Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:355, Did:0, useCase: 3


Pamācība, kā noadīt siltus dūraiņus

Pamācība, kā noadīt siltus dūraiņus
Foto: epadomi.lv

Aukstajam ziemas salam vispiemērotākie cimdi ir dūraiņi. Tos noadīt nepavisam nav sarežģīti: pāris pavadīti vakari pie televizora ar adāmadatām rokās un dūraiņi būs gatavi.
Dūraiņus parasti ada aplī uz piecām adāmadatām: uz četrām atrodas valdziņi, ar piekto- ada. Tādu adīšanu sauc par adīšanu aplī. Vienam pārim sieviešu dūraiņu vajadzīgs 75-100g dzijas, vīriešu dūraiņu pārim- 100-130g, bērnu dūraiņu pārim- 40-75g dzijas.

Mēri, kas jānoņem dūraiņu adīšanai:
Piemēram dota sievietes roka





1. Delnas apkārtmērs (mēra visplatāko delnas daļu, stingri apņemot mērlentu)- 19 cm;
2. Delnas garums no plaukstas pamata līdz vidējā pirksta galam- 18,5 cm;
3. Delnas garums no plaukstas pamata līdz mazā pirksta galam- 15 cm;
4. Delnas garums no plaukstas pamata līdz īkšķa pamatam- 6 cm;
5. Īkšķa garums no plaukstas pamata līdz naga vidum- 5 cm.

Dūraiņa adīšana aplī un adīšanas aprēķināšana

Adāmadatas Nr. 2,5, labiskais adījums. Noadiet cimda pamatdaļas rakstu- kontrolparaugu- un pēc tā nosakiet adīšanas blīvumu- piemēram, 3 valdziņi 1 centimetrā. Aprēķiniet darba sākumam vajadzīgo skaitu:
3 v. x 19 (delnas apkārtmērs cm) = 57 v.

Iegūto rezultātu noapaļojiet uz mazāku līdz skaitlim, kurš dalās bez atlikuma ar 4 (adāmadatu skaits),- mūsu gadījumā tie ir 56 v. Tātad uz katras adāmadatas būs 14 valdziņi.

Dūraini sāk adīt no valnīša, veidojot to valnīšu rakstā, rakstainā labiskajā adījumā vai blīvā adījuma rakstā ar bārkstīm.
Sāksim dūraini ar valnīša rakstā veidotu valnīti. Uz 2 kopā saliktām adāmadatām uzmetiet 56 valdziņus un izvelciet vienu no adāmadatām.
Tad ļoti stingri (citādi valdziņi sāks slīdēt un adatas adījumā neturēsies) izadiet vienu kārtu valnīša rakstā, vienlaikus izvietojot valdziņus uz 4.adāmadatām šādi:

pirmos 14 valdziņus izadiet ar 1.adāmadatu, ar 2.adāmadatu izadiet vēl 14 valdziņus, tad ar 3.adāmadatu- nākamos 14 un, beidzot, pēdējos 14 valdziņus izadiet ar 4.adāmadatu. Tādējādi izadīti visi 56 valdziņi un darbā iesaistītas 4 adāmadatas, brīvā- 5.adāmadata ir darba adāmadata.

Pie 1.adāmadatas valdziņiem piespraudiet saspraužamo adatu- tas būs orientieris darbā. Uz 1. un 2. adāmadatas atrodas dūraiņa virspuses valdziņi, uz 3. un 4. adāmadatas- apakšpuses (delnas) valdziņi.

Adījumu savienojiet aplī, pavedienu no kamola saliekot kopā ar galu (astīti), kas palicis pēc valdziņu uzmešanas. Malējo valdziņu nav- tā ir viena no cilindriskā adījuma īpatnībām.

Tagad no apļa ārpuses adiet pulksteņrādītāju kustības virzienā valnīšu rakstā (6-9 cm), bet pēc tam labiskajā adījumā līdz īkšķa pamatnei (6 cm).

Caurums īkšķim
Labās rokas dūrainim caurumu veido uz 3.adāmadatas, kreisās rokas dūrainim- uz 4.adāmadatas. Tā platums vienāds ar valdziņu skaitu uz vienas adāmadatas mīnus 4 valdziņi: (14 v. - 4 v. = 10 v.).

Cauruma veidošanai vislabāk izmantot palīgdiegu: uz 3.adāmadatas izadiet pirmos 2 vai 3 valdziņus, tad nākamos 10 (cauruma valdziņus) adiet ar palīgdiegu un noraujiet to. ēc tam 10 palīgvaldziņus atkal uzņemiet uz 3. adāmadatas un tad visus šīs adatas valdziņus izadiet labiski ar darba pavedienu. Tālāk adiet dūraini līdz mazā pirkstiņa galam.

Valdziņu noraukšana dūraiņa galā
Noraukt var ar vienu no vecākajiem paņēmieniem: valdziņus norauc delnas malās, tādējādi dūraiņa gals iegūst trijstūra formu. Uz 1. un 3. adāmadatas pirmos 2 valdziņus saada kopā labiski aiz aizmugurējām malām, uz 2. un 4. adāmadatas- pēdējos 2 valdziņus saada kopā aiz priekšējām malām.

Norauciet katrā kārtā vai katrā otrajā kārtā.
Kad uz adāmadatām paliek 2 vai 3 valdziņi, dūraiņa virspuses valdziņus uzņemiet uz vienas adāmadatas, bet apakšpuses valdziņus- uz otras adāmadatas un turpiniet noraukšanu, līdz paliek tikai 2 valdziņi. noraujiet pavedienu, izvelciet vienu valdziņu cauri otram un savelciet. Pavedienu galu ar tamboradatu paslēpiet dūraiņa kreisajā pusē un augšmalā- 9 valdziņi.

Starpība par 1 valdziņu rodas adījuma struktūras īpatnības dēļ. Apakšējās malas valdziņus sadaliet vienādās daļās, uzņemiet uz 2 adāmadatām un uz katras pievienojiet pa 1 valdziņam, izvelkot tos no cauruma sānu malām.
Arī augšējās malas valdziņus uzņemiet uz 2 adāmadatām: uz vienas- 5, uz otras- 4 valdziņus. Ar 1.adāmadatu (uz tās 5 valdziņi) no cauruma sānu malas uzņemiet 1 valdziņu, ar 2.adāmadatu- 2 valdziņus.
Uz adāmadatām ir pa 6 valdziņiem. 1.adāmadatas valdziņus iezīmējiet ar saspraužamo adatu.

Pavediena galu no kamola nolaidiet caurumā un, sākot no 1.adāmadatas, adiet labiski pulksteņrādītāju kustības virzienā. Kad īkšķis noadīts līdz naga vidum, norauciet to tāpat kā dūraiņa galu.

Ja jūsu īpašumā nav nevienas grāmatas ar adījumu rakstiem, tad šobrīd grāmatnīcās atrodama Nataļjas Kotjurginas-Lāmas grāmata "Viss par cimdiem", kas izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC. Tajā atradīsiet gan skaistus dūraiņu rakstus (papildinātus ar krāsainām fotogrāfijām), gan arī tehniskos zīmējumus.
Grāmatiņas cena- tikai 1,99 Ls.