Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:125, Did:0, useCase: 3


Viedoklis: LTV žurnālistu liekulības paraugs divos sižetos par izbirušām alus pudelēm

Latvijas televīzijas kanāli nebeidz pārsteigt ar bezgaumīgu cīņu par sensacionāliem sižetiem visdažādākajos veidos. Divu nedēļu laikā Rīgā notikuši divi līdzīgi negadījumi, kuros pie izbirušām alus pudelēm viegli varēja tikt un tika garāmgājēji. Abus notikumus atainoja arī LTV ziņu dienests. Piedāvājam salīdzināt sižetu noskaņu, raidījuma vadītāju un veidotāju viedokļus un morāli, ko pauduši vieni un tie paši cilvēki, un mērķi, ar kādu tapuši šie sižeti.

Nesen izcēlās LNT ar uzpūsto ziloni gadījumā ar skolnieces traumēto mugurkaulu sporta stundā. Kā jau paredzējām, notikums LNT vairs neinteresē, sensacionālais sižets savu radījuma reitingu celšanas misiju izpildījis, kam tagad interesē, ka meitenei ar veselību viss kārtībā un laikam jau arī skolotāja kļūdas tur tomēr nebija. Nu televīzijas gājušas tālāk un piesaka karu viena otrai.

Pēdējās dienās LTV izplatītais materiāls par izbirušo alus kravu, kuru apzog ļaunie TV3 žurnālisti apceļojis interneta medijus. Sižeta galvenie varoņi, protams, rīkojušies neprofesionāli un diezgan muļķīgi konkurentu kameru priekšā lasot pilnās alus pudeles (cilvēcīgi pilnīgi saprotami), bet LTV žurnālistu sižets ir vēl viens spilgts liekulības paraugs. Atliek vienkārši salīdzināt divus LTV ziņu dienesta sižetus par izbirušām alus kravām Rīgā- pirmais nesen aprīļa beigās un otrais pirms divām dienām pie Salu tilta. Tas pats televīzijas kanāls, tā pati raidījuma vadītāja, bet divi pilnīgi dažādi viedokļi un noskaņa.

LTV 1. maija sižets- Jaunciema gatvē apgāzusies alus krava, garāmgājēji palīdz ātri salasīt pudeles

1. maija raidījuma vadītāja smaidīgā žurnāliste Sandra Zviedre un reportiere notikuma vietā humora pilnā sižetā ar labsirdīgu smaidu stāsta par to, cik ātri vietējie iedzīvotāji palīdz salasīt izbirušās alus pudeles. Saulains, labsirdīgs humora pils sižets par alus vedēja neveiksmi un apkārtējo cilvēku veiksmi. Pozitīvi veidots, izklaidējošs materiāls, par kaut kādu cilvēku atrunāšanu no šādas darbības, kriminālu pārkāpumu, zagšanu, kur nu vēl policijas viedokli vai kriminālkodeksa piesaukšanu sižetā neiet runa.

LTV 15. maija sižets- pie Salu tilta izbirusi alus krava, zagļi un laupītāji zog alus pudeles

Līdzīgs gadījums un līdzīga garāmgājēju reakcija uz notiekošo. Un tā pati žurnāliste Sandra Zviedre (visticamāk gan te pie vainas ir vismazāk, jo tikai precīzi dara savu darbu kā diktore un saturu pati neveido), kura pirms pāris nedēļām ar smaidu sejā pozitīvā gaisotnē atspoguļoja līdzīgu notikumu Jaunciema gatvē, šoreiz dramatisma pilnā balsī ar nopietnu sejas izteiksmi stāsta par kriminālnoziedzniekiem, kuri zog svešu īpašumu. LTV reportiere Aija Kinca TV3 žurnālistam uzdod izcilu jautājumu, kāpēc viņš nemēģinot atrunāt garāmgājējus zagt svešu īpašumu. (Diez cik pudeļu lasītājus atturēja viņa pati un LTV brigāde pāris nedēļas atpakaļ Jaunciema gatvē?). Sižetā arī neveikla TV3 darbinieku taisnošanās (nav skaidrs, kāpēc viņi nepasūtīja LTV darboņus 3 mājas tālāk un palīdzēja ienaidniekiem izveidot izcilo materiālu), tiesību sargājošo iestāžu viedoklis, tiek piesaukti panti, soda mēri, piesaistīta arī kāda dīvainas žurnālistu biedrības pārstāve, kurai protams, neienāk prātā pavērtēt arī LTV sižetu pirms 2 nedēļām


Liekulība un tuvredzība

Krasa viedokļa un noskaņas maiņa- un viss tikai tāpēc, ka nadzīgajiem LTV operatoriem paveicās nofilmēt konkurentu neveiksmīgu darbošanos (vai nepaveicās, jo paši šoreiz netika pie bezmaksas aliņiem) . Šeit nav runa par to, ka žurnālists par žurnālistu drīkst teikt tikai labu, bet gan par to, cik liekulīgi un lēti īsas popularitātes dēļ cilvēki gatavi mainīt mētelīšus. Un vēl- žurnālisti iet un nāk, staigā pa televīzijas kanāliem un nepaies ne mēnesis, varbūt viens par otru gānījušies tautieši vai netautieši būs kolēģi vienā televīzijas kanālā. Veiksmīgu sadarbību, cīnītāji par godīgu dzīvi!

Izmantots videomateriāls no youtube.com

Kādā veidā pirmajā sižetā LTV reportiere mēģināja pierunāt alus tīkotājus nezagt svešu mantu?

  • 3

  • 32

  • 3

  • 13


  -1 [+] [-]

, 2012-05-16 09:26, pirms 12 gadiem
Ak, TV Lūriķi...Latviešu valodā pareizi - runa nevis iet, bet sižetā runa ir par kaut ko, kā arī pierādījumi ir lietišķi, nevis lietiski utt. Taču saturiski nav par ko piesieties, žetons

  -1 [+] [-]

, 2012-05-16 09:43, pirms 12 gadiem
Ļoti labi, ka ir kāds, kas vērtē žurnālistu darbu. Tā latiņa, kuru šīs profesijas pārstāvji attiecina uz citiem, ir ļoti augsta. Savukārt, ja runa ir (!) par pašu darba kvalitāti un profesionālismu, tā ir satriecoši zema. Un ne tikai LTV1, bet arī LNT, TV3, LR1, Diena, NRA, tvnet un delfi, IR u.c.

     [+] [-]

, 2012-05-17 01:36, pirms 12 gadiem
Piekrītu. Regionālā prese vispār drukā, kas ienāk prātā.

     [+] [-]

, 2012-05-17 09:41, pirms 12 gadiem
Stulbums tāā nav nekāda zagšana! ''IDIOTI''

     [+] [-]

, 2013-01-04 15:07, pirms 11 gadiem
Vai kāds gudrais man var paskaidrot, kur paliktu nesalasītās(nozagtās)pilnās alus pudeles? Tik nevajag teikt, ka taisnā ceļā uz veikala leti.