems, tad šķiedras un pavedieni stipri elektrizējās. Tomēr, apstrādājot materiālus ar antistatiskām vielām, šo negatīvo īpašību var mazināt.

Formas noturība:

Poliamīdi ir termoplastiski, tāpēc materiāliem var viegli iegludināt plises un ieloces.

Termoizturība:

Siltumizturības spējas samazinās pie 100°C, bet pie 215°C materiāl kūst.

Izturība pret mikroorganismiem:

Netrūd un mikroorganismi uz tiem neiedarbojas.

Gaismas izturība:

Viduvēja, ilgstošu tiešu saules staru ietekmē materiāli dzeltē.

Degšana:

Tuvinot liesmai nedeg, bet liesmā deg ar mazu, zilu liesmu.

Izmantošana:

Pavedienus izmanto tīrā veidā zeķu un zeķubikšu, sieviešu veļas, korsešu izstrādājumu, peldkostīmu, sporta un brīvā laika apģērbu ražošanai, arī oderaudumiem un materiāliem, kas izturīgi pret laika apstākļiem, un diegiem.
Aramīda šķiedras un pavedienus izmanto materiālu stiprības iegūšanai, piemēram, aizsargmateriāliem- šāvienizturīgām vestēm, paukotāju, meža strādnieku, sacīkšu braucēju un ugunsdzēsēju tērpiem, arī materiāliem, kas uzsūc ķīmiskas vielas un zibensnovedējiem.

Kopšana: