Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:243, Did:0, useCase: 3


Iepazīsti sintētiskās šķiedras

Sintētisko šķiedru iepazīšana ļaus labāk izprast to kopšanu un raksturīgākās īpašības. Piemēram, kura no šķiedrām ir uguns un salizturīga, un no kāda materiāla būtu jāizvēlas aizkari...

Sintētisko šķiedru un pavedienu nozīme:

1925. gadā vācu ķīmijas profesori atklāja, ka šķiedra svar iegūt arī sintētiski, no naftas pārstrādes produktiem (akmeņoglēm, gāzes, naftas u.c.). Ap 20. gadsimta 30. gadiem sākās jauna ēra tekstilrūpniecības attīstībā, jo starp 1931. un 1941. gadu tika atklāti tādi sintētiskie pavedieni kā polivinilhlorīds, poliakrilnitrils, poliamīds (neilons) un poliuretāns. Vispopulārākā sintētiskā pavediena- poliestera ražošana tika patentēta tikai 1941. gadā.
Piecdesmitajos gados sintētisko pavedienu atklāšana bija kā uzvaras gājiens sieviešu zeķu ražošanā, jo līdz šim tika nēsātas dabīgā un mākslīgā zīda zeķes, kas nebija tik izturīgas un elastīgas.
Pirmais elastīgais pavediens- spandekss- tika iegūts 1959. gadā ASV.

Turpmāko rakstu sērijā "Iepazīsti dabiskās un ķīmiskās šķiedras, to izmantošanu un kopšanu" iepazīstināšu ar tādām sintētiskajām šķiedrām kā:
-Poliesters
-Poliamīds
-Poliakrilnitrils
-Poliuretāns
-Poliolefīns
-Polivinilspirts
-Polivinilhlorīds