Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:408, Did:0, useCase: 3


Kā no čiekuriem, zīlēm un kastaņiem izgatavot skaistas lietiņas

Redakcija
Redakcija

Dažādu interesantu veidojumu pagatavošana no dabas materiāliem- zīlēm, čiekuriem, kastaņiem- ir ļoti interesanta un aizraujoša nodarbošanās. Protams, šādās nodarbēs vēlams iesaistīt bērnus, jo tieši viņiem tik ļoti nepieciešams attīstīt radošo iztēli. Mazā cilvēciņa rokās visparastākais čiekurs var pārvērsties ezītī, pelēnā vai skaistā eglē, bet neliels zariņš var atgādināt brieža ragus vai stārķa kājas...

Protams, ne visu var uzticēt mazajām rociņām, tāpēc jums noteikti jānāk palīgā un jādarbojas kopā ar savu bērnu.

Bet tagad dažas idejas

Darba procesam jums varētu būt nepieciešamas šķēres, īlens, zobu bakstāmie kociņi, adata, diegi, PVA līme vai momentlīme, kā arī plastilīns.

Visātrākais detaļu savienošanas veids ir ar plastilīna palīdzību. Tas gan nav tik estētisks, tomēr mazākiem bērniem vispiemērotākais.
Taču arī lielāki bērni plastilīnu var izmantot trūkstošo detaļu izgatavošanai- actiņām, knābīšiem u.c. sīkām detaļām.

tāpat detaļas var sastiprināt ar zobu bakstāmo kociņu palīdzību, taču, lai to izdarītu, zīlēs, riekstos vai kastaņos ar īlena palīdzību vispirms jāizdur caurumiņi. Lai jūsu veidojumi žūstot neizjuktu, nesadalītos pa detaļām, labāk izveidotajos caurumiņos iepildīt arī nedaudz līmes.

Var iztikt arī bez zobu kociņiem un detaļas sastiprināt tikai ar momentlīmes palīdzību. Lai to izdarītu līmējuma vietas abām detaļām jāpārklāj ar līmi un ātri jāsavieno, nedaudz piespiežot un paturot kādu brīdi, kamēr līme apžūst.

Tāpat detaļas var stiprināt arī ar šujamadatas palīdzību, kaut gan šis paņēmiens der tikai mīkstiem materiāliem, tādiem kā, piemēram, bērza tāss, pīlādžogas, koku lapas. Jāteic, ka veidojumiem no lapām un ogām ir visai īss mūžs- tie ļoti ātri sažūst un maina savu formu. Neko darīt- viss plūst, viss mainās.

Kā redzat, sti[rināšanas variantu ir diezgan daudz. Kādu jūs izvēlēsieties, tas paliek jūsu ziņā.

AITIŅA

Ķermenim noderēs parasts neatvēries čiekurs, bet galvai- ozolzīle ar visu cepurīti. Actiņām izmantosim plastilīnu, austiņām- pistāciju čaumalas, bet muti uzzīmēsim ar flomāsteru.

Vispirms ar plastilīna (3) palīdzību pielīmējam galvu pie ķermeņa. Tad ar plastilīnu piestiprinām četras ozolzīļu (bez cepurītes) kājas, bet pie galvas pievienosim pistāciju čaumalu austiņas (4).

GAILIS

Ar plastilīna palīdzību sastiprinām galvu ar ķermeni (1).

Kājām izmantosim ozolzīles bez cepurītēm. Ar īlena palīdzību katrā ozolzīlē izdursim caurumiņu, kurā ar PVA līmi ielīmēsim nelielus žgariņus- kājas (2).

Pie galvas ar plastilīna palīdzību pielīmēsim knābi un seksti izgriezīsim ar šķērēm no sarkanas krāsas lapas (piemēram, kļavas) un pielīmēsim ar līmi pie čiekura.

Viss, ko esam izgatavojuši, jauki iederas lauku sētā.