Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:417, Did:0, useCase: 3


Kas ir ASV bezvīzu programma?

Redakcija
Redakcija

Neatkarīgi no tā, vai plānojat doties uz Amerikas Savienotajām Valstīm biznesa vai tūrisma nolūkos, jums ir jārēķinās, ka ASV bezvīzu programma vēl nenozīmē to, ka tagad no visām valstīm iespējams doties uz Ameriku absolūti bez nekādas kontroles. Nē, lai dotos uz Amerikas Savienotajām valstīm, jums, pirmkārt, ir jābūt kādas ESTA dalībvalsts pilsonim un, otrkārt, jums jānokārto tā sauktā ESTA vīza uz ASV.

Bet kas tad ir tā ESTA? Oriģinālā aiz šiem burtiem slēpjas angliskais pilnais nosaukumus “Electronic System for Travel Authorisation”, kas ir latviskots kā “Elektroniskā Sistēma Ceļošanas Autorizācijai”. Tā ir ceļotāju autorizācijas sistēma, kas ESTA dalībvalstu pilsoņiem ļauj aizpildīt pieteikumu internetā, lai saņemtu atļauju apmeklēt ASV.

Kas ir ESTA dalībvalstis? 2019. gadā ir veselas 28 valstis, kas ietilpst ASV bezvīzu programmas sarakstā. Šo sarakstu veido ASV valdība, tātad valstīm, kas tur ir vai nav iekļautas, pašām nav nekādas teikšanas šajā sakarā. Vēl jāņem vērā, ka ESTA dalībvalstu saraksts nav akmenī iecirsts un nemainīgs – atkarībā no izmaiņām valstu attiecībās vai, izvērtējot drošības riskus, saraksts var tikt mainīts. Tomēr uzreiz jāsaka, ka gan Latvija, gan Lietuva, gan Igaunija, tāpat kā citas Eiropas Savienības valstis sarakstā turas gana stabili, tāpēc jebkuram Latvijas pilsonim ir cerības saņemt ESTA vīzu uz ASV.

Kā nokārtot ESTA vīzu uz ASV? Patiesībā tas nemaz nav grūti, jo visu iespējams izdarīt elektroniski. Kad esat internetā atradis mājaslapu, kas nodarbojas ar ESTA vīzu nokārtošanu, jums jāaizpilda ESTA pieprasījuma forma. Tur jums būs jāsniedz ne tikai standarta informācija un jūsu pases dati, bet jāatbild arī uz jautājumiem, kas attiecas uz jūsu vecākiem un darba vietu. Anketas aizpildīšana neprasīs vairāk par 20 minūtēm, taču ņemiet vērā, ka atbildes jāsniedz angļu valodā, jo šo informāciju lasīs un vērtēs ASV drošības dienesti.

Kad informācija ir pārbaudīta, jums atliek tikai samaksāt par pieteikuma iesniegšanu un pieteikties, lai saņemtu ESTA vīzu uz ASV. Nav nemaz tik grūti, ja esi ESTA dalībvalstu pilsonis!