Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:355, Did:0, useCase: 3


Zeķu adīšanas ABC

Padomi kā soli pa solim noadīt zeķi. Darba apraksts sniegts maza bērna zeķītēm. Pēc šī apraksta zeķes var iemācīties adīt jebkurš.

Zeķītes stulms:

Uzmetiet uz divām kopā saliktām īsajām adatām 40 valdziņus. Tad vienu adatu izvelciet no uzmestajiem valdziņiem un izadiet vienu kārtu sviķeļainajā adījumā (viens valdziņš labiski, viens valdziņš kreiliski utt.), sadalot valdziņus pa četrām adatām (uz katras adatas pa 10 valdziņiem).

Tādējādi ir izadīti visi 40 valdziņi un darbā iesaistītas četras adāmadatas; piektā adata ir darba adāmadata.

Pie pirmās adatas valdziņiem piespraudiet saspraužamo adatu. Turpmāk šī adata būs orientieris darbā.

Tālāk jāada pa apli pulksteņa rādītāja virzienā aptuveni 5 cm valnīti sviķeļainajā rakstā. Kad valnītis noadīt, adiet 5 cm labiskajā adījumā (līdz potītei).

Papēdis:

Adījumu sadaliet divās vienādās daļās un tālāk adiet tikai tos valdziņus, kas atrodas uz divām adatām: uz trešās un uz ceturtās adāmadatām. Pirmās un otrās adāmadatu valdziņi papēža veidošanā nepiedalās.

Vieglākai adīšanai būtu vēlams valdziņus no trešās un ceturtās adāmadatām pāradīt uz vienu adatu. Tad adiet taisnu gabalu labiskajā adījumā papēža augstumā. Papēža augstumu var noteikt sekojoši: malējo valdziņu skaitam jābūt vienādam ar valdziņu skaitu uz 1 adāmadatas. Šajā gadījumā jābūt 10 malējiem valdziņiem (20 kārtu).

Pēc tam adīšanu uz augšu pārtrauciet, pēdējo rindiņu izadot labiski.

Tagad sāciet papēža veidošanu, noraucot valdziņus. Domās valdziņus sadaliet trīs daļās, ieskaitot malējos valdziņus. Ja gadījumā valdziņu skaits nedalās ar 3, tad atlikumu pievienojiet vidējai daļai. Šajā gadījumā uz sānu malām būs pa 6 valdziņiem, bet vidū - 8 valdziņi.

Sāciet noraukšanu:

1.kārta (adījuma kreisā puse jeb kreiliskais adījums):
izadiet pirmās sānu daļas sešus valdziņus, tad vidējās daļas valdziņus, izņemot pēdējo - astoto valdziņu. Šo valdziņu kopā ar tam blakus esošo otrās sānu daļas valdziņu izadiet kreiliski. Pārējie otrās sānu daļas valdziņi paliek neizadīti. Apgrieziet adījumu uz otru pusi.

2.kārta (adījuma labā puse jeb labiskais adījums):
malējo valdziņu noceliet un stingri pievelciet pie adatas, tad noadiet visus vidējās daļas valdziņus, izņemot pēdējo. Šo valdziņu kopā ar tam blakus esošo valdziņu izadiet labiski aiz aizmugurējām malām. Adījumu apgrieziet.

Atkārtojiet pirmo un otro kārtu, līdz visi sānu daļas valdziņi saadīti ar vidējās daļas malējiem valdziņiem (jānobeidz ar labās puses kārtu). Tagad uz adatas palikuši tikai 8 vidējās daļas valdziņi.

Zeķes daļa no papēža līdz pirkstu noraukumam:

Šeit atkal jāsāk adīt pa apli labiskajā adījumā. Ar adāmadatu, uz kuras atrodas papēža vidējās daļas valdziņi, no zeķes labās malas uzņemiet jaunus valdziņus no papēža malējiem valdziņiem - katru malējo valdziņu izadiet labiski, pavisam 10 valdziņus.

Tad ar brīvo adāmadatu izadiet 10 valdziņus uz 1. adāmadatas, pēc tam ar citu adāmadatu - 10 valdziņus uz 2. adāmadatas. Ar brīvo adatu uzņemiet jaunus valdziņus no papēža malas (tikpat, cik uzņēmāt pretējā malā) un ar to pašu adatu izadiet pusi no papēža vidējās daļas valdziņiem (4 valdziņus).

Jūs atkal esat iesaistījusi darbā visas četras adāmadatas. Uz 3. un uz 4. adāmadatām jābūt vairāk valdziņu nekā uz 1. un 2. adāmadatām. Šie liekie valdziņi nepieciešami, lai zeķe nespiestu kājas pacēlumu.

Adiet pa apli un vienlaikus norauciet liekos valdziņus uz 3. un 4. adāmadatām, saadot tos pa 2 kopā kreiliski katrā 3. kārtā (aplī).

Noraukumu vietas jāveido pēdu malās, tas ir, 3.adāmadatas sākumā un 4.adāmadatas beigās. Kad uz šīm adatām ir sākotnējais valdziņu skaits (pa 10 valdziņiem uz katras adatas), noraukšanu jābeidz un jāada labiski līdz mazā pirkstiņa galam 6 cm.

Pirkstgalu noraukšana:

Katrā kārtā vai katrā otrajā kārtā (pēc vajadzības) saadiet kreiliski kopā pa diviem valdziņiem kārtējās adatas beigās. Tādējādi pirkstgals veidosies ieapaļš. Jānorauc tik ilgi, kamēr uz katras adatas paliek pa vienam valdziņam. Nogrieziet pavedienu, ar lāpāmās adatas vai tamboradatas palīdzību izvelciet cauri visiem četriem valdziņiem, cieši savelciet un ar tamboradatas palīdzību ievelciet zeķes kreisajā pusē.