Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:125, Did:0, useCase: 3


Pazīstams latviešu vēsturnieks aicina Černobiļā ievest ANO miera uzturēšanas spēkus

Redakcija
Redakcija


Vairāku vēsturisku romānu autors un vēsturnieks Jānis Ūdris izplatījis atklātu vēstuli Latvijas Republikas Valsts prezidentam, Latvijas Republikas ārlietu ministram un Latvijas Republikas pastāvīgajam pārstāvim Apvienoto Nāciju Organizācijā, kurā aicina izskatīt iespēju ievest Černobiļas AES teritorijā ANO miera uzturēšanas spēkus. Publicējam dokumentu pilnā apjomā

Latvijas Republikas Valsts prezidentam Egilam Levita kungam,
Latvijas Republikas ārlietu ministram Edgaram Rinkēviča kungam,
Latvijas Republikas pastāvīgajam pārstāvim Apvienoto Nāciju Organizācijā Andrejam Pildegoviča kungam.

Pievienojoties Latvijas sabiedrības un visas civilizētās pasaules sašutumam par Krievijas agresiju pret Ukrainu un prezidenta Putina atomšantāžu, izsaku bažas par ārkārtīgi bīstamo situāciju avarējušās Černobiļas atomelektrostacijas reģionā tagad, kad šo teritoriju okupējis Krievijas okupācijas karaspēks.

1986. gadā pēc Černobiļas AES avārijas toreizējais PSRS valdošais režīms, īstenojot savu antihumāno politiku propagandas apsvērumu vārdā traģēdiju padarīja vēl daudz lielāku, slēpjot no savas valsts un starptautiskās sabiedrības kodoltraģēdijas patiesos apmērus un liedzot iespēju nekavējoties veikt steidzamus cilvēku glābšanas darbus. Krievija kā PSRS juridiskā mantiniece ne reizi vien kritiskās situācijās jau paradījusi, ka turpina baiso PSRS tradīciju upurēt cilvēku dzīvību savu specifiski impērisko interešu vārdā. Īpaši cinisks Krievijas valdošā režīma bezatbildības un globālas bezatbildības precedents ir pašreizējā agresija pret Ukrainu, kurā, pretēji Putina propagandas aparāta apgalvojumiem, par agresijas upuriem kļūst civiliedzīvotāji. Šo faktu gaismā būtu tuvredzīgi cerēt uz Krievijas militāristu godprātīgu un atbildīgu rīcību joprojām bīstamajā Černobiļas atomelektrostacijas avārijas vietā. Jāņem vērā arī Krievijas armijas tehnoloģiskā atpalicība un militārpersonu zemais sagatavotības līmenis, kas parādījās arī nespējā glābt zemūdenes „KURSK” komandu un un pasažieru lidmašīnas notriekšana Ukrainas austrumos 2014. gadā, kad bojā gāja visi 298 lidmašīnā esošie cilvēki, lielākā daļa no tiem – Nīderlandes pilsoņi.

Sakarā ar to es vēršos pie Jums ar aicinājumu izmantot savas augstās pilnvaras, lai ierosinātu Apvienoto Nāciju Organizācijai vērsties pie Krievijas valdības ar prasību izvest tās bruņotos spēkus no Černobiļas AES avārijas rajona un ievest šajā reģionā neitrālu valsts veidotu ANO starptautisko spēku kontingentu, kas, apsargājot joprojām bīstamo zonu no Krievijas diversantu iekļūšanas, nodrošinātu arī zinātnieku – radiācijas briesmu novēršanas speciālistu – reaktora palieku pārbaudi un turpmāku uzraudzību.

Ar cieņu –
Jānis Ūdris,
rakstnieks, vēsturisku grāmatu autors