Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:355, Did:0, useCase: 3


Kā radās slavenais Orenburgas lakats

Senā Krievzeme visos laikos bijusi slavena ar saviem adīšanas meistariem. Izdoma, krāsu bagātība un lieliska izpildījuma tehnika raksturīga visiem seno rokdarbnieču adījumiem. Viens no šādiem brīnišķīgiem darinājumiem ir Orenburgas dūnvilnas lakats.

Tā rašanās vēsture ir šāda:
Senās Krievzemes sievietes valkāja galvassegu- ubrusu- trijstūrī saliktu un zem zoda saspraustu baltu vai sarkanu auduma lakatu. Tā stūri, kas nokarājās uz krūtīm, tika bagātīgi izšūti. Lakats bijis ne tikai tērpa neatņemama sastāvdaļa, bet arī sievietes goda simbols. Vislielākais negods sievietei bijis piespiest viņu publiski noņemt lakatu. Varbūt tāpēc krievu sievietes tik ļoti iecienījušas un iemīlējušas lakatus.

Pirmais Orenburgas dūnvilnas lakats tika noadīts garajos ziemas vakaros Orenburgas novada vēsturnieka sievas Aļonas Ričkovas mājā. Viņa to noadījusi no kazas dūnvilnas, kas bijusi balta, viegla un mīksta kā tikko uzsnidzis sniegs. Rakstus lakatam viņa sadomājusi līdzīgus aizsalušo logu rakstiem un teiksmainām sniegpārsliņām. Savu meistarību viņa nav turējusi noslēpumā, bet iesniegusi lakatu Viskrievijas Brīvajai ekonomiskajai biedrībai. Krievu sievietes apbrīnojamā meistarība tikusi augstu novērtēta- viņa saņēmusi zelta medaļu.

arī citas Orenburgas novada sievietes sākušas adīt lakatus. Lakatus adījušas daudzas, taču divus vienādus nevarējis atrast. Katra rokdarbniece izdomājusi savu rakstu un nosaukusi to maigos vārdos: lodziņš, zirnekļu tīkliņš, lietutiņš. odziņas...

Viena no rokdarbniecēm- vienkārša kazahiete Marija Uskova, rūpēdamās par krievu lakata slavu, 1861.gadā Orenburgas gubernatoram iesniegusi lūgumu nosūtīt lakatus uz izstādi Anglijā. Seši lakati ar uzrakstu "Šādi izstrādājumi tiek darināti ar rokām visā Orenburgas novadā" aizvesti uz izstādi. Starptautiskā komisija kazahieti apbalvojusi ar medaļu "Par lakatiem no kazu dūnvilnas". Kopš tā laika visa pasaule ar apbrīnu raugās uz Orenburgas lakatiem.

Nākošajā rakstā iemācīšu jums šādu lakatu uzadīt!